2020-11-09 10:18:06
Φωτογραφία για Δελτίο τύπου Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.) 

ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ 

ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658 

ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 34 Τ.Κ. 10431 ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103845732 

Ηλεκτρονική διεύθυνση www.poseyppedy.gr email: [email protected]

Αθήνα, 9-11-2020 

Α.Π. 1026 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Υγείας για την ΠΦΥ, κ. M. Θεμιστοκλέους. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα συνεργασίας. 

Τέθηκαν θέματα ασφαλούς και ουσιαστικής λειτουργίας των Κέντρων Υγείας (ΚΥ), όσον αφορά τα κέντρα covid, την καθημερινή λειτουργία των τακτικών ιατρείων, καθώς και τα ΚΥ 24ωρης λειτουργίας. 

Το προσωπικό των ΚΥ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με όλες του τις δυνάμεις. Η προσφορά της ΠΦΥ είναι ουσιώδης και αποτελεσματική, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε επίπεδο παγκόσμιο. Οφείλει όμως η πολιτεία να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. 


Τονίσαμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα στελέχωσης της ΠΦΥ με νέο ιατρικό προσωπικό και με μόνιμη σχέση εργασίας, μετά από διαδικασίες ταχύτατες, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά έτη. Η υποστελέχωση των ΚΥ χειροτερεύει με τις άστοχες ενέργειες από τις υγειονομικές περιφέρειες, που σε πολλές περιπτώσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράνομες και πέραν των προβλέψεων των νόμων μετακινήσεις ιατρών στα νοσοκομεία, με ταυτόχρονη υποβάθμιση και σε πολλές περιπτώσεις ερήμωση των ΚΥ, μετακινήσεις ιατρών από το ένα ΚΥ στο άλλο, εξαντλητικά ωράρια στα ραντεβού των κέντρων covid με μικτά ωράρια σε covid και τακτικά ιατρεία ταυτόχρονα, αυταρχικές συμπεριφορές και τέλος εξαναγκασμό σε εφημέρευση ιατρών πέραν των χρονικών ορίων που θέτει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία. Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη εφημεριών στα κέντρα covid και στα ΚΥ 24ωρης εφημερίας, θα έλυνε πολλές από τις δυστοκίες που αφορούν στη λειτουργία τους. 

Διαχρονικά οι διαφορετικές πολιτικές μεταξύ των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) συνεχίζονται. Άλλες ΥΠΕ, σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις επανόδου των απολυμένων ιατρών και άλλες όχι. Άλλες αμείβουν ως οφείλουν τους ιατρούς αυτούς και άλλες όχι. Εδώ χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο, ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα, που χρονίζει από το 2014. Κανείς δεν περισσεύει και πρέπει να εντάσσονται όλοι ανεξαιρέτως στη μάχη κατά της πανδημίας. Άλλες ΥΠΕ εντάσσουν σε εφημεριακό καθεστώς τους ιατρούς στα κέντρα covid, που είναι και το ορθό, ενώ άλλες τους εντάσσουν στη διεύρυνση του ωραρίου. 

Η παράταση για 6 μήνες της θητείας των ιατρών σε εθελοντική βάση από την ηλικία των 67 ετών στα 67,5 έτη πρέπει να είναι προσωρινή. Η πολιτεία οφείλει να ανοίξει δρόμους στους νέους συναδέλφους με προκηρύξεις και με μοριοδότηση των επικουρικών συναδέλφων, ώστε να καταλάβουν μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. 

Β. Η Ομοσπονδία έχει δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ΒΑΕ) https://www.youtube.com/watch?v=eG7PQUuYTRQ&feature=share&fbclid=IwAR3T04wl2jleYAt8uFWGHu-8sTkX3u20Q3WMDcwui_i7b7AAND47PGpIM2A

Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας της Ομοσπονδίας μαζί με νομικούς για την τελική και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση μας στο υπουργείο και στην αρμόδια επιτροπή των ΒΑΕ. 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.) 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Π. ΨΥΧΑΡΗΣ Γ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ