2020-11-09 14:29:20
Φωτογραφία για Απίστευτο βίντεο: Η στιγμή που το OSIRIS-Rex αγγίζει τον αστεροειδή Μπενού και κατευθείαν φεύγει (vid)
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη συγκλονιστική στιγμή που το σκάφος OSIRIS-REx κατάφερε να αγγίξει τον αστεροειδή Μπενού, να συλλέξει δείγμα από την επιφάνειά του και αμέσως να απομακρυνθεί ξανά! Στις 20 Οκτωβρίου, το σκάφος OSIRIS-REx της NASA κατάφερε να αγγίξει έναν αστεροειδή, τον Μπενού, σε απόσταση 321 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, και να συλλέξει ένα δείγμα από την επιφάνεια του, το οποίο θα φέρει πίσω στο «σπίτι» για μελέτη τον Σεπτέμβριο του 2023. Αν, βέβαια, πάνε όλα καλά...

Λίγες μέρες μετά, λοιπόν, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που στην πραγματικότητα είναι μια συρραφή φωτογραφιών, απλά εκπληκτικό.

Το βίντεο δείχνει ακριβώς τη στιγμή που το OSIRIS-REx αγγίζει, μετά από 4 ώρες προσεκτικής προσέγγισης, τον Μπενού, και αμέσως απομακρύνεται ξανά!

Το σκάφος, που εδώ και καιρό ακολουθούσε κατά πόδας τον αστεροειδή, τον πλησίασε πολύ αργά, ώσπου προσεδαφίστηκε για λίγο σε αυτόν (η επαφή κράτησε μόνο μερικά δευτερόλεπτα), μέσα σε έναν μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του Μπενού. Αμέσως εξέτεινε ένα ρομποτικό απορροφητικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων για τη συλλογή του δείγματος από σκόνη και πέτρες.


Το OSIRIS-Rex, μεγέθους μικρού λεωφορείου, το οποίο κατασκευάστηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin, είχε εκτοξευθεί το 2016, φθάνοντας στον Μπενού -έναν αστεροειδή με διάμετρο περίπου 500 μέτρων- τον Δεκέμβριο του 2018, όπου τέθηκε σε τροχιά γύρω του. Όταν επιστρέψει στη Γη το 2023, θα στείλει με τη βοήθεια ενός αλεξιπτώτου μια κάψουλα με το πολύτιμο δείγμα να πέσει στην έρημο της πολιτείας Γιούτα.
anatakti
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ