2020-11-16 17:39:24
Φωτογραφία για Πέντε επιστήμονες εισηγούνται τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μαζικά τεστ στον πληθυσμό τώρα. Αναγκαίο κακό το lockdown (video)

medlabnews.gr iatrikanea

Σοβαρές ενστάσεις στην διαχείριση της πανδημίας με έμφαση στην καθυστέρηση λήψης μέτρων, εκφράζουν 5 επιστήμονες με ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Όπως επισημαίνει στον star fm, ένας εξ αυτών, ο καθ. βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, θα μπορούσε να προληφθεί η πίεση στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία με μια συντονισμένη διενέργεια τεστ στον πληθυσμό από το τέλος του 1ου κύματος. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, πέρασαν λάθος μήνυμα στο λαό, ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία

. Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν τώρα, είναι η άμεση νομοθέτηση της δωρεάν συνταγογράφησης και της πλήρους αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, του διαγνωστικού ελέγχου (μοριακά τεστ και rapid test αντιγόνων/αντισωμάτων για όλους και αποζημίωση των ιδιωτών ιατρών για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19, ώστε να μειωθεί η αφόρητη πίεση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, που γίνονται κέντρα δειγματοληψίας και διαγνωστικού ελέγχου.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι Απόστολος Βανταράκης (καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών), Μιχάλης Λεοντσίνης (καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών), Δημήτρης Κουρέτας (καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Κωνσταντίνος Πουλάς (αναπληρωτής καθηγητής, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών) και Κωνσταντίνος Φαρσαλινός (ερευνητής, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών).

Μεταξύ άλλων, εισηγούνται:

1. Άμεση ενεργοποίηση και στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τόσο σε κρατικό επίπεδο (κέντρα υγείας, ΠΕΔΥ, περιφερειακά ιατρεία) όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο (ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ), με στόχο να κρατηθούν οι προσβεβλημένοι από τον κορονοϊό εκτός νοσοκομείων και να αποτραπεί η προσβολή ευαίσθητων ομάδων.

2. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τη δειγματοληψία, τον διαγνωστικό έλεγχο και την αντιμετώπιση ατόμων προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 που δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας.

3. Άμεση συνεργασία μεταξύ ΕΟΔΥ και Ιατρικών Συλλόγων για τη δημιουργία πρωτοκόλλων αντιμετώπισης και παρακολούθησης ασθενών με COVID-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας και για τους οποίους την αντιμετώπιση πρέπει να αναλαμβάνει η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οι ιδιώτες ιατροί, ώστε να ελαττωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

4. Άμεση νομοθέτηση της δωρεάν συνταγογράφησης και της πλήρους αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του διαγνωστικού ελέγχου (μοριακά τεστ και rapid test αντιγόνων/αντισωμάτων) για όλους, και αποζημίωση των ιδιωτών ιατρών για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19, ώστε να μειωθεί η αφόρητη πίεση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, που γίνονται κέντρα δειγματοληψίας και διαγνωστικού ελέγχου

https://tvstar.gr/

VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ