2020-11-17 00:04:16
Φωτογραφία για «Μανιφέστο» Μακρόν για «αυτόνομο ευρωπαϊκό μπλοκ» απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραιτηθούν των προσπαθειών οικοδόμησης ενός αυτόνομου πολιτικού μπλοκ. Το ευρωπαϊκό αυτό μπλοκ οφείλει να αντισταθεί στο δίπολο της Κίνας και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Le Grand Continent. Ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζει ότι «πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλαίσια της πολυμερούς συνεργασίας έχουν σήμερα αποδυναμωθεί διότι είναι μπλοκαρισμένα».

Πρόκειται για την πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την Ευρώπη μόνο εάν ήταν κυρίαρχη αμυντικά, τεχνολογικά και νομισματικά. Προειδοποιώντας ότι οι αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά τα ίδια με αυτά της Ευρώπης, είπε: «Δεν είναι βιώσιμο οι διεθνείς πολιτικές μας να εξαρτώνται από αυτήν ή να ακολουθούν τις ΗΠΑ.» Η ίδια ανάγκη για ανεξαρτησία ισχύει ακόμη περισσότερο για την Κίνα, πρόσθεσε.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλά για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών της διεθνούς συνεργασίας, κάνοντας την εκτίμηση ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει πλέον σήμερα χρήσιμες λύσεις". «Υποχρεούμαι να κάνω την διαπίστωση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει σήμερα χρήσιμες αποφάσεις̭· είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν ορισμένοι γίνονται όμηροι των κρίσεων της πολυμέρειας, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Σε αυτήν την διεθνή συγκυρία, το στοίχημα για τον Εμμανουέλ Μακρόν είναι «η ενίσχυση και η οικοδόμηση μίας πολιτικής Ευρώπης", διότι "αν θέλουμε να δημιουργηθεί συνεργασία, θα πρέπει ισότιμοι πόλοι να οικοδομήσουν αυτήν την συνεργασία, γύρω από μία νέα πολυμερή συνεργασία, δηλαδή έναν διάλογο των διαφορετικών δυνάμεων για να αποφασίσουν από κοινού».

Σχολίασε, μάλιστα, και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. «Πιστεύω λοιπόν ότι η αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για να συνεχίσουμε κατά τρόπο τελείως ειρηνικό και ήρεμο, αυτό που οι σύμμαχοι πρέπει να καταλαβαίνουν μεταξύ τους: έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν για τις ίδιες, όπως η Κίνα το κάνει για την ίδια». λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ABT Sportsline Audi RS6 Avant.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ABT Sportsline Audi RS6 Avant.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ