2020-11-17 09:28:19
Φωτογραφία για Θετικό το 1 στα 5 τεστ κορονοϊού που έγινα χθες Δευτέρα
Με νέες ΜΕΘ ενισχύεται σταθερά το ΕΣΥ για να αντέξει. Κρίσιμο το το επόμενο δεκαήμερο τονίζουν οι επιδημιολόγοι.

Από Γιώργος Σακκάς - Healthmag.gr

Στο 18,5% διαμορφώθηκε η θετικότητα των τεστ που έγιναν το προηγούμενο 24ωρο, ποσοστό ρεκόρ για την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτό επί της ουσίας δείχνει ότι σχεδόν το 1 στα 5 τεστ που έγιναν διέγνωσε ένα νέο κρούσμα κορονοϊού. Θα πρέπει να αναφέρουμε κόμη ότι τόσο την Κυριακή όσο και χθες Δευτέρα οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού που έγιναν ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το τριήμερο που είχε προηγηθεί με τα περίπου 3000 ημερήσια κρούσματα. Όμως η μείωση αυτή αποδίδεται στην μείωση των τεστ.

θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για περισσότερο από 2 εβδομάδες, κατά μέσο όρο το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στα χιλιάδες τεστ που γίνονται, είναι της τάξης του 10% και άνω. Το γεγονός αυτό δεν θεωρείται καθόλου ενθαρρυντικό για την ώρα, όσον αφορά την χαλάρωση των μέτρων. Θα πρέπει η θετικότητα να υποχωρήσει κάτω από το 4% προκειμένου να διαπιστωθεί αναχαίτιση της επιδημίας.


Όλη αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, διότι το ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητο. Μάλιστα κατά την χθεσινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι «Μετά από μία κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μία εκθετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και το Ε.Σ.Υ. να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε το μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό σε όλη την επικράτεια».

Σχετικά με το ΕΣΥ να τονίσουμε ότι μέχρι χθες υπήρχαν 5.629 κλίνες covid εκ των οποίων οι 588 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 50 περισσότερες έναντι πριν από μερικές μέρες. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%), ενώ οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 588. Από αυτές, 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192. Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212. Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).

Για την περιοχή της Αττικής που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την πορεία της επιδημίας, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι «Στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η Αττική, την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών, καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt, με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού κρουσμάτων. Ωστόσο, αυτή η διαφαινόμενη αλλά και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση, δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα Υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7 με 10 ημέρες στο κλεινόν άστυ».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ