2020-11-23 13:44:18
Φωτογραφία για Όλα για τα εμβόλια covid: Πόσο κοστίζουν, τι συμφωνίες έχουν κλειστεί και ποιες είναι οι συνθήκες αποθήκευσής τους



Φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα προσπαθούν να παραδώσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις προτού μπορέσει να διατεθεί ένα εμβόλιο. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια μάχη για την εξασφάλιση  προμηθειών έχει προκαλέσει ανησυχία για δίκαιη πρόσβαση από όλα τα κράτη σε αυτό, ενώ παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την εφοδιασμό του, τη διανομή του και, ίσως το πιο σημαντικό, το κόστος που θα έχει.

 

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

 

 

 

Moderna

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, ανακοίνωσε  πρόσφατα ότι το εμβόλιό της  ήταν περισσότερο από 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19. Αποτελείται από δύο ενέσεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Χρησιμοποιεί τεχνολογία messenger RNA ή mRNA, η οποία είναι μια νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.



Η Moderna ανακοίνωσε, ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 36 έως 46 βαθμούς Φαρενάιτ για έως και 30 ημέρες. Παράλληλα, μπορεί να αποθηκευτεί για έως και έξι μήνες σε μείον 4 βαθμούς Φαρενάιτ. Όσον αφορά το κόστος, τον Αύγουστο, η εταιρεία σημείωσε ότι το χρεώνει μεταξύ 32 και 37 δολ.  Εκείνη την εποχή, η εταιρεία τόνισε ότι ήταν σε συζήτηση για μεγαλύτερες συμφωνίες, γεγονός που θα περιόριζε την τιμή σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι αναμένει να έχει περίπου 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του έτους για να προμηθεύσει την Αμερική, ενώ σχεδιάζει να παράγει μεταξύ 500 και 1 δισ. δόσεων παγκοσμίως το 2021.

Έχει δεσμευτεί να παραδώσει στις ΗΠΑ 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατ. δόσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 50 εκατ. και η Ελβετία απέκτησε  4,5 εκατ. εμβόλια.

Pfizer-BioNTech

Το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Moderna, το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης στους μείον 94 βαθμούς Φαρενάιτ καθώς και ειδικό εξοπλισμό αποθήκευσης και μεταφοράς. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πολύ δύσκολη τη διανομή του σε ορισμένες χώρες, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Pfizer και η BioNTech σκοπεύουν να αποθηκεύσουν δόσεις του εμβολίου σε τοποθεσίες διανομής στο Kalamazoo, στο Michigan και στο Puurs του Βελγίου, επιτρέποντας την καθημερινή διάθεση περίπου 7,6 εκατ. δόσεων σε κοντινά αεροδρόμια.

Η Pfizer ξεκίνησε πριν λίγο καιρό ένα πιλοτικό πρόγραμμα παράδοσης του εμβολίου της στο Rhode Island, Texas, New Mexico και Tennessee. Το σχέδιο, ανέφερε η Pfizer, ήταν να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις διανομής σχετικά με τις απαιτήσεις αποθήκευσης σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες χρεώνουν 20 δολ. ανά δόση για το εμβόλιο, τιμή που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το εμβόλιο της Moderna.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει  αγοράσει περισσότερα από 300 εκατ. δόσεις, η Ιαπωνία συμφώνησε να προμηθευτεί με 120 εκατ. δόσεις και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατ. εμβόλια. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή αγόρασαν όλοι τουλάχιστον από 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

AstraZeneca-Οξφόρδη

Ο βρετανικός φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca αναπτύσσει το πιθανό εμβόλιο Covid-19 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα δεδομένα από τις δοκιμές στο τελικό στάδιο πρέπει να είναι διαθέσιμα πριν από τα τέλη του έτους.

Η AstraZeneca δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το υποψήφιο εμβόλιό της είχε παρόμοια ανοσολογική απόκριση σε ηλικιωμένους και νεότερους ενήλικες και οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο εμβόλιο μεταξύ των ηλικιωμένων βρέθηκαν επίσης χαμηλότερες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το βρετανικό δίδυμο είπε ότι διατηρεί το εμβόλιό του παγωμένο σε μεγάλα δοχεία. Αναμένεται να προσθέσει ένα τελικό συστατικό στα φιαλίδιά του, για να μπορούν να διατηρούνται σε κανονική θερμοκρασία ψυγείου όταν το εμβόλιο πλησιάζει την κανονιστική έγκριση, ανέφερε το Reuters.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν να προμηθευτούν με 500 εκατ. δόσεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για αγορά 400 εκατ. δόσεων και η Covax έχει παραγγείλει 300 εκατ. εμβόλια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Βραζιλία και η Λατινική Αμερική, με εξαίρεση τη Βραζιλία, έχουν επιβεβαιώσει παραγγελίες τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεων.

Το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford, το οποίο απαιτεί δύο δόσεις, κοστίζει περίπου 3 έως 4 δολ., σύμφωνα με τους Financial Times, αναφέροντας συμφωνίες προμήθειας που έχουν συμφωνηθεί έως τις 7 Οκτωβρίου. Η εταιρεία έχει πει ότι το εμβόλιο θα παραδοθεί σε τιμή χωρίς κέρδος, ανεξάρτητα από το πού παραδίδεται, «αρκεί όλες αυτές οι παραγγελίες να έχουν ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, δήλωσε στις 5 Νοεμβρίου ότι η εταιρεία «θα αντιμετωπίσει την ανάπτυξη του εμβολίου ως απάντηση σε μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και όχι ως μια εμπορική ευκαιρία».

Johnson & Johnson

Το  εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται σε μια δόση και χρησιμοποιεί τεχνολογία βασισμένη στην ανάπτυξη και  την παραγωγή φορέων αδενοϊού ή φορέων γονιδίων. Παρόμοιες τεχνολογίες χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου της εταιρείας για τον Ebola.

Μια κλινική δοκιμή 60.000 ατόμων με μία εφάπαξ δόση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, αν και έκτοτε η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για μία ξεχωριστή κλινική δοκιμή δύο δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η J&J είπε ότι εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής με τη μεμονωμένη λήψη είναι θετικά, θα μπορούσε να απλοποιήσει την κατανομή εκατομμυρίων δόσεων, κερδίζοντας ενδεχομένως πλεονέκτημα έναντι ορισμένων από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της που τα εμβόλιά τους απαιτούν δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της J & J απαιτεί βασική ψύξη για αποθήκευση, ενώ το κόστος εκτιμάται σε 10 δολ. ανά δόση.

Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις, ο Καναδάς έχει συμφωνήσει να αγοράσει 38 εκατ. και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 30 εκατομμύρια.

Πηγές: cnbc

πηγή: ιατρονετ,

 

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ