2020-11-27 00:14:43
Φωτογραφία για Λευκός Οίκος: Ιστορίες, φαντάσματα και καλά κρυμμένα μυστικά...
Οσα ορίζει το πρωτόκολλο για την τελετή παράδοσης της προεδρίας, η φιέστα των 75 εκατ. δολαρίων, η διακόσμηση από τις Πρώτες Κυρίες, τα «φαντάσματα» και τα κατοικίδια των προέδρων, από αδέσποτα μέχρι κατσίκες

«Δεν υπάρχει τίποτα που να σε προετοιμάζει να γίνεις πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε ξεναγούν στον Λευκό Οίκο και αφού φύγουν όλοι στέκεσαι στο Οβάλ γραφείο και το μόνο που σκέφτεσαι είναι "Ω Θέε μου και τώρα τι κάνω;"» είχε δηλώσει ο Μπάρακ Ομπάμα το 2016.

Παραδοσιακά πάντως ο νέος πρόεδρος εμφανίζεται στον Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία, την ημέρα της ορκωμοσίας του (συνήθως η 20η Ιανουαρίου), η οποία απέχει δύο μήνες από την ημέρα εκλογής του κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο νέος πρόεδρος χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να επιλέξει τόσο τους Υπουργούς του όσο και το προσωπικό που θα στελεχώσει τον Λευκό Οίκο αλλά παράλληλα να ασχοληθεί και με τα διαδικαστικά θέματα της μετακόμισης καθώς η ημέρα της Ορκωμοσίας είναι και αυτή κατά την οποία θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Στην πάροδο των χρόνων έχει αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός συναντήσεις, χαιρετισμούς, μορφασμούς, χαμόγελα ή σκυθρωπά πρόσωπα κατά τη διάρκεια της 20ης Ιανουαρίου. Υπάρχει η φωτογραφία του Μπιλ Κίντον να χαϊδεύει το κεφάλι της σκυλίτσας της οικογένειας Μπους, της Μίλι, πριν καν χαιρετίσει τον απερχόμενο πρόεδρο ενώ οι δύο σύζυγοί τους χαιρετιούνται εγκάρδια. Υπάρχει όμως και το γεμάτο εκνευρισμό πρόσωπο της Μισέλ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η έκδηλη αμηχανία της όταν παραλαμβάνει από τη Μελάνια Τραμπ ένα δώρο από το Tiffany’s καθώς υποδέχεται στον Λευκό Οίκο το νέο προεδρικό ζεύγος. Αυτά τα ενσταντανέ ήταν αντικείμενο συζήτησης για πολλές ημέρες στα διεθνή ΜΜΕ

Στο Ολόλευκο κτίριο, στο 1600 της Pennsylvania avenue το προσωπικό του Λευκού Οίκου οργανώνει μια τελετή αποχαιρετισμού της απερχόμενης Πρώτης Οικογένειας λίγες ώρες πριν καλωσορίσουν τους νέους ένοικους. Την τελευταία τους ημέρα στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 1961 η οικογένεια Αιζενχάουερ αντάλλαξε πέρα από ευχές και δώρα με το προσωπικό.

Λίγο πριν αποχωρήσουν οριστικά, η απερχόμενη Πρώτη Κυρία προσκαλεί για τσάι τη νέα Πρώτη Κυρία της χώρας προκειμένου να την ξεναγήσει αλλά και να την κατατοπίσει στα του Λευκού Οίκου. Αυτό έκανε η Λόρα Μπους στις 10 Νοεμβρίου του 2008 καλώντας τη Μισέλ Ομπάμα που κατέφθασε με τις μικρές τότε Σάσα και Μάλια οι οποίες ενθουσιασμένες έκαναν τσουλήθρα στις εσωτερικές σκάλες του Λευκού Οίκου κάνοντας τους πάντες να ξεσπάσουν σε γέλια. Με τη σειρά της η Μισέλ Ομπάμα προσκάλεσε τη Μελάνια η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει απευθύνει ανάλογη πρόσκληση στην Τζιλ Μπάιντεν καθώς ο σύζυγός της ακόμα δεν φαίνεται να αποδέχεται το «the end» της προεδρικής του θητείας και βάσει του Συντάγματος η τελική ημερομηνία που μπορεί κάθε Πολιτεία να διευθετήσει τις όποιες εκλογικές διαφορές είναι η 8η Δεκεμβρίου.

Ανθρωπος που εργαζόταν στην ομάδα του Τζορτζ Μπους θυμάται ότι εξαιτίας της αναμονής για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το αποτέλεσμα ανάμεσα σε Μπους και Αλ Γκορ η διαδικασία είχε ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να επικρατεί ο απόλυτος πανικός στο προσωπικό του Λευκού Οίκου που ξεπερνά τα 17.000 συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικής φρουράς και ασφάλειας!

Το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου (εκτός κι αν πέφτει Κυριακή όπως φέτος, οπότε μεταφέρεται για τις 19 Ιανουαρίου) ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα δώσει τον επίσημο όρκο του και θα ξεκινήσει τη θητεία του. Φέτος λόγω της πανδημίας όλα δείχνουν ότι η άλλοτε μεγάλη φιέστα που κόστιζε κοντά στα 75 εκατ. Δολάρια μαζί με τις δεξιώσεις, θα είναι εντελώς διαφορετική και δεν θα υπάρχει η παρουσία του πλήθους ενώ βάσει της παράδοσης ο απερχόμενος πρόεδρος που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει αφήσει στον διάδοχό του μια επιστολή πάνω στο προεδρικό γραφείο στο Οβάλ Γραφείο.

Παραδοσιακά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κοιμάται το προηγούμενο βράδυ στον προεδρικό ξενώνα στο Blair’s House και ξεναγείται στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη ενώ μετά την ορκωμοσία αν δεν έχει πολύ κρύο, μαζί με την πρώτη Κυρία περπατούν στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια συνοδευόμενοι από άγημα.

Φαντάσματα στον Λευκό Οίκο

Τα εγκαίνια του Λευκού Οίκου έγιναν την 1η Νοεμβρίου 1800 και αμέσως εγκαταστάθηκε εκεί ο 2ος Προέδρος των ΗΠΑ, Τζον Άνταμς. Η κατοικία του εκάστοτε αμερικανού προέδρου έχει 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 28 τζάκια, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, αίθουσα μπόουλιγκ και κινηματογράφου και ο μεγάλος του κήπος περιλαμβάνει γήπεδα τένις, γκολφ, πισίνα και ειδική διαδρομή για τζόκινγκ. Κυριότερες αίθουσες είναι οι: γαλάζια, πράσινη, κόκκινη, η αίθουσα γευμάτων και το οβάλ γραφείο που είναι το επίσημο γραφείο του Προέδρου. Στον διάδρομο του υπογείου βρίσκονται όλα τα πορτρέτα των Πρώτων Κυριών των ΗΠΑ ενώ η παράδοση θέλει οι πίνακες με τα πορτρέτα των Αμερικανών προέδρων να είναι τα πιο εμφανή στους επισκέπτες σε επίσημες εκδηλώσεις.

Υπάρχει η Ανατολική και η Δυτική Πτέρυγα ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι χώροι που χρησιμοποιεί η προεδρική οικογένεια. Στην Ανατολική πτέρυγα συνήθως επιλέγουν τα γραφεία τους οι Πρώτες Κυρίες με εξαίρεση την Χίλαρι Κλίντον αλλά και τη Μελάνια Τραμπ η οποίες επέλεξαν τη Δυτική πτέρυγα που είναι το κέντρο εξουσίας του Λευκού Οίκου. Φημολογείται ότι σε βάθος οκτώ με δέκα πατωμάτων κάτω από το έδαφος βρίσκεται το μυστικό υπόγειο προεδρικό καταφύγιο. Επίσης πολλοί είναι οι αστικοί μύθοι που θέλουν τον Λευκό Οίκο να είναι στοιχειωμένος και μέχρι σήμερα αγαπημένος χώρος επίσκεψης του… Αβραάμ Λίνκολν! Κατά καιρούς υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί ή και μέλη οικογενειών απερχόμενων προέδρων που έκαναν λόγο για την αίσθηση μιας αδιόρατης παρουσίας γύρω τους. Το εκκωφαντικό γέλιο του Προέδρου Άντριου Τζάκσον, λέγεται πως στοιχειώνει το Κόκκινο Δωμάτιο, ενώ μαρτυρίες θέλουν το φάντασμα της συζύγου του Προέδρου Τζον Άνταμς, Άμπιγκεηλ, να έχει καταλάβει την Ανατολική Πτέρυγα.

Πρώτες Κυρίες και Διακόσμηση

Η Τζάκι Κένεντι τη δεκαετία του 60 ήταν η Πρώτη Κυρία που ανανέωσε την εσωτερική διακόσμηση του Λευκού Οίκου και έκτοτε κάθε νέα Πρώτη Κυρία θεωρούσε υποχρέωσή της να βάλει την δική της προσωπική πινελιά στην διακόσμηση του χώρου.

Η κάθε Πρώτη Κυρία μοιράζεται τις ιδέες της με την επιτροπή για την διαφύλαξη του Λευκού Οίκου που έχει συσταθεί από την Τζάκι Κένεντι. Η επιτροπή, στην συνέχεια, ζητά χρηματοδότηση από την ιστορική ένωση, της οποίας το συμβούλιο συνήθως καλύπτει ένα κόστος από ένα έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια για τέτοια έργα κάθε χρόνο.

Ο Μάικλ Σ. Σμιθ ο «επικεφαλής διακοσμητής» του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στη Λεωφόρο Πενσυλβάνιας 1600 στην Ουάσινγκτον την Ημέρα Ορκωμοσίας το 2009 και στο βιβλίο του «Designing History: The Extraordinary Art & Style of the Obama White House» μιλά για όλες τις αλλαγές που ζήτησε η Μισέλ Ομπάμα με βασική υποσημείωση τα «δύο μικρά κορίτσια που προτιμούσαν την εταιρεία Crate & Barrel από τις αντίκες σερβάν». Με τη Σάσα και τη Μαλία ηλικίας 7 και 10 ετών, αντίστοιχα όταν η οικογένεια μετακόμισε, η άφιξη του Ομπάμα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, που μικρά παιδιά θα ζούσαν εκεί. «Κάποιος είπε ότι ο Οβάλ Γραφείο του Μπους, έμοιαζε με το είδος του δωματίου στο οποίο θα έπινες τσάι και ότι ήταν πολύ εκλεπτυσμένο, αλλά ότι το Οβάλ Γραφείο του Ομπάμα έμοιαζε με ένα μέρος που θα πιεις έναν γρήγορο εσπρέσο και θα συνεχίσεις να δουλεύεις», ανέφερε ο Σμιθ που έφερε στον Λευκό Οίκο έργα του Μάρκ Ρόθκο και πίνακες του Εντουαρντ Χόπερ που κρέμασε στο Οβάλ Γραφείο. «Και κάπως έτσι, ο πίνακας του Μονέ βρέθηκε να κρέμεται έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου μου και το γλυπτό του Ντεγκά στην τραπεζαρία μας, ξαναζωντάνεψε», έγραψε η Μισέλ Ομπάμα προλογίζοντας το βιβλίο του Σμιθ.

Σε κάθε περίπτωση, τα έργα τέχνης που δανείστηκε η κυβέρνηση Ομπάμα έχουν ήδη επιστραφεί στα ιδρύματα στα οποία ανήκουν. Και μεγάλο μέρος των σύγχρονων επίπλων (τα οποία αγοράστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την τσέπη των Ομπάμα και έτσι μπόρεσαν να μεταφερθούν στο επόμενο σπίτι τους) χρησιμεύει τώρα ως «ο πυρήνας» της νέας ιδιοκτησίας της οικογένειας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Σμιθ, ο οποίος βοήθησε επίσης στη διακόσμηση του σπιτιού όπου μένει η οικογένεια μετά τη λήξη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η Μελάνια Τραμπ με τη σειρά της ανακαίνισε το μπόουλινγκ που χρονολογούνταν από την εποχή της προεδρίας του Νίξον και είχε ανακαινιστεί για τελευταία φορά το 1994 από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Μπόουλινγκ της Αμερικής είχε πληρώσει για την ανακαίνιση, έβαλε νέες ταπετσαρίες στο Κόκκινο Δωμάτιο, καινούριες κουρτίνες στο Πράσινο Δωμάτιο και ανακαινισμένα έπιπλα στο Μπλε Δωμάτιο. Σχεδίασε ένα νέο χαλί για την Αίθουσα Διπλωματικής Υποδοχής και επιμελήθηκε και τους κήπους του Καπιτωλίου.

Κατσίκες, αδέσποτα και Πρόεδροι

Στον Λευκό Οίκο έχουν βρεθεί διάφορα κατοικίδια κατά καιρούς. Ο πρόεδρος Μπέντζαμιν Χάρισον έβαζε τακτικά την κατσίκα του να τραβά μ ένα καρότσι τα παιδιά τους στους κήπους του Λευκού Οίκου ενώ η οικογένεια Κένεντι είχε έξι σκυλιά. Ο Γιούκι, ο σκύλος του προέδρου Λίντον Τζόνσον ήταν το πρώτο αδέσποτο που πάτησε την πατούσα του στο Καπιτώλιο ενώ η οικογένεια Μπους είχε τη Μίλι, η οικογένεια Ομπάμα τον Μπο και τον Σάννυ.

Μιλώντας για την πρώτη τους νύχτα στον Λευκό Οίκο ο Μπάρακ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει την εμπειρία εντελώς σουρεαλιστική αλλά στην πορεία χαλάρωσαν όλοι και απόλαυσαν την εμπειρία. «Οσο βέβαια και να νιώθεις άνετα από κάποιο σημείο και μετά πάντα θα νιώθεις ένα δέος για τον χώρο που κάποτε έζησε ο Αβραάμ Λίνκολν» είπε ενώ ο Μισέλ Ομπάμα ανέφερε ότι αυτό που της έλειπε πάντα ήταν να μπορεί να ξυπνά και να ανοίγει την μπαλκονόπορτα του υπνοδωματίου της για να εισπνεύσει καθαρό αέρα. Οι άντρες της ασφάλειας του Λευκού Οίκου ήταν κάτι που της το είχαν απαγορεύσει ρητά και κατηγορηματικά. «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω όταν φύγουμε από εδώ θα είναι να ανοίξω το παράθυρο του αυτοκινήτου μου ενώ οδηγώ και τα παράθυρα της κρεβατοκάμαράς μου όταν ξυπνώ το πρωί» είχε πει. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ