2020-12-12 21:44:38
Φωτογραφία για Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Ναυπλίου
Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, στην οδό Καποδιστρίου, βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, που έχει συνδεθεί με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας.

Στην είσοδό του δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ ερχόταν να εκκλησιαστεί, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, από τους γιους του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Γεώργιο και τον Κωνσταντίνο. 

Σύμφωνα με τη σωζόμενη κτητορική επιγραφή η εκκλησία κτίστηκε το έτος 1702, στην περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας, με δαπάνη των ορθόδοξων κατοίκων του Ναυπλίου. Πρόκειται για σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με οκτάπλευρο τρούλο. Στα ανατολική πλευρά του εξέχει τρίπλευρη αψίδα, δίπλα στην οποία κτίστηκε το έτος 1853 το καμπαναριό. 

Στο εσωτερικό, η τοιχογράφηση του τρούλου έγινε το 1902. Στον δυτικό τοίχο απεικονίζεται η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας (325), στην οποία έλαβε μέρος ο άγιος Σπυρίδων.


Αξιόλογη είναι και η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, η οποία συνδέεται με τη σωτηρία της πόλης από την πανώλη, που την έπληξε το έτος 1928. Στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας, σε ειδική γυάλινη προθήκη δίπλα στην είσοδο, φαίνεται το σημείο όπου σφηνώθηκε η μοιραία για τον Καποδίστρια σφαίρα.

Tα σπλάχνα του Kυβερνήτη τοποθετήθηκαν εντός πολυτελούς θήκης κάτω από το Iερό Bήμα του ναού.

Ο ναός εορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου, την ημέρα του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου γίνεται με μεγάλες τιμές η περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας.

Πηγή: religiousgreece
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ