2020-12-15 08:52:36
Φωτογραφία για Ο κορωνοϊός «ξανακλείνει» την Ευρώπη - Διαδοχικά lockdown μετά τη νέα «έκρηξη» της πανδημίας
Την Τετάρτη επανεξετάζονται τα μέτρα στη Βρετανία - Στην υψηλότερη βαθμίδα «κινείται» το Λονδίνο - Σε καθολικό lockdown η Γερμανία - Αυστηροί κανόνες και στην Ιταλία - Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε χώρα

Το «φάντασμα» της νόσου Covid-19 πλανάται πάνω από την Ευρώπη που έχει ήδη βάλει τα γιορτινά της περιμένοντας τις Άγιες Ημέρες την ώρα που οι κυβερνήσεις επιβάλλουν εκ νέου lockdown λαμβάνοντας αυστηρότερα μέτρα σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης της νόσου.

Τα συνολικά κρούσματα στη Γηραιά Ήπειρο αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι τους 457.452.

Από την Τετάρτη η ατμομηχανή της Ευρωζώνης μπαίνει σε καθολικό lockdown έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν ότι από μεθαύριο κλείνουν εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, ενώ θα αρθεί η υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο σχολείο για τους μαθητές. Βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία κλείνουν έως τις 10 Ιανουαρίου.


Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο κατά την ίδια περίοδο απαγορεύεται και οι εργοδότες καλούνται και πάλι να ενισχύσουν περαιτέρω την τηλεργασία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Tο Λονδίνο είναι πιθανό να τεθεί στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει στην Αγγλία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετά τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων, μετέδωσε σήμερα το BBC.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα τριών επιπέδων στην Αγγλία με στόχο να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, έπειτα από ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα.

Η βρετανική πρωτεύουσα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα των περιορισμών, με τη νέα εξέταση των μέτρων να είναι προγραμματισμένη για τις 16 Δεκεμβρίου.

Η βασική διαφορά μεταξύ της βαθμίδας 2 και της βαθμίδας 3 είναι ότι στη δεύτερη μπορούν να μείνουν ανοικτά υπό περιορισμούς τα μπαρ και τα εστιατόρια, όμως στην τρίτη βαθμίδα υποχρεούνται να κλείσουν και λειτουργούν μόνο για παράδοση πακέτων κατ' οίκον. Επίσης προβλέπονται περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στα σχολεία του Λονδίνου και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μαζικών τεστ.

ΙΤΑΛΙΑ

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ολόκληρη την χώρα σε κόκκινη ζώνη (με αυστηρό lockdown) από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Μια τέτοια κίνηση, θα είχε ως κύριο στόχο να περιορισθεί σημαντικά η πιθανότητα νέας αύξησης των κρουσμάτων των Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με την εμφάνιση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

ΓΑΛΛΙΑ

Η χώρα του Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει αύριο επιφυλακτικά από την καραντίνα επιβάλλοντας όμως απαγόρευση της κυκλοφορίας καθημερινά από τις 20.00 το βράδυ τοπική ώρα έως τις πέντε το πρωί.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα εφαρμοστεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά αντιθέτως θα εφαρμοστεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, διότι η 31η Δεκεμβρίου «συγκεντρώνει όλα τα συστατικά μιας επιδημιολογικής αναζωπύρωσης», όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες αρχές.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Εκτίναξη κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο με τις αρχές να καταγράφουν εννέα χιλιάδες νέα κρούσματα, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Συνολικά πάνω από 600 χιλιάδες είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τις 10.000.

Μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

BΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο ανανέωσε τους περιορισμούς που ισχύουν στην χώρα καλώντας τους πολίτες να καθίσουν στο χριστοπυγεννιάτικο τραπέζι μ' ένα μονάχα ενήλικα, ή δύο εφόσον κάποιος ζει μόνος.

AΥΣΤΡΙΑ

Εάν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από Covid στην Αυστρία δεν μειωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε χίλια το εικοσιτετράωρο - από τις περίπου 3.000 που είναι τις τελευταίες ημέρες- πρέπει να υπάρξει μία «ανάπαυλα Χριστουγέννων», για να αποτραπεί ένα τρίτο lockdown, τονίζει η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης.

«Χθες 126 άνθρωποι πέθαναν, δεν μπορούμε έτσι απλά να αποδεχόμαστε αυτόν τον αριθμό», επισήμανε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, διακεκριμένη ιιολόγος.

Η ίδια τόνισε ότι η χώρα θα μπει σε ένα είδος «χειμέριας νάρκης", σε μία χριστουγεννιάτικη «ανάπαυλα» από τις 24 Δεκεμβρίου, κατά την οποία το εμπόριο θα είναι κλειστό, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι η ώρα για «πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» και για γλέντια στα καταφύγια των χιονοδρομικών θέρετρων. Σύμφωνα με τον Καγκελάριο της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς τα χιονοδρομικά κέντρα θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα και θα είναι ανοιχτά μόνο για τους Αυστριακούς.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ζυρίχης ζήτησε καθολικό lockdown.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «SonntagsZeitung», τα πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης, της Λοζάνης και της Γενεύης έχουν εκφράσει «την μεγάλη τους ανησυχία» στον υπουργό Υγείας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Από την Τετάρτη η κυβέρνηση κλείνει τα περισσότερα καταστήματα.Θα λειτουργούν μόνο τα σούποερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και θλιβεροί, ο κίνδυνος βρίσκεται πλέον παντού», προειδοποίησε η πρωθυπουργός της χώρας Ίνγκριντα Σιμονίτε.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η Πολωνία αντιμετωπίζει πραγματική απειλή από ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας 'Ανταμ Νιτζιέλσκι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος συνιστά τη συνέχιση των περιορισμών που ισχύον τώρα έως τουλάχιστον τις 17 Ιανουαρίου.

Έως και σήμερα η Πολωνία, μια χώρα περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αναφέρει συνολικά 1.140.572 κρούσματα κορονοϊού και 22.960 θανάτους.

Οι αρχές έκλεισαν τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα αθλητικά κέντρα, μετά τους υψηλούς αριθμούς - ρεκόρ νέων μολύνσεων που κατέγραψε η Πολωνία στις αρχές Νοεμβρίου.

«Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα, θα προτείνω οι περιορισμοί να παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο ... Θα προτείνω να παραταθούν έως τουλάχιστον τις 17 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Νιντζιέλσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού αύριο, Τρίτη. Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι η κυβέρνησή του αγόρασε περισσότερες από 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 από έξι παραγωγούς του εμβολίου. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ