2020-12-20 09:01:27
Φωτογραφία για JetBrains: Η κερδοφόρα startup που αρνείται τη βοήθεια των funds


Η τσεχική startup, της οποίας η γλώσσα προγραμματισμού εδραιώθηκε ως η προτιμώμενη της Google για τις συσκευές Android, έχει συνολική αξία αποτίμησης $7 δισ. Η εκτίμηση αυτή μετέτρεψε τους δύο εκ των τριών ρώσων ιδρυτών, Σεργκέι Ντμίτριεφ και Βαλεντίν Κιπιάτκοφ, σε δισεκατομμυριούχους. 

Tα επενδυτικά funds στη Silicon Valley έχουν μετατρέψει αρκετούς ιδρυτές startups σε δισεκατομμυριούχους εν μία νυκτί. Παρόλα αυτά οι ιδρυτές της JetBrains s.r.o., το κατάφεραν χωρίς καμία βοήθεια. Η τσεχική startup, της οποίας η γλώσσα προγραμματισμού εδραιώθηκε ως η προτιμώμενη της Google για τις συσκευές Android, έχει συνολική αξία αποτίμησης $7 δισ. Η εκτίμηση αυτή μετέτρεψε τους δύο εκ των τριών ρώσων ιδρυτών, Σεργκέι Ντμίτριεφ και Βαλεντίν Κιπιάτκοφ, σε δισεκατομμυριούχους.

Η εταιρεία, η οποία έχει και τεράστιο προσωπικό δυναμικό προγραμματιστών στην Αγία Πετρούπολη, δεν ασχολείται με την συγκέντρωση κεφαλαίων εν μέσω της «επενδυτικής μανίας» σε startups, σύμφωνα με τον CEO Μάξιμ Σαφίροφ.


«Οι venture capitalists μας στέλνουν μηνύματα κάθε δύο μέρες, και με κάνουν να νιώθω πολύ αγενής, αφού δεν απαντάμε ποτέ. Εχουμε αρκετούς πόρους για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας».

Η απουσία επενδυτών σημαίνει πως η JetBrains δε βρίσκεται υπό καμία πίεση πώληση μετοχικού μεριδίου της εν μέσω της παρούσας ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς. Σε αντίθεση με αρκετές παρόμοιες εταιρείες, η JetBrains ήδη αποδίδει κέρδη. Αναμένεται, μάλιστα, να αυξήσει τα προ φόρων κέρδη της κατά 10%, στα $200 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Σαφίροφ.

Η πρόσφατη επιτυχία της πηγάζει από την open-source προγραμματιστική της γλώσσα Kotlin, η οποία χρησιμοποιείται από τις συσκευές Android της Αlphabet Inc. H Google ανέφερε χαρακτηριστικά πως πάνω από το 60% των επαγγελματιών developers χρησιμοποιούν τη γλώσσα Kotlin, συμπεριλαμβανόμενης και της ίδιας σε προγράμματα όπως το Google Maps, Google Home και Google Play.

«Πρόκειται για μία κερδοφόρα ιδιωτική επιχείρηση η οποία -από όσο γνωρίζω- δεν έχει δεχτεί καμία εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κονσταντίν Βινογκράντοφ της Runa Capital.

Η JetBrains στοχεύει στην αγορά των προγραμματιστών και του ΙΤ, όπου τα εργαλεία προγραμματισμού είναι περιζήτητα. 9,5 εκατομμύρια προγραμματιστές ήδη χρησιμοποιούν τα εργαλεία αυτά, με το 20% να είναι επί πληρωμής.

Οι 430 εκ των 500 εταιρειών στο δείκτη Fortune 500 είναι ήδη πελάτες της JetBrains, συμπεριλαμβανόμενων των Citigroup, Google και Volskwagen. Tα γραφεία της στην Αγία Πετρούπολη απασχολούν περίπου 750 από τους 1500 συνολικούς εργαζόμενούς της.

Η εταιρεία, τώρα πια, προσβλέπει και στην επέκταση στην ευρύτερη αγορά προγραμματισμού εργαλείων για τη βελτίωση του εργασιακού χώρου, με το πρόσφατο λανσάρισμα εφαρμογή η οποία θα ανταγωνιστεί τις εδραιωμένες εφαρμογές των Atlassian Corp., και Slack Technologies Inc., η οποία εξαγοράστηκε αυτή την εβδομάδα από τη Salesforce.com Inc. για $27,7 δισ.

Η JetBrains αποφάσισε να λανσάρει το πρόγραμμα “Space”, όταν ανακάλυψε πως οι ανταγωνιστές της δεν προσφέρουν τις λύσεις που χρειάζονται στην αγορά, σύμφωνα με τον Σαφίροφ. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ