2020-12-26 08:30:08
Φωτογραφία για Λοντοβίκο Αντινόρι: Ο μαρκήσιος και το Μπορντό της Τοσκάνης


Το ανήσυχο πνεύμα του και η συνεχής αναζήτηση για το νέο οδήγησαν τον εξαιρετικό οινοποιό σε μοναχικά μονοπάτια και τολμηρές κινήσεις που γέννησαν τα Super Tuscans και «κόκκινα» διαμάντια

Ο Λοντοβίκο Αντινόρι δεν ήταν μπροστά εκείνο το βράδυ σε ένα πολύ διάσημο ρεστοράν της Νέας Υόρκης, όταν ένα μπουκάλι Lodovico του 2007 από τον αμπελώνα του, ανοίχτηκε στην τιμή των 2000 δολαρίων για κάποιους τυχερούς πελάτες.

Βρισκόταν πιθανότατα στην κατοικία που έχει στην Ελβετία,ή στο κτήμα της Τοσκάνης που «γεννήθηκε» ένα ξεχωριστό κόκκινο διαμάντι, χάρη στην επιμονή αυτού του γαλαζοαίματου επαναστάτη.

Ο Ιταλός μαρκήσιος που κατάγεται από μια ιστορική οικογένεια με τίτλους ευγενείας και παρουσία στους αμπελώνες της Τοσκάνης απο τον 14ο αιώνα, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα ανήσυχο πνεύμα, είναι όμως και κάτι άλλο.

Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε ουσιαστικά τα Super Tuscans, τα οινικά διαμάντια της Τοσκάνης ξεκινώντας από την φημισμένη Ornellaia του, την οποία δεν δίστασε να πουλήσει παρά τις αντιρρήσεις του αδερφού του Πιέρο.

Κατέληξε στους Αμερικάνους Μοντάβι παρόλο που ο Λοντοβίκο γνώριζε ότι συνεργάζονται με τους μεγαλύτερους «αντίζηλους» των Αντινόρι, τους Φρεσκομπάλντι!

Μαζί με τον «γκρινιάρη» αδερφό του είναι οι πιο πρόσφατοι απόγονοι που έχουν τα ηνία των αμπελώνων τους στην ευλογημένη Τοσκάνη, αμφότεροι μαρκήσιοι και συνεχιστές μιας οινικής παράδοσης που μετράει αιώνες.

Η διαφορά τους είναι ότι ο Λοντοβίκο είναι σαφώς ένας οινοποιός που ψάχνεται συνέχεια έχοντας αναζητήσειτην τύχη του στην Αμερική όπου εργάστηκε στα νεανικά του χρόνια, όταν και επηρρεάστηκε από τα κρασιά της Καλιφόρνιας.

Από τότε ήθελε να δημιουργήσει κάτι καινούργιο μακριά από την ασφάλεια που του παρείχε το βαρύ όνομα της οικογένειας, εν αντιθέσει με τον χαμηλών τόνων Πιέρο.

Στην διαδρομή του Λοντοβίκο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ένας άλλος μαρκήσιος ο Μάριο Ινσίκα Ντε Λα Ροσέτα που παντρεύτηκε την θεία του νεαρού τότε γαλαζοαίιματου.

Αυτός ο μαρκήσιος είχε μια μεγάλη ιδιοκτησία ψηλά στην Μάρεμα, μια περιοχή στην δυτική παραλιακή Τοσκάνη, όπου φύτεψε αποκλειστικά γαλλικές ποικιλίες κυρίως καμπερνέ σοβινιόν.

H συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε κάποιο ιστορικό προηγούμενο στην αμπελουργία μεχρι τότε και ο Ντε Λα Ροσέτα επιθυμούσε αρχικά να φτιάξει ένα κρασί για προσωπική κατανάλωση μεταξύ συγγενών και φίλων.

Ο Λοντοβίκο και ο Πιέρο Αντινόρι επιμένουν να το προωθήσει εμπορικά, όπερ και εγένετο για να γεννηθεί ο πρώτος «θρύλος» της περιοχής, το Sassicaia.

Το 1978, σε μια περίφημη «τυφλή» γευσιγνωσία που διοργανώθηκε από το έγκριτο περιοδικό Decanter, η σοδειά του 1972, από το άγνωστο μέχρι τότε διαμάντι που παραγόταν στο κτήμα του μαρκήσιου Ντε Λα Ροσέτα, επικράτησε πολλών κορυφαίων κρασιών του Μπορντό με ιστορία αιώνων, παρότι το Sassicaia υπήρχε μόλις δέκα χρόνια στην αγορά. Η αρχή είχε γίνει.

Από τα σίγουρα στο άγνωστο

Βλέποντας την επιτυχία του Sassicaia, ο Λοντοβίκο αποφασίζει αντί να κάνει κάτι στην Καλιφόρνια, να δράσει στην Μάρεμα, στην περιοχή του Μπόλγκερι όπου έχει το κτήμα Ornellaia.

Το φυτεύει όλο με ποικιλίες του Μπορντό με τις ευλογίες του Εμίλ Πεϊνό-ο κορυφαίος ίσως οινολόγος της μυθικής αυτής περιοχής στην Γαλλία-και με σύμβουλο-οινολόγο τον κορυφαίο της Καλιφόρνια Αντρέ Τσέλιστσεφ. Έτσι το 1981 παράγονταιι ακόμα δυο θρύλοι, η Ornellaia και το Masseto, ενώ με το πρώτο κρασί γεννιέται στην ουσία ο όρος Super Tuscan, και υπεύθυνος γι αυτό είναι ο ένας και μοναδικός Λοντοβίκο Αντινόρι.

Το 1995 θέλοντας να επεκτείνει τον αμπελώνα του Ornellaia αγοράζει 450 στρέμματα στην Μπιμπόνα, γειτονική περιοχή του Μπόλγκερι, εκεί που δεσπόζει ο αμπελώντας Tenuta Di Biserno.

Αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα την ποιότητα αυτού του αμπελώνα που αποτελείται από εδάφη που έχουν ποσοστά πηλού, σχιστόλιθου και πετρώδη σύσταση, καθώς και μεγαλύτερη κλίση, η οποία είναι ιδανική στην αποστράγγιση.

Φυτεύονται αμπέλια για πρώτη φορά και ο Αντινόρι επιλέγει τις αγαπημένες ποικιλίες του από το Μπορντό με μεγάλο ποσοστό Καμπερνέ Φρανκ-τουλαχιστων 34%-μαζί με Καμπερνέ Σοβινιόν, Μερλό, και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό Πετί Βερντό.

Βλέποντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτήματος το Tenuta Di Biserno μένει εκτός Ornellaia που εκείνη την εποχή ήταν πλέον ένα από τα πιο ονομαστά κρασιά της Ιταλίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό το 2001-2002 ο μαρκήσιος κάνει το περίφημο deal που σε πολλούς φάνταζε ως προδοσία ή έγκλημα εκ προμελέτης, ενώ για τον ίδιο ήταν ένα βήμα για κάτι νέο.

Το Μπορντό της Τοσκάνης

Η αλήθεια πάντως είναι ότι μέχρι να ασχοληθεί ο Λοντοβίκο, η Μάρεμα, το Μπόλγκερι και η Μπιμπόνα ήταν κάτι σαν άγνωστος πλανήτης στον οινικό κόσμο.

Ήταν η εποχή που η Τοσκάνη πουλούσε ακόμα Κιάντι στο μπουκάλι με το καλαθάκι στους τουρίστες, τα κρασιά της Μάρεμα δεν είχαν καμία ονομασία προέλευσης και όμως ήταν τα ακριβότερα της χώρας.

Ξαφνικά άρχισαν όλοι να μιλάνε για το Μπορντό της Τοσκάνης και ο Λοντοβίκο το 2005 ξεκινάει την Tenuta Di Biserno, με σύμβουλο μεχρι σήμερα τον παλιό του φίλο Μ. Ρόλλαν.

Η επιτυχία έρχεται άμεσα και συνεχίζεται αβίαστα σαν να μην άλλαξε τίποτα ενώ σήμερα μαζί με τον διπλανό αμπελώνα Campo di Sasso, ο ανήσυχος οινοποιός αριθμεί γύρο στα 900 στρέμματα και τα κρασιά του κατακτούν την αγορά.

Το Biserno είναι η πρώτη πολυποικιλιακή ετικέτα του με Καμπερνέ Φρανκ, Καμπερνέ Σοβινιόν, Μερλό και Πετί Βερντό που ωριμάζει 15 μήνες σε γαλλικά βαρέλια και 12 μήνες στην φιάλη.

Ακολουθεί το Il Pino Di Biserno α λα μπορντολέζ, ενώ η δευτερη ετικέτα Insoglio Di Cinghiale, με Σιρά, τα δυο Καμπερνέ και το Μερλό, προέρχεται από τον θερμότερο αμπελώνα του Campo Di Sasso.

Τέλος το Sof' είναι ένα ροζέ μικρής παραγωγής-μόλις 11.000 φιάλες-από Καμπερνέ Φρανκ και Σιρά, αφιερωμένο στην κόρη του Σοφία.

Το Lodovico με 90% Καμπερνέ Φρανκ και 10% Πετί Βερντό έχει εξαιρετικά μικρή παραγωγή προέρχεται από τα καλύτερα αμπελοτεμάχια της πρώτης εκ των δύο ποικιλιών και είναι διαμάντι στο οινικό «στέμμα» του Αντινόρι .

Η χάρη του μαρκήσιου δεν σταμάτησε στην Τοσκάνη αλλά έφτασε μέχρι την Nέα Zηλανδία, στο Μάλμπορο όπου παράγει τα Mount Nelson και Ram's Hill δυο σουπερ κομψα Sauvignon Blanc, ποικιλία που ήταν η νεανική αγάπη του Lodovico

Μετά από όλα αυτά ο ο μεγαλύτερος αδερφός παραδίδεται στο ταλέντο του μικρότερου και γίνεται συνέταιρος σε μια οινική δυναστεία, που είναι εν πολλοίς η υπεύθυνη για τα σούπερ κρασιά της Τοσκάνης από τον καλλιτέχνη των Αντινόρι.

Έναν γαλαζοαίματο που προέκυψε επαναστάτης του οίνου.a
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ