2021-01-02 20:01:12
Φωτογραφία για Κορωνοϊός – Ανοσία: Πόσους μήνες «κρατούν» τα αντισώματα; Έρευνα αποκαλύπτει
Αποκαλυπτική αποδεικνύεται πρόσφατη μελέτη σχετικά με την μακροπρόθεσμη ανοσία στον SARS-CoV-2 μετά την έκθεση στον ιό. Τα ευρήματα ενισχύουν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του επικείμενου εμβολιασμού

Νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων κατέληξε πως η ανοσία μετά την COVID-19 μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ μήνες, καταρρίπτοντας παλαιότερα ευρήματα περί βραχύβιας ανοσίας μετά την έκθεση στο νέο κορωνοϊό και μετριάζοντας την ανησυχία.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Immunology, λειτουργεί ως ένα ισχυρό εχέγγυο για τη μακροπρόθεσμη προστασία που θα εξασφαλίσουν τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2.

Το μυστικό βρίσκεται στην αναοσοποιητική μνήμη και, συγκεκριμένα, στα Β κύτταρα μνήμης που έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν την παραγωγή αντιγονοειδικών αντισωμάτων από Β πλασματοκύτταρα, εξασφαλίζοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι αντιγόνων στα οποία είχε εκτεθεί στο παρελθόν.


Για τις ανάγκες της μελέτη σειράς, οι ερευνητές πραγματοποίησαν 36 αιμοληψίες σε 25 ασθενείς με COVID-19 την την 4η και 242η ημέρα από τη μόλυνση, ώστε να διερευνηθεί η απόκριση των αντισωμάτων τα οποία, πράγματι, άρχισαν να μειώνονται 20 ημέρες μετά τη λοίμωξη.

Ωστόσο, σε όλους τους ασθενείς βρέθηκαν Β κύτταρα μνήμης που εξακολουθούσαν να αναγνωρίζουν ένα από τα δύο βασικά συστατικά του SARS-CoV-2, την πρωτεΐνη-ακίδα ή τη νουκλεοπρωτεΐνη. Τα συγκεκριμένα κύτταρα εντοπίζονταν ακόμη και οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Menno van Zelm από το Τμήμα Ανοσολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Monash, τα ευρήματα χαρίζουν αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου κατά του ιού, ενώ παρέχουν και μια εξήγηση για τις ελάχιστες περιπτώσεις επαναμόλυνσης στα εκατομμύρια κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η μελέτη αποτελεί προϊόν μιας πολυκεντρικής συνεργασίας με επικεφαλής τον Δρ van Zelm από τη σύμπραξη για την ιατρική έρευνα και εκπαίδευση Alfred Research Alliance στη Μελβούρνη, μεταξύ του Πανεπιστημίου Monash, του Νοσοκομείου Alfred και του Ινστιτούτου Burnet.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ