2021-01-09 10:51:39
Φωτογραφία για Τα βήματα της επιστημονικής έρευνας



Αγαπητοί φίλοι, για όσους δεν γνωρίζουν τα βήματα της επιστημονικής έρευνας γράφω τα παρακάτω και παρακαλώ τους ερευνητές/Πανεπιστημιακους φίλους να συμπληρώσουν την ανάρτηση μου. 

Απόψεις δεν μετράνε στην επιστημονική έρευνα, αν δεν συνοδεύονται από επιστημονικές αποδείξεις. Αυτό που μετρά είναι να μπορείς να αποδείξεις μέσα από την έρευνά σου, οσα λες μέσα από πειράματα και επίπονη έρευνα. Όταν λοιπόν κάνεις έρευνα στο αντικείμενο σου, γράφεις με αυστηρό συγκεκριμένο επιστημονικό τρόπο, τα πειραματικά δεδομένα σου, την μεθοδολογία της έρευνάς σου, την βιβλιογραφική ανασκόπηση, σε ένα paper και το στέλνεις για peer review, δηλ για ανώνυμη συνήθως κρίση σε συγκεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά της ειδικότητάς σου και μόνον. Την κρίση της έρευνάς σου την κάνουν ειδικοι επι του αντικειμένου, για να είναι κρίση αξιοκρατική και να έχει επιστημονικό κύρος
. Αν θεωρήσουν οτι η έρευνά σου έχει επιστημονική βάση τότε σου απαντουν ανώνυμα κατά κανόνα(peer review) και κάνουν διόρθωση, σχολια, διευκρινίσεις κτλ ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της εργασιας σου και να μπορέσει να δημοσιευθεί. Στα σημαντικα επιστημονικά περιοδικά συνήθως γίνεται Double blind review - δηλ. ούτε οι κριτές γνωρίζουν τους συγγραφείς, ούτε και το αντίθετο (πχ IEEE). Επίσης, τα άρθρα είναι anonymized (κάθε πληροφορία που μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα ή την προέλευση των συγγραφέων αποκρύπτεται πλήρως). Αν όλα γινουν επιστημονικά ορθά, ακόμη και αν η έρευνά σου φέρνει τελειως αλλα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα, δημοσιεύεται σε συγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους που αξιολογούνται συνεχώς . Επίσης αν θελεις να έχεις παραπέρα αξιολόγηση της έρευνάς σου την παρουσιαζεις και σε εξειδικευμένα επιστημονικά συνέδρια οπου το κοινό είναι οι ειδικοί επί του αντικειμένου και περνάς πάλι κρίση από ειδικη επιτροπή. Αν καταφέρεις να περάσεις όλη αυτη την επίπονη , μακροχρόνια διαδικασία με επιτυχία τότε η έρευνά σου γίνεται ίσως και σημείο αναφοράς για την επιστημονική κοινότητα.

Για να θεωρηθει σημαντικη μια επιστημονική έρευνα θα πρέπει να την επαναλάβουν και άλλοι ερευνητές σε ανεξάρτητα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνώς και να επιβεβαιώσουν ερευνητικα το paper ή και να επεκτείνουν τον πειραματισμό και τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές αυτό ακριβώς κάνουν και κρίνονται όχι από τα εντυπωσιακά λόγια που λένε δημοσια αλλά από τις δημοσιεύσεις τους και μάλιστα από τις δημοσιεύσεις τους σε επιστημονικά περιοδικά με κύρος στην επιστημονική κοινότητα. ( με υψηλό impact factor) . Οι κανονες στην επιστήμη είναι συγκεκριμένοι και δεν γίνονται με όρους τηλεθέασης και εντυπωσιασμού.

Αναμένω συμπληρωση από τους ερευνητες που με διαβαζουν με χαρά.
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
How the Quantum Eraser Rewrites the Past
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
How the Quantum Eraser Rewrites the Past
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ