2021-01-12 09:56:04
Φωτογραφία για Καθ’ οδόν το ιταλικό τρένο υψηλών ταχυτήτων.
Aναχωρεί σήμερα από το εργοστάσιο στο οποίο ανακατασκευάστηκε, στην Πιατσέντσα της Ιταλίας, το πρώτο από τα συνολικά πέντε τρένα που θα παραλάβει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα οποία θα ενταχθούν στα γρήγορα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μοντέλο ETR 470 της Trenitalia, το οποίο έπειτα από αρκετές αναβολές αναμένεται να καταφθάσει στον σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκτός απροόπτου, στις 18 Ιανουαρίου.

Το τρένο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι από την Ιταλία προς την Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου, ωστόσο την ολιγοήμερη καθυστέρηση ακολούθησε ο σεισμός στην Κροατία (6 Ιανουαρίου), ο οποίος άλλαξε τα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναβάλλοντας για λίγες ακόμα ημέρες την έναρξη της διαδρομής. Το τρένο θα έρθει συρόμενο στην Ελλάδα και όχι βασιζόμενο στις δικές του μηχανές. Με την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη θα κατευθυνθεί στο εκεί εργοστάσιο (μηχανοστάσιο), όπου έχουν ήδη προετοιμαστεί οι εγκαταστάσεις για να το υποδεχθούν. Η παραλαβή του νέου συρμού θα σηματοδοτήσει την έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων, χωρίς επιβάτες, όπως επιβάλλεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.


Στόχος είναι το πρώτο δρομολόγιο του γρήγορου τρένου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να διεξαχθεί με επιβάτες στις 25 Μαρτίου. Ο προγραμματισμός θέλει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει παραλάβει μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο και τα πέντε τρένα (ίδιου μοντέλου), προκειμένου να δρομολογηθούν αποκλειστικά στη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Τα τρένα είναι ικανά να αναπτύξουν ταχύτητες πάνω από 200 χλμ./ώρα, όμως προς το παρόν στο ελληνικό δίκτυο το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 160 χλμ./ώρα. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μπορεί να διεξάγεται σε 3 ώρες και 20 λεπτά στα μέσα του 2022, οπότε και το δίκτυο θα δύναται να προσφέρει σε τμήματά του ανάπτυξη ταχυτήτων έως και 200 χλμ./ώρα. Τα νέα τρένα αποτελούνται από 9 μακριά βαγόνια, μεγαλύτερα από τα σημερινά υπεραστικά τρένα. Λόγω του μεγέθους τους μπορούν να εισέλθουν μόνο στους σταθμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τα νέα ETR 470 διαθέτουν περίπου 600 θέσεις, εκ των οποίων οι 151 είναι πρώτης θέσης. Στο μέσο των αμαξοστοιχιών λειτουργεί όχημα-εστιατόριο με 29 θέσεις. Η διάταξη των θέσεων είναι 2 συν 1 στην πρώτη θέση και 2 συν 2 στη δεύτερη θέση, ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για ΑμεΑ και κατάλληλα διαμορφωμένο WC. Πλήρης κάλυψη wi-fi δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση, ωστόσο θα υπάρχει πρόγραμμα ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αλεξάνδρα Κασσίμη

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αύριο το Δ.Σ. του ΟΣΕ.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αύριο το Δ.Σ. του ΟΣΕ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ