2012-06-25 00:56:25
Φωτογραφία για Aνοχή από ΔΝΤ και ΗΠΑ
του Αθανασίου Ελλις

Tο μήνυμα από το ΔΝΤ και το ισχυρότερο μέλος του, τις ΗΠΑ, για τον χειρισμό του «ελληνικού προβλήματος» είναι σαφές: οι συνθήκες επιβάλλουν τροποποίηση πτυχών του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρονική του διάρκεια, όπως και επανεξέταση κάποιων συγκεκριμένων μέτρων, αλλά η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί το συνολικό πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, κάτι που δήλωσε ότι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς.

Τόσο το Ταμείο όσο και η Ουάσιγκτον παίρνουν αποστάσεις από την επιμονή της Γερμανίας στην αυστηρή λιτότητα και πιέζουν άμεσα ή έμμεσα την Αγκελα Μέρκελ να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και να υιοθετήσει μια περισσότερο επεκτατική πολιτική η οποία θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη.

Η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου στις πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν να διαμηνύσει ότι η στάση του Βερολίνου θα κριθεί από την αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα λάβει χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα και η οποία καθίσταται καθοριστική για τη συνέχεια.


Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα θα επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στην έντονη δυσφορία του παρελθόντος για την εναντίωση του Αντώνη Σαμαρά στο πρώτο Μνημόνιο και στην αναγνώριση ότι ο νέος πρωθυπουργός διαδραματίζει ρόλο «κλειδί», καθώς ηγείται μιας τρικομματικής κυβέρνησης που καλύπτει ένα ευρύ πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα και αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση στο ιδιότυπο «αντιμνημονιακό μέτωπο» που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε την ανάγκη χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας με τρόπο που να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε οικονομίας, αν και επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιαπραγμάτευση βασικών πτυχών του Μνημονίου. Σε έκθεσή του το Ταμείο τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων ή της όποιας άλλης διαδικασίας μέσω της οποίας η Ευρωζώνη θα εγγυάται συνολικά τον δανεισμό της από τις αγορές. Υποστήριξε επίσης την τραπεζική ενοποίηση εντός της Ευρωζώνης και ζήτησε περισσότερη νομισματική ενσωμάτωση, αλλά και βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση με εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον, αφού χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, κατέστησε σαφές ότι προσβλέπει στην ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες όλοι συμφωνούν ότι θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ώστε οι δύο πλευρές (η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της) να καθήσουν ξανά γύρω από ένα τραπέζι», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις, Λάελ Μπρέιναρντ, που χειρίζεται το θέμα και πριν από λίγες εβδομάδες επισκέφθηκε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

«Υπάρχει πάντοτε στα προγράμματα σταθεροποίησης, στα οικονομικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προγράμματα, η δυνατότητα να αναγνωρισθεί ότι πρέπει να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος και ότι η οικονομία δεν είχε τη συμπεριφορά που είχε αρχικά προβλεφθεί», τόνισε η κ. Μπρέιναρντ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι και οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία ήταν περισσότερο δυσμενείς από το προβλεπόμενο.

πηγη:kathimerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ