2021-01-23 12:05:43
Φωτογραφία για Σχολεία: Τα μέτρα για το άνοιγμα 1/2 - Τι θα γίνει με τα διαγωνίσματα
Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια ύστερα από δυόμιση σχεδόν μήνες. Από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, ανοίγει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση με συγκεκριμένα ωστόσο μέτρα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Για πρώτη φορά μάλιστα θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Αντίθετα όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Τα μέτρα στα σχολεία

Οι μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα επιστρέψουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι τα εξής:

υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,χρήση αντισηπτικών,σχολαστικοί καθαρισμοί,τακτικοί αερισμοί των χώρων,ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.


Έλεγχοι covid σε καθηγητές και μαθητές

Με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων καλούνται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές άνω των 16 ετών να συμβάλουν στην προσπάθειας για την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στο σχολικό περιβάλλον.

Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται καθημερινά στη χώρα. Σήμερα πραγματοποιούνται πάνω από 20.000 τεστ καθημερινά από το δημόσιο σύστημα υγείας σε άτομα που κατά κανόνα έχουν ιστορικό που αυξάνει την πιθανότητά τους να έχουν εκτεθεί στον ιό. Στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά και στην εθνική στρατηγική να συμπεριληφθεί η παρακολούθηση ασυμπτωματικών εθελοντών, μεταξύ των οποίων και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σημειώνεται ότι η επιλογή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητών άνω των 16 ετών γίνεται με βάση σειρά προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ.

Η συμμετοχή στην προσπάθεια βοηθά τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. Για τη συμμετοχή χρειάζεται η συμπλήρωση της «φόρμας αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19» εδώ.

Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 ισχύει αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Μεταφορά διαγωνισμάτων στο Β' τετράμηνο

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β' τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως. Όπως αναφέρεται σχετικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, «εάν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο η ωριαία γραπτή δοκιμασία, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο». Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ