2021-01-28 08:44:09
Φωτογραφία για Στην κορυφή των επιχειρηματικών κινδύνων του 2021 πανδημία και κυβερνοεπιθέσεις

 



Στην κορυφή των επιχειρηματικών κινδύνων συγκαταλέγονται οι κυβερνοεπιθέσεις μετά και την πανδημία του κορονοϊού, με το 40% των στελεχών να τις θεωρούν ένα από τα τρία πιο επικίνδυνα σενάρια για την αποδιοργάνωση και την εμφάνιση ζημιών σε μια εταιρεία το 2021.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την ετήσια έρευνα  «Allianz Risk Barometer 2021» για τους παγκόσμιους επιχειρησιακούς κινδύνους που πραγματοποιεί για 10η χρονιά η Allianz Global Corporate & Speciality και αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ.

Στην πρώτη θέση των επιχειρησιακών κινδύνων με μικρή διαφορά (ποσοστό 41%) βρίσκεται η διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας - Business Interruption, ενώ στην επόμενη θέση με ποσοστό και πάλι 40% βρίσκεται το ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας. Μάλιστα, το 2021, η πανδημία αναδεικνύεται ο νούμερο ένα κίνδυνος σε 16 χώρες και μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κινδύνων σε όλες τις ηπείρους και σε 35 από τις 38 χώρες, που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάλυση 10 κορυφαίων κινδύνων

. Οι μόνες εξαιρέσεις καταγράφονται σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Γκάνα.

Κάπως έτσι οι εξελίξεις στις αγορές, οι μακροοικονομικές εξελίξεις ή ακόμα και η πολιτική βία έπονται στην 4η την 8η και την 10η θέση αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική ανασφάλεια που δημιούργησε το ξέσπασμα του κορονοϊού έκανε τον επιχειρησιακό κίνδυνο της πανδημίας να ανέβει στην 3η θέση από την 17 που βρισκόταν μέχρι πρότινος. 

Εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθήθηκε έντονα ελέω της πανδημίας, τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο φοβίζουν περισσότερους ερωτηθέντες σε σχέση με το 2020 οι οποίοι προέρχονται από ένα ευρύ δείγμα χωρών, όπως η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική , η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

«Ενώ η πανδημία συνεχίζει να ασκεί σταθερή πίεση στις χώρες σε όλο τον κόσμο, πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για πιο συχνά ακραία σενάρια, όπως διακοπή του cloud σε παγκόσμια κλίμακα ή κυβερνο-επίθεση, φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή ακόμα και μία άλλη εστία νόσου», αναφέρει η έρευνα. 

Πρόσθετο κίνδυνο αποτελεί και το γεγονός πως ο κορονοϊός θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια περίοδο καινοτομίας και αποδιοργάνωσης των αγορών, επιταχύνοντας την εφαρμογή της τεχνολογίας, την κατάρρευση κατεστημένων, παραδοσιακών τομέων και την ανάδειξη νέων ανταγωνιστών.

Στο επίκεντρο η διαχείριση της επιχειρησιακής συνέχειας

Εξαιτίας του κορονοϊού ο κατάλογο των μη φυσικών σεναρίων διακοπής επιχειρησιακής δραστηριότητας, με σενάρια, όπως τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο ή η διακοπή ρεύματος όλο και αυξάνει. Αυτός είναι και ο λόγος που το 62% των εταιρειών δρομολογεί την βελτίωση της διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας.

Ακολουθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών ή πολλαπλών προμηθευτών (45%), η επένδυση σε ψηφιακές αλυσίδες εφοδιασμού (32%) και η βελτιωμένη επιλογή προμηθευτών και έλεγχος (31%).



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ