2021-02-03 19:05:02
Φωτογραφία για Κικίλιας: Το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η χώρα, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να υποστηρίζει πως «το μοναδικό, αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίντα», αποφεύγοντας ωστόσο, να αποσαφηνίσει τις κινήσεις της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Βουλής από τον Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμενέα και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση.

Καμπανάκι Τσιόδρα για την Αττική

Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Τσιόδρα ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη».

Εφιστώντας την προσοχή, κάλεσε όλους να τηρούν τα μέτρα και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μέχρι και τον Μάρτιο. Εκτίμησε ωστόσο, πως με τον εμβολιασμό «θα τελειώσει αυτή η επιδημία, αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσια αγαθά, όπως οφείλουν να είναι».


Ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ το επόμενο 7ήμερο θα ανέλθουν σε 7.000-8.000. Την ίδια ώρα, υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις.

Στην ομιλία του παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Αναφερόμενος στην Αττική, δεν έκρυψε την ανησυχία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο Βόρειος Τομέας εμφανίζει αύξηση 81%, η Ανατολική Αττική 62% κι ο Πειραιάς 90%.

«Στα λύματα, ο μέσος όρος του ιικού φορτίου ανά 100.000 παρουσιάζει τεράστια αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο», είπε. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ακόμη, την ανάγκη σύμπνοιας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και επιστημόνων.

Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε συναγερμό

«Παραμένουμε σε συναγερμό, σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», είπε κι ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με αυτή τη μάχη του αόρατου εχθρού η δουλειά μας όμως στην πολιτική προστασία είναι να αντιμετωπίζουμε κάθε κίνδυνο κάθε πρόκληση γι’ αυτό κάναμε το καθήκον μας έχοντας ήδη προχωρήσει από το Φεβρουάριο στην σύσταση της διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων διαχειριστήκαμε τον ίδιο μήνα την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση», είπε.

Στη συζήτηση που διεξάγεται ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα δημοσιεύματα για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, τόσο ο Βασίλης Κικίλιας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας το διέψευσαν κατηγορηματικά. Ο υπουργός Υγείας απέδωσε σε τεράστια παρανόηση τα περί δύο συστημάτων καταγραφής, λέγοντας ότι υπάρχει μόνον ένα που καταλήγει στην ΗΔΙΚΑ. Από την πλευρά του ο κ. Αρκουμανέας υποστήριξε ότι «ένα είναι το μητρώο covid και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε εσκεμμένα ως ένα διπλό σύστημα».

Ο Βασίλης Κικίλιας πάντως άφησε αιχμές κατά υγειονομικού προσωπικού στην Πάτρα που δεν εμβολιάζει, θέτοντας ζήτημα προσωπικής ευθύνης. Σε ότι αφορά στα εμβόλια ανέφερε πως «έχουμε προαγοράσει μαζί με την ΕΕ 30 εκατ. εμβόλια για 15 εκατ. κόσμου, άρα πολύ περισσότερα για το αν θέλουν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε να εγκαταλείψει τις προσπάθειες υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας. «Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να μην υπονομεύει την προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι σεβόμαστε την Βουλή και δεν μένει τίποτα αναπάντητο αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας», είπε και πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει και κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα». themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ