2021-02-09 23:13:27
Φωτογραφία για Προς lockdown οδεύει και η Θεσσαλονίκη..
 

Εντονη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση προκαλεί και η Θεσσαλονίκη καθώς και στην συμπρωτεύουσα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι επιβαρυμένα.

Στην επόμενη συνεδρίαση κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο και η Θεσσαλονίκη να επιστρέψει σε lockdown τύπου Μαρτίου προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων και να μην φτάσει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ. Ετσι, όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN TV είναι πολύ πιθανό και στη Θεσσαλονίκη να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, το λιανεμπόριο ενώ αναμένεται να εξεταστεί η ακριβής ώρα από την οποία θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μεγάλη είναι η αύξηση που παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την έρευνα για τον κορονοϊό που έχουν διενεργήσει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ και η ΕΥΑΘ.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του εν λόγω ερευνητικού έργου: «Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών».

Μάλιστα, ο Νίκος Παπαϊωάννου πρόσθεσε: «Ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων-πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα και είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη. Γι' αυτό και η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».

Είναι αξιοσημείωτο πως το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν και είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της. Για την ακρίβεια, από την ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν στις 5 και στις 7 Φεβρουαρίου, προκύπτει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα σε σχέση με τις αντίστοιχες μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου.

Οφείλει να υπενθυμιστεί πως οι μετρήσεις που έλαβαν χώρα από 27 Ιανουαρίου μέχρι και 1 Φεβρουαρίου, είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων κατά 50%, ποσοστό που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης. Ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος δήλωσε επί του θέματος: «Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος».

«Οι μετρήσεις είναι στο 100% πάνω», δήλωσε  ο Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ ερωτούμενος σε συνέντευξη για την κατάσταση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.  Κάνοντας μια αντιπαραβολή με την κατάταση του Οκτωβρίου σημείωσε ότι: «βρισκόμαστε στην 20η Οκτωβρίου, δεν φοβίζουμε, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός γιατί διαπιστώνεται άνοδος του ιικού φορτίου».

Ερωτηθείς για τον ρυθμό ανόδου: «Φαίνεται ίδιος όμως υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι. Τον Οκτώβριο ήταν σχεδόν πλήρης η κανονικότητα. Ήματαν πιο ανέμελοι. Τώρα έχουμε σοβαρής μορφής lockdown, αλλά ο χειμώνας είναι μπροστά μας, υπάρχουν οι μεταλλάξεις… Δεν χρειάζεται να φοβίσουμε, χρειάζεται να είμαστε σοβαροί, χρειάζεται μια προσοχή εκ μέρους όλων».

«Υπάρχουν περισσότερες του ενός παράμετροι για να πεις για σκληρότερα μέτρα, οι ειδκοί θα αποφασίσουν καλύτερα. Αν δούμε κάτι επιπλέον δεν θα με εξέπληττε», ανέφερε για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον μέτρων.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ