2021-02-10 10:44:34
Φωτογραφία για Χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Με την αγορά να… στερεύει από ρευστό, οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε οικονομικό αδιέξοδο και ψάχνουν ενέσεις ρευστότητας για να αντέξουν τους επόμενους μήνες.

Ο Τραπεζικός Δανεισμός είναι σήμερα ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρηματοδότησης. Οι τράπεζες προσφέρουν δύο μεγάλες κατηγορίες δανείων προς τις επιχειρήσεις:

A. Τα δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης, τα οποία είναι μικρής διάρκειας και έχουν σκοπό τη βελτίωση της ρευστότητας της επιχείρησης.

B. Τα Μακροπρόθεσμα δάνεια που περιλαμβάνουν τα δάνεια εγκατάστασης και τα δάνεια επαγγελματικού εξοπλισμού.

Αναμένουμε τα εγγυημένα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις τα οποία θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά, αν είναι τόσο ευέλικτα όσο ακούγονται.

Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)

Δάνεια τα οποία εγγυάται το δημόσιο από 30% έως 70%.

Επιχειρηματικά Κεφάλαια (Venture Capitals)


Μεσο-μακροπρόθεσμες επενδύσεις υψηλής απόδοσης και υψηλού κινδύνου με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια νέων ή ταχέως αναπτυσσόμενων μη εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ιδιώτες Επενδυτές (Business Angels)

Οι επιχειρηματικοί άγγελοι είναι εξαιρετικά εύποροι ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν μέρος των πλεοναζόντων κεφαλαίων τους σε νέες επιχειρήσεις § Συχνά, οι εν λόγω ιδιώτες είναι εξαιρετικά δραστήριοι επιχειρηματίες με σημαντική εμπειρία από τη διαχείριση των δικών τους εταιρειών.

Πρακτόρευση Απαιτήσεων (Factoring)

Η πρακτόρευση επιχειρηματικών απαιτήσεων εφαρμόζεται από τις τράπεζες και τις ανώνυμες εταιρείες που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό αυτή τη δραστηριότητα. Το Factoring αποτελεί δέσμη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση στους οφειλέτες τους.

Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων (Business Incubators)

Οι Θερμοκοιτίδες είναι τυποποιημένοι χώροι οι οποίοι δημιουργούνται για να παρέχουν ένα περιβάλλον που προσφέρει κοινές υποδομές και ειδικές υπηρεσίες, για ένα χρονικό διάστημα (3 έως 5 ετών) διευκολύνοντας το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες στη συνέχεια μετακινούνται σε δικούς τους επαγγελματικούς χώρους και τη θέση τους στη Θερμοκοιτίδα καταλαμβάνουν άλλες νεώτερες επιχειρήσεις.

Ανάλογα με τον σκοπό και το χαρακτήρα τους, οι θερμοκοιτίδες χωρίζονται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:

Τεχνολογικές Θερμοκοιτίδες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνήθως βρίσκονται στο περιβάλλον Τεχνολογικών Επιστημονικών Πάρκων.Εξειδικευμένες Θερμοκοιτίδες οι οποίες φιλοξενούν επιχειρήσεις ενός συγκεκριμένου αντικειμένου. Αναφέρεται ως παράδειγμα η Θερμοκοιτίδα Agripolis στην Πάντοβα της Ιταλίας που προωθεί την αγροτική ανάπτυξη.Θερμοκοιτίδες που δημιουργούνται για τη διευκόλυνση μικρών νέων θυγατρικών ή για την εκκίνηση εμπορικών προσπαθειών από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R & D) μιας μεγάλης εταιρείας. Χρηματοδοτική Μίσθωση (Leasing)

Το leasing είναι μια σύγχρονη μέθοδος μεσο-μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για την απόκτηση παγίων στοιχείων § H επιχείρηση επιλέγει τον εξοπλισμό ή το ακίνητο που θεωρεί κατάλληλο για τις ανάγκες του, η εταιρία leasing το αγοράζει και στη συνέχεια το μισθώνει για μια προσυμφωνημένη χρονική περίοδο.

Κλειδί σε κάθε περίπτωση το business plan

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να τα αντλήσει χρήματα με τους παραπάνω τρόπους χρειάζονται κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα είδαμε για το εργαλείο του ΤΕΜΠΜΕ όπου το Δημόσιο εγγυάτο ένα μεγάλο ποσοστό της χρηματοδότησης, οι τράπεζες εκτός από το κέρδος αναζητούσαν από τις επιχειρήσεις ένα πλάνο 5ετίας, ένα mini business plan. Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση το… κλειδί.

Δυστυχώς στην ελληνική οικονομία ο όρος business plan είναι ακόμη άγνωστος, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω ότι μέχρι πρότινος κανείς δεν το αναζητούσε.

Οι εταιρείες οι οποίες έχουν κέρδος, ή ισχυρό cash flow με ένα καλά δομημένο business plan μπορούν να αντλούν κεφάλαια (ΕΣΠΑ, τραπεζικός δανεισμός κτλ.) ώστε να μπορέσουν συνεχίσουν το επενδυτικό πλάνο τους και να ισχυροποιήσουν την θέση τους σε μια δύσκολη εποχή.

(ΤE 10/2/21)

Financial & Law

Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ