2021-02-15 18:46:53
Φωτογραφία για Αναδρομικά έως 9.000 ευρώ σε όσους αναμένουν μέχρι και δύο χρόνια την οριστική σύνταξη
Δύο νέα πακέτα αναδρομικών έρχονται τους επόμενους μήνες για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Πρόκειται για τα αναδρομικά των εκκρεμών συντάξεων, καθώς και για αυτά που αφορούν στους κληρονόμους. Μάλιστα σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους. Η τροπολογία θα προβλέπει και αναδρομική καταβολή από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.

Ετσι, αναδρομικά τα οποία ανέρχονται σε έως και περίπου 9.000 ευρώ θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και δύο χρόνια για να εισπράξουν οριστική σύνταξη (με τη νέα διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής). Επίσης, σύμφωνα με τα Νέα, στις αρχές Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου θα καταβληθούν δύο ακόμα πληρωμές για την κατηγορία των αναδρομικών που αφορούν τους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αναδρομικών στους κληρονόμους, μετά την πρώτη πληρωμή – η οποία ήδη έγινε – θα ακολουθήσουν άλλες δύο ως εξής:

Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών. Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Επίσης έρχονται τον Απρίλιο και τα αναδρομικά της νέας προσωρινής σύνταξης, ρύθμιση που προβλέπεται σε τροπολογία που οδεύει σημερα στη Βουλή.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη, καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ. Πρόκειται για μια «προ-προσωρινή» σύνταξη. Κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τρεις διαδοχικές συντάξεις: Αμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η εθνική σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας). Θα παίρνει δηλαδή άμεσα την «προ-προσωρινή» σύνταξη των 345-384 ευρώ. Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά.

Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Θα παίρνει δηλαδή την προσωρινή που θα αντιστοιχεί στο 70% -80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου του ασφαλιστικού βίου (δηλαδή ουσιαστικά τη διαφορά μεταξύ της «προ-προσωρινής» και της προσωρινής) και μαζί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα που ανέμενε την προσωρινή σύνταξή του. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο στάδιο που παρεμβάλλεται στην απονομή συντάξεων είναι η άμεση πληρωμή της εθνικής σύνταξης μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με ελάχιστο ποσό τα 346 ευρώ τον μήνα για 15 έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ για 20 έτη και άνω για όσους αποχωρούν με όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης, και αντίστοιχα με 242 ευρώ και 269 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας για μειωμένη.

Στη συνέχεια, θα βγαίνει η προσωρινή σύνταξη και μετά θα προχωρεί η διαδικασία για την οριστική σύνταξη.

(ΔΕ 15/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ