2021-02-16 11:58:21
Φωτογραφία για Αναλυτικός οδηγός για τις ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία



Σε μία δόση, μέχρι το τέλος του 2021, ή σε 24-48 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022, μπορούν να εξοφληθούν οι αρρύθμιστες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, που βαραίνουν τους πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού και έχουν συσσωρευτεί κατά το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πρόκειται για χρέη που έπρεπε να είχαν καταβληθεί κανονικά σε προθεσμίες που έληγαν εντός των περιόδων Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, αλλά οι πληρωμές τους είχαν ανασταλεί, καθώς οι προθεσμίες καταβολής τους είχαν παραταθεί μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021.

Για τις οφειλές αυτές είχε αποφασιστεί αρχικά η εναλλακτική λύση της τμηματικής καταβολής σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να ξεκινά τον Μάιο του τρέχοντος έτους.



Όσον αφορά στις αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου - Οκτωβρίου 2020, αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, η μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή σε έως 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 24 έντοκες (με πιο υψηλό επιτόκιο) μηνιαίες δόσεις.

Για τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε πρόσφατα την αναστολή της είσπραξης της μηνιαίας δόσης του Φεβρουαρίου για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία, στις οποίες έχουν ενταχθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί άμεσα από την πανδημία, καθώς επίσης και για τους εργαζομένους σ' αυτές που οι συμβάσεις τους έχουν ανασταλεί.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση:

1 Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021. 

Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/ 2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.  

Βάσει των όσων προβλέπουν ήδη ψηφισθείσες ρυθμίσεις, την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών έως τις 31-12-2021 και τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής από το 2022 και μετά δικαιούνται:

α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

ε) Επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα.

στ) Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα ή σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση τζίρου και ουσιαστικά υπολειτουργούν («πληττόμενες») εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν ή τελούν σε αναστολή.

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που υπάγονται στη νέα παράταση προθεσμίας καταβολής και στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:

α) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Ιουνίου 2020, αλλά παρατάθηκαν αρχικά για 4 μήνες και εν συνεχεία όλες μαζί έως και την 30ή Απριλίου 2021. 

β) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.

γ) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.

δ) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 30ή-9-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.

ε) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-10-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.

στ) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.

2 Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2020 η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, αλλά δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ του 2020 φυσικών και νομικών προσώπων, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

3 Για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, υπάρχει επίσης δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.  



Ήδη ρυθμισμένες οφειλές

Για τις οφειλές που έχουν ήδη ενταχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής προβλέπονται τα εξής:

1 Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται αυτές τις ημέρες, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

2 Για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική< (ΤΡ 16/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ