2021-02-18 16:54:22
Φωτογραφία για Γέφυρα 2 από την 1η Απριλίου - Ποια δάνεια θα μπουν στο πρόγραμμα
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές για το Γέφυρα 2 ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων που έχουν διπλό στόχο. Από τη μία να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων και από την άλλη να προσφέρουν ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν νιώσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπουργείο Οικονομικών και δανειστές έχουν συμφωνήσει στο περίγραμμα του προγράμματος Γέφυρα 2 που θα αφορά σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και απομένουν κάποιες πινελιές για το ολοκληρωθεί το σχέδιο. Πινελιές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι ασήμαντες.

Η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι πριν λίγες ημέρες από το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Μαρτίου.

Αυτά τα δάνεια θα μπουν στο πρόγραμμα

Στο Γέφυρα 2 θα μπουν δάνεια τα οποία είναι ενήμερα, δάνεια που είναι σε καθυστέρηση, αλλά και δάνεια που έχουν καταγγελθεί υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ρυθμιστούν.


Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ των άλλων να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου. Οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου, ενώ μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει θα έχουν υποβάλλει αίτηση όλοι εκείνοι που θα προχωρήσουν στην ρύθμιση του δανείου τους σε καθυστέρηση με τους χρηματοδοτικούς φορείς.

Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τους οφειλέτες με επιχειρηματικά δάνεια εξυπηρετούμενα, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και καταγγελμένα, θα δίνει ο νόμος για τη συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή των επιχειρηματικών δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του Covid-19.

Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, κάνουν λόγο για συνολική κάλυψη σε μία περίμετρο περίπου 150.000 δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν δάνεια εξυπηρετούμενα, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά και καταγγελμένα. Οι συνολικές οφειλές αγγίζουν τα 40 έως και 50 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Γέφυρα 2 ακολουθεί το μοντέλο του Γέφυρα 1. Έτσι εντάσσονται και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί – εκτός αν υπάρξει κάποια νέα ανατροπή στο παρά πέντε – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι επιχειρήσεις αυτές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης και να λάβουν την κρατική επιδότηση των δόσεων.

Η διάρθρωση της επιδότησης

Το συνολικό ποσό που θα δοθεί από το ελληνικό δημόσιο ως επιδότηση των τόκων των δανείων θα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή ανά 3μηνο.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα δάνεια που η καθυστέρησή τους, την 31η Δεκεμβρίου του 2020, είναι μέχρι 90 ημέρες η συνεισφορά του Δημοσίου για τους 3 πρώτους μήνες ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης, για τους επόμενους 3 μήνες στο 80% και για το τους 3 τελευταίους στο 70%.Στην περίπτωση που τα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η κρατική επιδότηση, ανά τρίμηνο, διαμορφώνεται σε 80%, 70% και 60%.Για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών την 31η Δεκεμβρίου του 2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από τον χρηματοδοτικό φορέα, η κρατική επιδότηση κλιμακώνεται από 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο και 30% το τρίτο τρίμηνο. Πηγή (ΠΕ 18/2/21)

[Οι υπηρεσίες του eisodima.gr παρέχονται δωρεάν. Οι μόνοι πόροι του προέρχονται από τις διαφημίσεις.]

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ