2012-06-25 12:37:23
Φωτογραφία για Η Ισπανία στην αγκαλιά του μηχανισμού στήριξης
Ακολουθώντας τα χνάρια της Ελλάδας, η Ισπανία προσφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Νωρίς, σήμερα, το πρωί υπέβαλε αίτηση χρηματοδότητης των τραπεζών της, που βρίσκονται στο κόκκινο, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τα πάντα.

Την ανακοίνωση για την υποβολή επίσημου αιτήματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών έκανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς ντε Γκίντος στο Eurogroup.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να πει ποιο είναι το ύψος του δανείου που ζητεί η Μαδρίτη.

Στην επιστολή του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών λέει στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «το τελικό ποσό της οικονομικής βοήθειας θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών συν ένα επιπλέον ποσό για τον «κουμπαρά» σε περίπτωση που προκύψουν έκτακτες ανάγκες».

Το σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να είναι έτοιμο για τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.


Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τράπεζές της θα έχουν ανάγκη βοήθειας 62 δισ. ευρώ το πολύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου ελέγχου, ενώ η ευρωζώνη έχει προτείνει ένα μέγιστο ποσό 100 δισεκ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) φέρονται να συμφώνησαν άτυπα, την περασμένη Πέμπτη, να χρησιμοποιηθεί ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα τα δάνεια ο ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία.

Το ευρώ, που βρισκόταν υπό πίεση και πριν την ισπανική ανακοίνωση, υποχώρησε κάτω από τα 1,25 δολάρια και συγκεκριμένα στα 1,2490 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιουνίου.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ