2021-02-22 13:37:17
Φωτογραφία για Επιστρεπτέα 7: Τι αλλάζει - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Στη στήριξη των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή, όπως αυτές της εστίασης και του λιανεμπορίου, θα επικεντρωθεί ο έβδομος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ, που πρόκειται να ενεργοποιηθεί μετά τις 15 Μαρτίου, ενώ οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

Η βασική αλλαγή που ετοιμάζεται για την έβδομη επιστρεπτέα είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α’ τριμήνου του 2021. Το γεγονός αυτό οδηγεί αυτόματα και σε ένα μίνι «λίφτινγκ» σε παραμέτρους οι οποίες θα καθορίσουν και τους δικαιούχους, όπως το ποσοστό μείωσης του τζίρου.

Οπως διευκρινίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνει με βάση τον τζίρο του 2020, αλλά με αυτόν του 2019. Ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πρώτο lockdown επιβλήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του περσινού Μαρτίου, οπότε είναι πιθανό να υπάρξει ακόμα μία μικρή προσαρμογή.


Μετά την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαμορφωθεί ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το ποσό που δικαιούται να λάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος με βάση τη μείωση του τζίρου, τον αριθμό των υπαλλήλων κ.λπ., ενώ από το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβε ο επιχειρηματίας από τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ωστόσο δεν αλλάζει ο βασικός στόχος -όπως και στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής- που είναι η έμφαση στη στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστοί με κρατική εντολή. Για αυτόν τον λόγο τα κατώτατα ποσά, όσον αφορά σε αυτούς τους κλάδους, θα είναι και πάλι αυξημένα, ενώ ποσοστό μέχρι και το 50% δεν θα επιστρέφεται, όπως άλλωστε ισχύει από τον τέταρτο κύκλο και μετά, με την προϋπόθεση της διατήρησης της απασχόλησης μέχρι τον Αύγουστο του 2021. 

Πηγή: Realnews (ΔΕ 22/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ