2021-02-23 11:54:48
Φωτογραφία για Στα πόσα χρόνια συμφέρει να βγει κάποιος στη σύνταξη
Η νομοθετημένη, για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, δυνατότητα συνταξιοδότησης με συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας, θέτει ένα σοβαρό προβληματισμό που συχνά διατυπώνουν, αναφορικά με το τι συμφέρει να πράξουν.

Να συνταξιοδοτηθούν συνεχίζοντας την δραστηριότητά τους ή να μην προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, προκειμένου να επεκτείνουν τον ασφαλιστικό τους βίο, ώστε να επιτύχουν έτσι ένα υψηλότερο ποσό σύνταξης.

Από πρώτη προσέγγιση λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο τιθέμενο ερώτημα δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση, αλλά κατά περίπτωση εξέταση του θέματος. Ας δούμε με παραδείγματα τι εννοούμε για να γίνει πιο κατανοητή η επισήμανση που κάνουμε. Ενας που καταβάλει εισφορές στην 4η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει τα εξής ποσά σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Με 35 έτη ασφάλισης ποσό σύνταξης 948 ευρώΜε 38 έτη ασφάλισης ποσό σύνταξης 1.060 ευρώΜε 39 έτη ασφάλισης ποσό σύνταξης 1.098 ευρώΜε 40 έτη ασφάλισης ποσό σύνταξης 1.136 ευρώΜε 41 έτη ασφάλισης ποσό σύνταξης 1.143 ευρώΜε 42 έτη ασφάλισης ποσό σύνταξης 1.150 ευρώΜε 45 έτη ασφάλισης ποσό σύνταξης 1.172 ευρώΕίναι προφανές ότι από τριάντα πέντε μέχρι σαράντα έτη ασφάλισης, η παραμονή στην ασφάλιση προσφέρει μια σχετικά ελκυστική αύξηση του ποσού της χορηγούμενης σύνταξης
. Από 40 έτη ασφάλισης και πέρα όμως, η βελτίωση στο ποσό της σύνταξης είναι ελάχιστη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από 35 έως 40 έτη ασφάλισης, διατηρώντας την ίδια κατηγορία ασφάλισης, η ωφέλεια στην σύνταξη είναι 188 ευρώ, από 40 έως 45 έτη ασφάλισης, η αντίστοιχη ωφέλεια είναι 36 ευρώ μόνο. Αν επανέλθουμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα, είναι προφανές ότι η κλιμάκωση του ισχύοντος συστήματος συντελεστών αναπλήρωσης δεν προσφέρει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση, πέραν των σαράντα ετών για όσους έχουν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης αυτόν.

Με δεδομένο δε ότι σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων πλέον συνταξιοδοτείται και θα συνταξιοδοτείται με σαράντα έτη ασφάλισης, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι αναμφίβολα τον συμφέρει η συνταξιοδότηση και η συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας παρ΄ ότι αυτό συνεπάγεται μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης κατά 30% και υποχρέωση καταβολής μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

Πηγή (ΤΡ 23/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Την Πέμπτη το Δ.Σ. του ΟΣΕ.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Την Πέμπτη το Δ.Σ. του ΟΣΕ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ