2021-03-20 15:13:28
Φωτογραφία για Βραβείο  Abel 2021
Το βραβείο Abel που θεωρείται το Νόμπελ στα Μαθηματικά δόθηκε για το 2021 σε δύο πρωτοπόρους της θεωρίας του υπολογισμού.

Ο Ούγγρος μαθηματικός László Lovász και ο Ισραηλινός επιστήμονας υπολογιστών Avi Wigderson θα μοιραστούν το βραβείο, αξίας 886.000 $ "για τις θεμελιώδεις συνεισφορές τους στη θεωρητική επιστήμη των υπολογιστών και τα διακριτά μαθηματικά, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στη διαμόρφωση τους σε κεντρικά πεδία των σύγχρονων μαθηματικών», όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών.

Ο Ούγγρος László Lovász ήταν λαμπρός μαθηματικός από τότε που ήταν έφηβος. Γεννημένος το 1948 είναι επίσης συγγραφέας και πρόεδρος της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης (2007- 2010).

Ο Lovász έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Wolf 1999, το Βραβείο Knuth 1999, το Βραβείο Gödel 2001 και το Βραβείο Κιότο του 2010.

Ο Wigderson είναι γνωστός για την ικανότητά του να βλέπει δεσμούς μεταξύ φαινομενικά άσχετων περιοχών
. Έχει εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ των μαθηματικών και της επιστήμης των υπολογιστών. Γεννήθηκε στη Χάιφα του Ισραήλ, το 1956. Η συμβολή του στη διεύρυνση και εμβάθυνση του πεδίου της «θεωρίας πολυπλοκότητας» - που ασχολείται με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των αλγορίθμων - είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερη από εκείνη οποιουδήποτε άλλου ατόμου.

Η πιο σημαντική σημερινή εφαρμογή της θεωρίας πολυπλοκότητας είναι η κρυπτογραφία Διαδικτύου. Στις αρχές της καριέρας του ο Wigderson έκανε θεμελιώδεις συνεισφορές σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης μηδενικής γνώσης, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται στην τεχνολογία κρυπτογράφησης.

Το 1994, ο Wigderson κέρδισε το Βραβείο Rolf Nevanlinna για την επιστήμη των υπολογιστών. Ανάμεσα στα πολλά άλλα βραβεία του είναι το Βραβείο Gôdel 2009 και το Βραβείο Knuth του 2019.

Πηγή: Δ. Μιχαηλίδης facebook physics4u
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ