«Καραμπόλα» προβλημάτων προκαλεί η πανσπερμία περιπτώσεων δικαιούχων επιστρεπτέας προκαταβολής. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βελτιώσει τους όρους για να λάβουν ενισχύσεις όσοι τις έχουν ανάγκη, ενώ θα αυξήσει και αναδρομικά τη «μη επιστρεπτέα» επιδότηση σε όσους πλήττονται περισσότεροι από την κρίση.
Για κάποιους όμως τα μέτρα παραμένουν «γράμμα κενό», όχι γιατί φοροδιέφευγαν ή δεν δικαιούνται στήριξη, αλλά για γραφειοκρατικούς και τυπικούς λόγους. Τα αιτήματα σωρεύονται πλέον και στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύσεις σε ζητήματα, όπως τα εξής:
1. Μπορεί η κυβέρνηση να σχεδιάζει αλλαγές αναδρομικά στις πρώτες Επιστρεπτέες 1-3 που δόθηκαν στο α΄εξάμηνο του 2020, αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι το μέτρο πάσχει εξ αρχής! Προέβλεπε 40% έκπτωση στην Επιστρεπτέα, εφόσον οι επιχειρήσεις απασχολούσαν περισσότερους από 20 εργαζόμενους και διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό επί ένα χρόνο «βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ»
2. Ανήλικοι αποκλείονται από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή! Ενώ τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εξετάζουν αν η επιχείρηση έχει τζίρο, αν απασχολεί προσωπικό, αν δήλωνε τα κέρδη της και αν πλήρωνε τους φόρους της, όλα αυτά ακυρώνονται εάν ο επιχειρηματίας είναι… ανήλικος. Σε περιπτώσεις όπου ανήλικοι έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για μια επιχείρηση, επιτρέπεται από το νόμο να συστήνουν και να εκπροσωπούν επιχειρήσεις υπό όρους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις ορφανών ή όταν οι γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και απαγορεύεται να ασκήσουν επιχείρηση οι ίδιοι κλπ. Η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όμως αποκλείει τον δικαιούχο όταν διαπιστώσει πως είναι ανήλικος, με το νομικό επιχείρημα ότι η «Επιστρεπτέα» είναι κατά 50% δάνειο και ο ανήλικος δεν έχει δικαίωμα να συνάψει δανειακή σύμβαση –παρότι βεβαίως έχει «δικαίωμα» να επενδύσει και να ρισκάρει να χάσει το κεφάλαιό του ή να πληρώνει φόρους και εισφορές στο κράτος βάσει του νόμου.
3. Χιλιάδες επιχειρήσεις χάνουν Επιστρεπτέες και άλλα μέτρα στήριξης το 2021, επειδή προσμετράται στον τζίρο του 2020 (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ)… το επίδομα Πάσχα που έδωσαν σε εργαζόμενους σε αναστολή, αντί να το δώσει όπως έπρεπε το κράτος! Για την Επιστρεπτέα 7 τουλάχιστον, αναμένονται διορθώσεις και εξαιρέσεις για κλειστές επιχειρήσεις του Τουρισμού και της Εστίασης και μόνον…
4. ο κλάδος των Λαχείων πλήττεται ολοκληρωτικά, αλλά από τους 1.300 πλανόδιους λαχειοπώλες («κοντάρια») που είναι πιστοποιημένοι από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. Λαχειοπώλες μόνον 100 Λαχειοπώλες επιδοτήθηκαν (όσοι ήταν μέλη των ασφαλιστικών τους συνεταιρισμών). Επιπλέον ο κλάδος των Πρακτόρων Χονδρικής Πώλησης Λαχείων με ΚΑΔ: 92001302 χρειάζεται κεφάλαια κίνησης για τα λαχεία -όπως για την Εστίαση- αλλά οι αναστολές σφράγισης επιταγών δεν έχουν αξία για αυτούς επειδή πληρώνουν με τη χρήση Εγγυητικών Επιστολών που έχουν εκδώσει υπέρ του Δημοσίου και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. Δηλαδή, αναγκάζονται και να πληρώνουν προμήθειες για Εγγυητικές ενώ δεν πραγματοποιούν συναλλαγές και δεν έχουν έσοδα.
5. Αντίστοιχα το κράτος δεν ενισχύει όσους έκαναν χρήση leasing, όπως εκείνους που πήραν απλό δάνειο.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και το «θρίλερ» με τις αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων όταν υπάρχει υπεκμίσθωση. Αν και το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση Βεσυρόπουλου, έχει επιλύσει νομικά το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να εισπράττουν κανονικά τα ενοίκια όταν υπάρχει υπεκμίσθωση, στην πράξη άλλα συμβαίνουν. Συγκεκριμένα, εταιρίες-νομικά πρόσωπα – αλυσίδες που έχουν νοικιάσει ακίνητα που τα υπενοικιάζουν σε άλλους επιχειρηματίες (ως franchise συνήθως) αποφασίζουν παράνομα και «ετσιθελικά» να μην πληρώσουν τους ιδιοκτήτες, με το πρόσχημα πως και οι ίδιοι δεν αποζημιώνονται ή παίρνουν μειωμένη αποζημίωση σαν νομικά πρόσωπα που είναι. Αυτό νομικώς δεν στέκει, αλλά μέσω νομικών υπηρεσιών έχουν την ισχύ να επιβάλουν το δικό τους «δίκαιο» σε βάρος μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι δεν διαθέτουν και χρήματα για αγωγές και δικαστήρια μετά από χρόνια. Με απειλές πως θα παρατήσουν το ακίνητο και τα ενοίκια, οι υπεκμισθωτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, χωρίς το Κράτος να παρεμβαίνει με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για «ιδιωτική διαφορά».
Πηγή (ΣΑ 10/4/21)
Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!