2012-06-26 18:46:05
Φωτογραφία για Έρχεται ο Τσίπρας!
του Σπύρου Ριζόπουλου

Πέντε μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όταν στατιστικά φαινόταν ακόμη πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έδιναν μάχη για τη δεύτερη θέση, είχα εκφράσει τη βεβαιότητα πως... η δεύτερη θέση ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έξι μέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σε ραδιοφωνική μου συνέντευξη στον Βήμα FM, στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη είχα υποστηρίξει πως η πρωτιά της ΝΔ θα ήταν πιο άνετη απ’ ότι διαφαινόταν στα δημοσκοπικά στοιχεία. Σήμερα, δυο μήνες πριν τη ΔΕΘ, σας λέω ότι οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν εκείνη την περίοδο θα δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται 5 μονάδες.

Όπως έλεγε και στην πολύ γνωστή ατάκα του ο Ηλιόπουλος « δε ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!». Η ευρωζώνη παραπαίει, η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα έχει πάει «στα βράχια» και η νέα κυβέρνηση ψάχνει να βρει Υπουργό Οικονομικών!

Νομίζω πρόκειται περί μιας ακόμη παγκόσμιας ελληνικής πρωτοτυπίας. Να παραιτείται Υπουργός πριν ακόμη ορκιστεί και η κυβέρνηση να βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης πριν ακόμη αναλάβει καλά καλά τα καθήκοντά της.

‘Έτσι αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα θετικό από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η ευκαιρία μιας πρώτης διερευνητικής διαπραγμάτευσης χάθηκε καθώς η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, συνοδεία του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά.

Από κει και πέρα, οι αρχηγοί και τα επιτελεία τους παίζουν την «κολοκυθιά». Να αναλάβει ο τάδε. Και γιατί να αναλάβει ο τάδε; Να αναλάβει ο δείνα. Και γιατί να αναλάβει ο δείνα και να μην αναλάβει ο Στουρνάρας; Κι όσο αυτοί παίζουν την «κολοκυθιά» , η τρόικα βρίσκει την ευκαιρία να θέσει υπό πλήρη αμφισβήτηση το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που οδήγησε στη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι βασικά σημεία της συμφωνίας αντιβαίνουν σε όρους του Μνημονίου, τους οποίους έχει δεσμευθεί να τηρήσει η Ελλάδα.

Η ανακούφιση από τον σχηματισμό κυβέρνησης κράτησε πολύ λίγο κι έτσι εξανεμίζεται γρήγορα το μοναδικό πλεονέκτημα που είχε αυτή η κυβέρνηση, δηλαδή να της δοθεί μια μικρή ανοχή μήπως και βελτιώσει κάπως τα πράγματα. Η αρρυθμίες και οι παραιτήσεις πείθουν όλο και περισσότερους πως «η κυβέρνηση ασθενεί». Όχι γιατί έκανε επέμβαση στο μάτι ο Σαμαράς, αλλά διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη οπτική για το που πάνε τα πράγματα και άρα δεν υπάρχει και η αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν όλα όσα πρόκειται να συμβούν.

Οι εκθέσεις ιδεών περί ανάπτυξης δεν πείθουν πλέον κανέναν. Ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας βλέπει και κρίνει από την καθημερινότητά του. Κι αυτό που βλέπει είναι ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι δραματικά συμπιεσμένη στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας, των πολλών και ποικίλων φορολογικών επιβαρύνσεων και χαρατσιών, της καταβαράθρωσης της κατανάλωσης και, επιπλέον, της διεθνούς ανυποληψίας της χώρας.

Όσο πιο γρήγορα συνέλθουν οι κυβερνώντες και πάρουν πραγματικά την κατάσταση στα χέρια τους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να παρατείνουν το βίο της παρούσας κυβέρνησης. Αλλιώς το ξύλο θα είναι πολύ….!

ΥΓ: Η πρώτη στην Ελλάδα (αλλά και στην Κύπρο) μετάδοση από το twitter μου χθες το πρωί της είδησης για την προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επιβεβαιώθηκε πλήρως το βράδυ. Ευχαριστώ τους δεκάδες φίλους που το αναπαρήγαγαν εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους στα γραφόμενά μου.

spirosrizopoulos.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ