2021-10-19 09:03:19
Φωτογραφία για Κατασκευές-Διαμορφώσεις εσωτερικών χώρων με Γυψοσανίδα
Με βασικά πλεονεκτήματα ότι πρόκειται για υλικό ελαφρύ, πολύ πιο οικονομικό και με πολύ πιο απλή διαδικασία τοποθέτησης σε σχέση με άλλα παραδοσιακά υλικά δόμησης, οι γυψοσανίδες αποτελούν την ιδανική επιλογή για εύκολη αλλαγή διαρρύθμισης ενός χώρου με την  προσθήκη εσωτερικών τοίχων-χωρισμάτων αλλά και για διαφόρους τύπους ανακαίνισης-διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων όπως δημιουργία εσοχών-ραφιών-επίπλων, επενδύσεις τζακιού, διαμορφώσεις οροφής-κρυφού φωτισμού  κλπ. 

Επιπρόσθετα οι κατασκευές με γυψοσανίδα είναι αντισεισμικές, με υψηλό δείκτη θερμομόνωσης - ηχομόνωσης - πυρασφάλειας και μπορούν να επενδυθούν-επεξεργαστούν εξωτερικά με κάθε είδους υλικό-τεχνική (βάψιμο, πλακάκια, πέτρες κλπ) έτσι το τελικό αποτέλεσμα δεν διαφέρει οπτικά σε τίποτα από μια αντίστοιχη τσιμεντένια - χτιστή κατασκευή.  

Πρόκειται για ορθογώνια στοιχεία από πυρήνα γύψου επενδυμένο με ειδικό χαρτί που κόβονται πολύ εύκολα και διατίθενται σε στανταρισμένες διαστάσεις πλάτους 1,20m, μήκους συνήθως από 2-3 m και πάχους από 6-25mm, ενώ εκτός από την απλή γυψοσανίδα για γενικές κατασκευές εσωτερικών χώρων υπάρχουν ακόμη 3 τύποι για κατασκευές ειδικών προδιαγραφών: 


- Πυράντοχη, με ακόμη υψηλότερο δείκτη πυρασφάλειας σε σχέση με την απλή

- Ανθυγρή, με ιδιαίτερη αντοχή στην υγρασία, για κατασκευές στον χώρο του μπάνιου ή σε εξωτερικούς χώρους, και

- Ανθυγροπυράντοχη με αυξημένη αντοχή τόσο στο νερό όσο και στην θερμότητα.

Γυψοσανίδες θα βρείτε σε μάντρες οικοδομικών υλικών, πολυκαταστήματα που διαθέτουν και είδη-υλικά δόμησης, όπως και σε εξειδικευμένα καταστήματα - eshops με σχετικά είδη και σε τιμές που ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο-μέγεθος και ξεκινούν από περίπου 2,00 ευρώ/τμ. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

Η τοποθέτηση γίνεται με την βοήθεια μεταλλικών προφίλ - οδηγών πάνω στα οποία βιδώνονται οι γυψοσανίδες, αφού κοπούν στο κατάλληλο σχήμα-μέγεθος και χωρίς στην συνέχεια να απαιτείται η διαδικασία του κλασσικού σοβατίσματος αλλά στοκάρισμα, τρίψιμο, πέρασμα με αστάρι και βάψιμο με πλαστικό-ακρυλικό χρώμα. 

Από τις πιο συνήθεις και ιδιαίτερα χρηστικές εφαρμογές της ξηρής δόμησης με γυψοσανίδα είναι η δημιουργία πρόσθετων εσωτερικών τοίχων με εσοχές-ράφια που εξοικονομούν πολύτιμο χώρο και μπορούν να δημιουργηθούν στο ακριβές σχέδιο-διαστάσεις που εσείς θέλετε.  

Εκτός από την προσθήκη ολόκληρων τοίχων-χωρισμάτων σε έναν ήδη διαμορφωμένο χώρο με γυψοσανίδες μπορούν να δημιουργηθούν εσοχές - έπιπλα-εντοιχισμένες συνθέσεις πάνω σε έναν κανονικό τοίχο και καλύπτοντας το σύνολο ή μέρος της επιφάνειάς του.

Οι γυψοσανίδες σας δίνουν την δυνατότητα να αξιοποιήσετε πλήρως την επιφάνεια των τοίχων ενός χώρου λειτουργικά, ενώ ταυτόχρονα αισθητικά το αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο από την τοποθέτηση στα ίδια σημεία συμβατικών επίπλων.  

Το οπτικό "βάθος" που δημιουργούν οι κατασκευές με γυψοσανίδα πάνω σε έναν επίπεδο κλασσικό τοίχο και το ομοιόμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, σε σχέση με την τοποθέτηση ελεύθερων στον χώρο επίπλων, είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των κατασκευών αυτών διακοσμητικά που μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν κάθε σημείο-του σπιτιού.     

Η ενσωμάτωση ηλεκτρικών παροχών (μπρίζες, διακόπτες κλπ) ή αντίστοιχα παροχών νερού σε χώρους όπως το μπάνιο-κουζίνα, με τρόπο που αισθητικά να μην υπάρχει καμμία διαφορά όπως και εάν επρόκειτο για κλασσικούς τσιμεντένιους τοίχους, είναι από τα πιο σημαντικά που θα πρέπει να προβλεφθούν σε κάθε είδους κατασκευή με γυψοσανίδες. 

Ο "κρυφός" φωτισμός στις συνθέσεις από  γυψοσανίδα δημιουργεί ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα διακοσμητικά ενώ η χρήση επένδυσης από φυσικές ή τεχνητές πέτρες-πλακάκια κλπ. εξ΄ολοκλήρου ή ανά σημεία επίσης συμβάλει αισθητικά στην τελική όψη των κατασκευών αυτής της μορφής. 

Η βασική χρήση του υλικού της γυψοσανίδας έως και πριν κάποια χρόνια περιοριζόταν αποκλειστικά σε επαγγελματικούς χώρους. Ράφια-προθήκες καταστημάτων, διαμορφώσεις δωματίων ξενοδοχείων, "ψευτότοιχοι" σε χώρους εργασίας κλπ. Πλέον λόγω των σημαντικών της πλεονεκτημάτων όλο και περισσότερο αποτελεί την λύση σε ανακαινίσεις - διαμορφώσεις και κατοικιών. 

Οι διαμορφώσεις - διακοσμήσεις οροφής είναι επίσης από τις κατ΄εξοχήν κατασκευές για τις οποίες προτιμάται η χρήση γυψοσανίδας. Μπορείτε εύκολα να χαμηλώσετε το ύψος σε ιδιαίτερα ψηλοτάβανους χώρους, να διακοσμήσετε τα ταβάνια με κάθε είδους σχέδια, να προσθέσετε φωτισμό  σε ολόκληρη την επιφάνεια ή περιμετρικά της οροφής κλπ. 

Ένα από τα επίσης σημαντικά σημεία που οι γυψοσανίδες υπερτερούν σε σχέση με κλασσικά υλικά δόμησης (μπετόν-τούβλα κλπ) είναι ότι εύκολα κόβονται και διαμορφώνονται και σε καμπύλα σχήματα.

Θεωρητικά η διαδικασία κατασκευών με γυψοσανίδες, ειδικά μικρού μεγέθους-επιφάνειας, δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και από τα πιο βασικά πριν το τελικό στάδιο κατασκευής είναι ο καλός αρχικός σχεδιασμός σε όλες τις λεπτομέρειες.

Ένας τεχνίτης πάντως είναι μάλλον βέβαια ότι θα τα καταφέρει πολύ πιο τέλεια και κυρίως πολύ πιο γρήγορα, απλά αναζητείστε έμπειρα συνεργεία που αν είναι δυνατόν θα έχετε δει δείγματα δουλειάς τους ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι λειτουργικά και αισθητικά όπως ακριβώς το θέλετε. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ