2021-10-22 18:46:59
Φωτογραφία για Εφορία: Από την 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους
Μετά από πολλές παρατάσεις προβλήματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν, ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. 

Τα ηλεκτρονικά βιβλία μπαίνουν στη ζωή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών αν και για φέτος δεν επιβάλλονται πρόστιμα από την εφορία για όσους δεν κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Οι επαγγελματίες που έχουν τζίρο έως 50.000 ευρώ το χρόνο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή "timologio" που δημιούργησε και προσφέρει δωρεάν η ΑΑΔΕ. Η  ΑΑΔΕ  έχει ήδη στείλει επιστολή στους επαγγελματίες  και τις επιχειρήσεις για τις προθεσμίες εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής τιμολογίων  διευκρινίζοντας παράλληλα ότι  μέσα από το  timologio  (timologio.aade.gov.gr), μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους.  Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει μέσω παρόχου να διαβιβάζουν τα παραστατικά στην ΑΑΔΕ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες  και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:


- Τα δεδομένα, που αφορούν σε λογιστικά αρχεία για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την ημερομηνία υποχρεωτικής ένταξης στην πλατφόρμα MyDATA διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31 Μαρτίου 2022.

- Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των σχετικών στοιχείων. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου.

- Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., για τους υπόχρεους που (διαζευκτικά): α) τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ύψος των 50.000 ευρώ ή β) εκδίδουν έως και πενήντα  τιμολόγια πώλησης ετησίως.

-  Όσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδά άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.

-  Μέσω της εφαρμογής "timologio” ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα,  οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιό τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή  pdf  τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).

 - Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το "timologio", η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο  myDATA  (έσοδα) του επαγγελματία και στο  myDATA  της επιχείρησης – πελάτη  (έξοδα).

- Aποκλειστικά  υπεύθυνος  για  την  αλήθεια  και  την  ακρίβεια  των  εκδιδόμενων  παραστατικών παραμένει  ο  χρήστης  της εφαρμογής.  Η  εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ