2022-02-19 23:31:57
Φωτογραφία για Αποκριάτικη διακόσμηση - Μασκέ πάρτυ
Κατ΄αρχήν  αν οι καρνάβαλοι, τα μασκαρέματα  και  η ...βαβούρα που σημαίνουν οι  απόκριες δεν σας αρέσουν, σας είναι αδιάφορες ή πιθανόν και από τις  γιορτές που σιχαίνεστε... απλά ξεχάστε το. :)

Κάθε θεματική, εποχιακή διακόσμηση, απαιτεί μεράκι και αγάπη για το θέμα της, διαφορετικά ότι και να κάνετε, όσο πετυχημένο και να βγει διακοσμητικά δεν θα εκπληρώσει ποτέ τη βασική του αποστολή, που δεν είναι τίποτα άλλο  από το να σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα.

Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας  η αποκριάτικη διακόσμηση στους χώρους των σπιτιών,  δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη  με την έννοια του περίπου "υποχρεωτικού στολισμού" που διακατέχει π.χ τις γιορτές των χριστουγέννων. Ένα ρημάδι δέντρο, όσο και να μην ανήκετε στους "cristmas fun", εθιμοτυπικώς το στολίζετε. :) 

Αλλά να γεμίσετε το σπίτι μάσκες, καπέλα και γιρλάντες.... Γιατί;

Εκτός της αλλαγής και για μια ακόμα φορά, όπως πάντα όταν κάνουμε λόγο για γιορτές, ένας σημαντικός λόγος είναι τα παιδιά...  


Τα παιδιά που μας μιμούνται πιστά και τρελαίνονται, από πολύ νωρίς, να ...κρύβονται πίσω από πάσης φύσεως μάσκες. :) 

Τα παιδιά που περιμένουν ανυπόμονα να κλέψουν κάτι από τη λάμψη του αγαπημένου τους ήρωα, καμαρώνοντας μέσα στο κουστούμι του, να τινάξουν ξεκαρδισμένα τα γεμάτα χαρτοπόλεμο κεφάλια τους και να σας τραβούν ενθουσιασμένα από το ένα πάρτυ μασκέ στο άλλο Αυτός πάλι, ένα αποκριάτικο πάρτυ δηλαδή, είναι ένας ακόμη λόγος που επιβάλλει το "μασκάρεμα" και του σπιτιού. Παιδικό ή για μεγάλους, θα χάσει  αρκετά από την ατμοσφαιρά του, αν ο χώρος δεν είναι αναλόγως με τους παρευρισκομένους "ενδεδυμένος".

Και αν η σκέψη μιας τέτοιας βραδιάς, μέσα στο δικό σας σπίτι, σας φέρνει στο νου ατέλειωτες προετοιμασίες, φασαρία και πανικό, απλοποιήστε κατ΄αρχήν στο μυαλό σας τις έννοιες της "γιορτής" και της "χαράς" . Της κάθε χαράς, της κάθε γιορτής και ειδικά αυτής του καρναβαλιού που ο ορισμός του είναι το κέφι και  η αυθόρμητη διασκέδαση χωρίς τυπικούς κανόνες.

Κατ΄αρχήν μην καλέσετε ...όλους όσους γνωρίζετε, περιοριστείτε σ΄έναν αριθμό γνωστών και φίλων που μαζί τους ξέρετε πως περνάτε καλά, λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαστάσεις του χώρου σας και σε πόσους επιτρέπει να κινούνται και να χορεύουν με άνεση, μειώστε στο ελάχιστο τις προετοιμασίες του φαγητού, προτιμώντας έναν όχι εξεζητημένο αλλά αξιοπρεπή μπουφέ και αφιερώστε περισσότερο χρόνο για τις απαραίτητες "προμήθειες" σε ...μουσική, κέφι και ατμόσφαιρα.

Είτε διοργανώσετε ένα αποκριάτικο πάρτυ για τα αγγελούδια σας και τους φίλους τους, είτε για εσάς και τη δική σας παρέα, το να αφιερώστε τη βραδιά σ΄ένα κεντρικό θέμα, θα διευκολύνει πολύ τις επιλογές στην διακόσμηση του χώρου και θα εξασφαλίσει εκ των πραγμάτων μια αρμονική ομοιομορφία στο όλο σκηνικό.

Το μόνο που ίσως σας περιορίσει, είναι ότι θα πρέπει να διαλέξετε κάτι που να παρέχει μια σχετικά μεγάλη επιλογή όχι μόνο στα διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού αλλά και στους "ρόλους" και τα κουστούμια των καλεσμένων σας.

Επιλέξτε το αγαπημένο σας παραμύθι, μια παλιότερη ή και μελλοντική εποχή, που ονειρεύεστε να είχατε ζήσει, μια μυθική τοποθεσία που σας αρέσει να "ταξιδεύετε" νοερά ή οτιδήποτε άλλο κάνει εσάς να νοιώθετε όμορφα και αρχικά εντοπίστε τα βασικά χρώματα που θα θέλατε να κυριαρχήσουν στο σκηνικό σας.

Για παράδειγμα, αν διαλέξετε να κινηθούν όλα και όλοι σε μια ...ανατολίτικη ατμόσφαιρα, οι βασικοί σας τόνοι θα είναι χρυσό, κόκκινο και μαύρο. Αν για μια και μόνο βραδιά θελήσετε το σπίτι σας να γίνει ...Hollywood το χρυσαφί και το ασημί θα γίνουν οι πρωταγωνιστές σας. Αν εσείς μεταμορφωθείτε για μια νύχτα σε σταρ της Μπελ Επόκ, γύρω σας θα πρέπει να κυριαρχεί το μαύρο και το κόκκινο, ενώ αν δεν θελήσετε τελικά να ξεφύγετε από την πραγματικότητα και επιμείνετε στο τόσο οικείο σας κουστούμι της ...Σταχτοπούτας :) μπλε, άσπρο και ασημί τα μόνα που σας χρειάζονται...

Το λέμε πάντα ξεκινώντας και θα το επαναλάβουμε, γιατί είναι από τα πλέον βασικά για την αποτυχία ή την επιτυχία της οποιασδήποτε εποχιακής διακόσμησης: 

Πριν ξεκινήσετε, "αδειάστε" όσο είναι δυνατόν το χώρο από τα υπάρχοντα διακοσμητικά αντικείμενα και στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο περισσότερο, όσο πιο πολλά αποκριάτικα στοιχεία θέλετε να προσθέσετε. Διαφορετικά οι χώροι σας δεν θα δείχνουν στολισμένοι, αλλά ..."μουσειακοί", ειδικά αν δεν είναι μεγάλοι σε διαστάσεις. Ειδικά επίσης για την περίσταση, απομακρύνετε από τον κεντρικό χώρο του πάρτυ και κάποια μικροέπιπλα, "ανοίγοντας" και την οπτική αλλά αυξάνοντας και την λειτουργικότητά του.

Ανάλογα με το θέμα που έχετε επιλέξει για τη δική σας ...τρελλή βραδιά καρναβαλιού, εντοπίστε τα σημεία που μπορείτε να τοποθετήσετε 2-3 μεγάλες διακοσμητικές συνθέσεις, βασισμένες σ΄αυτό. Μπορεί να είναι παραστάσεις κρεμασμένες στον τοίχο, επιτραπέζια ή και διακοσμητικά δαπέδου που θα ακουμπήσετε σε σημεία που δεν θα εμποδίζουν, αλλά ούτε και θα κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν. Κάντε αρχικά μια βόλτα στα εποχιακά αποκριάτικα καταστήματα για να πάρετε ιδέες κι αν δεν σας προκύψει κάτι που να ικανοποιεί την αρχική σας σκέψη για το θέμα του πάρτυ ή διαφοροποιήστε το ή ακόμα καλύτερα αυτοσχεδιάστε δημιουργώντας, με ό,τι εσείς πιστεύετε πως του ταιριάζει, το σκηνικό που έχετε φανταστεί. Υπάρχουν πάντως πολλά θέματα αγαπημένα απ΄όλους που θα διευκολύνουν τις επιλογές σας και που τα βασικά στοιχεία της διακόσμησης που θα τα υποστηρίξουν, δεν είναι απαραίτητα αυστηρώς αποκριάτικα, κάτι που θα σας διευκολύνει πολύ.

Για παράδειγμα, αν η βραδιά σας είναι αφιερωμένη στο Retro, ένα panel που θα δημιουργήσετε από παλιές αφίσες, εξώφυλλα δίσκων βινυλίου ή και τους ίδιους τους δίσκους σε κάποιο σημείο του τοίχου, μια σειρά από παλιά poster με διάφορα θέματα (διαφημίσεις, αφίσσες καλλιτεχνών της εποχής), μια μεγάλου μεγέθους απομίμηση κάποιας ...λιμουζίνας από τα παλιά, που θα βρείτε σ΄ένα κατάστημα αντικών ή ένα τεράστιο παλιό ραδιόφωνο ή πικ απ, που έτσι κι αλλιώς κάπου το έχετε καταχωνιασμένο στην αποθήκη, ένα αποκριάτικο κουστούμι χίππυ, που θα κρεμάσετε σ΄έναν τοίχο κλπ κλπ, είναι αρκετά.

Εμπλουτίστε τις κεντρικές αυτές συνθέσεις σας με τις αναγκαίες σερπαντίνες και γιρλάντες, που ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξουν αληθινά το χώρο είναι να κρεμαστούν από άκρη σ΄άκρη σε ολόκληρο το ταβάνι. Θέλει την ταλαιπωρία του, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Για να τις στερώσετε ο καλύτερος τρόπος είναι να τις κολλήσετε στον τοίχο με blu tac (υλικό με τη μορφή της πλαστελίνης, που θα βρείτε σε όλα τα βιβλιοχαρτοπωλεία).

Αν τώρα δεν θελήσετε να "δεσμέσευτε" κανέναν, άρα ούτε και τη διακόσμησή σας, ορίζοντας θέμα στο πάρτυ σας, τα πράγματα γίνονται φαινομενικά ευκολότερα αλλά και περισσότερο ...επικίνδυνα διακοσμητικά. :)

Καμιά άλλη απόπειρα εποχιακής διακόσμησης δεν μπορεί τόσο εύκολα να μετατραπεί σ΄ένα αξιοθρήνητο "κιτς", όσο αυτή του καρναβαλιού. Κι αν αυτές τις μέρες κάνετε μια βόλτα σε ταβέρνες, εστιατόρια, bar  θα το διαπιστώσετε. "Χιλιοφορεμένα" χάρτινα διακοσμητικά, πλαστικές πανομοιότυπες φιγούρες και σερπαντίνες κρεμασμένες σε πίνακες ζωγραφικής, διαλαλούν πως ήρθαν μεν οι απόκριες, έφυγε όμως κάθε έννοια αισθητικής. Μην κάνετε αυτό το λάθος. Οτιδήποτε αποκριάτικο και πλαστικό κυκλοφορεί και ειδικά επειδή είναι πάμφηνο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κουβαλήσετε στο σπίτι. Υπάρχουν εξίσου εύκολες και οικονομικές ιδέες, που όμως πριν και πάνω απ΄όλα παραμένουν καλαίσθητες, όπως:

- Οι σερπαντίνες ή γιρλάντες στο ταβάνι, με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω.

- Mια σειρά από αποκριάτικες μάσκες ή καπέλα, που με τον ίδιο τρόπο με τις σερπαντίνες (blu tac) θα κολλήσετε σε κάποια σημεία των τοίχων, αφού πρώτα "αποκαθηλώσετε" τα κάδρα ή οτιδήποτε άλλο βρισκόταν σ΄αυτό σημείο. 

Αν έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας αποκριάτικους πίνακες, κολλώντας τις μάσκες και τα καπέλλα σ΄ένα κομμάτι κόντρα πλακέ ή χοντρό χαρτόνι που θα βάψετε πριν με χρώμα και στη συνέχεια θα το κρεμάσετε στον τοίχο. Ιδανικό επίσης φόντο για έναν τέτοιο πίνακα, αντί για χρώμα στο κόντρα πλακέ ή στο χαρτόνι, είναι μια παχιά στρώση κομφετί, που θα κολλήσετε πάνω του με κόλλα.

- Μεγάλες διαφανείς γυάλες ή βάζα, γεμάτα σερπαντίνες και κομφετί ακουμπισμένα, τόσο στο κεντρικό τραπέζι σας όσο και σε κάποια βοηθητικά.

- Απομιμήσεις από βενετσιάνικες μάσκες, που όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά σε πολύ κομψές εκδοχές και ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Υπάρχουν σε πολλά μεγέθη και είναι ιδανικές για να κρεμαστούν στο πλάι ενός καθρέφτη, απευθείας στον τοίχο αλλά και ακουμπισμένες σε οποιοδήποτε σημείο.

- Ένα μεγάλο καλάθι γεμάτο με λογής λογής αποκριάτικα είδη όπως, χάρτινες φτηνές μάσκες, καπέλα, ρόπαλα, φρου-φρου και σερπαντίνες, απ΄όπου οι καλεσμένοι σας θα ...προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα, για να μπουν στο κλίμα της γιορτής.

Το σπίτι ντύθηκε, για την μεταμφίεσή σας άπειρες οι επιλογές και τα μόνα που κανένας δεν μπορεί να σας πει που και πόσο θα αγοράσετε ...κέφι και χαμόγελο. Αντλήστε τα ξανά από μέσα σας. Τόσες και τόσες φορές το έχετε κάνει και πάντα βγήκατε κερδισμένοι. 

Ακόμα κι αν δεν είστε στα καλύτερά σας -και ποιος είναι εξάλλου αυτές τις εποχές που ζούμε- μπείτε έστω και δειλά στον χορό και αφήστε τον ρυθμό να κάνει την δουλειά του, να σας παρασύρει.  

Η ζωή είναι πολύτιμα μικρή για να αφήνετε τις στιγμές της να χάνονται και όμορφη πολύ. Ακόμα και τότε που δεν της πολυφαίνεται. Ζήστε τη λοιπόν χωρίς να την προκαλείτε διαρκώς, με ...μούτρα, γκρίνιες και αρνητισμό, να σας δείξει το αληθινά σκληρό της πρόσωπο και κυρίως μην παραμυθιάζεστε. Κανένας αληθινός "καρνάβαλος" δεν θα καεί ούτε και φέτος, είτε εσείς το χαρείτε και το ρίξετε λίγο έξω από τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας είτε όχι.
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ