2022-05-25 08:34:49
Φωτογραφία για Βιοκλιματική αρχιτεκτονική από το ...μέλλον στη μέση της ερήμου



Για κάποιους πρόκειται για ένα κτίσμα που θυμίζει ...αμμόλοφους, άλλοι βλέπουν στο κτίριο που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία του  Ομίλου BEEAH στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  έναν ...ιπτάμενο δίσκο προσγειωμένο στη μέση της ερήμου. Όπως και αν το μεταφράζει η φαντασία του καθενός, πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, πλήρως αντιπροσωπευτικό του έργου της Ζάχα Χαντίντ στην οποία ανήκει ο σχεδιασμός του. 

H Βρετανοιρακινή αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ (1950 – 2016) υπήρξε από τους βασικούς εκπροσώπους της σχολής της αποδόμησης και στοιχεία του συγκεκριμένου ρεύματος, που από το ΄80 αποτελεί βασική τάση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, κυριαρχούν στα περισσότερα από τα κτίσματα που φέρουν την υπογραφή της όπως βεβαίως και στο συγκεκριμένο, συνολικής επιφάνειας  9.000τμ

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2014 και ολοκληρώθηκαν από τον Patrik Schumacher, o οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας μετά τον θάνατό της Ζάχα  Χαντίντ το 2016.  


Καμπύλες, αφαιρετικά στοιχεία και η ροή τόσο των σχημάτων όσο και των φυσικών στοιχείων μέσα από τους αρχιτεκτονικούς όγκους ενσωματώνουν πλήρως το κτίσμα στο φυσικό περιβάλλον, ενώ βιοκλιματιστικά χαρακτηριστικά  και προδιαγραφές των πιο σύγχρονων περιβαλλοντικών προτύπων επιτρέπουν την μέγιστη εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Πρακτικά το κτίριο δεν καταναλώνει επιπρόσθετη ενέργεια πλην αυτής που παράγεται από τον ήλιο, μέσω φωτοβολταϊκών που αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγουν σε μεγάλης χωρηστικότητας μπαταρίες και δεν εκμπέμπει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα. Παράλληλα μέσω της επεξεργασίας νερού και λυμμάτων καλύπονται οι συνολικές ανάγκες του σε υδάτινους πόρους. 

Ο κύριος όγκος του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από ένα ιδιαίτερο υλικό δημιουργημένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και ίνες γυαλιού που, εκτός των άλλων, συμβάλλει στην ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας, όπως ακριβώς και οι μικρές γυάλινες επιφάνειες και ο γενικός του προσανατολισμός.  

Βιομετρικά χαρακτηριστικά τελευταίας τεχνολογίας έχουν ενσωματωθεί στον εσωτερικό σχεδιασμό όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση των θυρωρείων στις εισόδους με τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ένα ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου προσαρμόζει τον φωτισμό και την θερμοκρασία σε όλους τους χώρους, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. 

Τα δύο κτίρια ενώνονται με ένα εσωτερικό αίθριο διαμορφωμένο στα πρότυπα μια μικρής ...όασης, ενώ και ο περιβάλλων χώρος με δέντρα και υδάτινα στοιχεία συμβάλλει σημαντικά στην πλήρη οπτική ενσωμάτωση ενός φουτουριστικού οικοδομήματος στο φυσικό περιβάλλον της ερήμου. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ