2022-06-01 18:21:38
Φωτογραφία για Αντίσταση στις ράγες: Πώς ο μεγαλύτερος εργοδότης της Ουκρανίας κρατά τη χώρα σε κίνηση
Μια βόλτα με τον αρχηγό των τρένων Oleksandr Kamishin αποκαλύπτει τον αγώνα για τη μεταφορά εκτοπισμένων, βοήθεια, παλιννοστούντες και εξαγωγές σιτηρών ενώ βρίσκεται υπό συνεχή ρωσική επίθεση

Ο Oleksandr Kamishin ακούει τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους σε έναν σταθμό στην περιοχή Lviv, στα δυτικά της χώρας.

ΤΟΥ ΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΒΕΓΚΑ

Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας, η Ukrzaliznitsya, ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, διευθύνεται από έναν 37χρονο άνδρα που μπορεί εύκολα να τον μπερδέψεις με έναν νεαρό ταξιδιώτη. Ο ρόλος του Oleksandr Kamishin είναι κρίσιμος στην αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα. Περίπου 130 από τους 231.000 εργάτες της Ukrzaliznitsya έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση και τρεις έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Ρωσία. Η EL PAÍS συνόδευε τον Kamishin για δύο ημέρες, ταξιδεύοντας στην πόλη Lviv μαζί με τον 37χρονο σε κομβόι δύο αυτοκινήτων.


Από την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου , τα τρένα δεν σταμάτησαν να κινούνται, παρά τις επιθέσεις στη σιδηροδρομική υποδομή. Η πιο σοβαρή μέχρι στιγμής ήταν ο βομβαρδισμός του σταθμού Kramatorsk στα ανατολικά της χώρας που σημειώθηκε στις 8 Απριλίου. Μεταξύ των πολιτών που περίμεναν ένα τρένο, τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι σιδηρόδρομοι είναι ο σύνδεσμος της Ουκρανίας με τη διεθνή κοινότητα, παρέχοντας πρόσβαση στο Κίεβο σε πολιτικούς ηγέτες, διπλωμάτες και επιχειρηματίες. Τα τρένα είναι επίσης απαραίτητα για τη μεταφορά προσφύγων εντός και εκτός της χώρας, καθώς και για ανθρωπιστική βοήθεια, στρατεύματα, όπλα και άλλα αγαθά.

Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από το Κίεβο για τη δυτική Ουκρανία στις 3 Μαρτίου, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησίαζαν την πρωτεύουσαΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΒΕΓΚΑ

«Η ιστορία αυτού του πολέμου είναι η ιστορία των τρένων», λέει ο Kamishin στο EL PAÍS. Το κύριο πρόβλημά του αυτή τη στιγμή, μαζί με την ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών, είναι η απειλή των ρωσικών βομβών. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, ο σκηνοθέτης πέρασε τον περισσότερο χρόνο του σε τρένα και σε σταθμούς σε όλη την Ουκρανία.

Τον παρακολουθούν δύο σωματοφύλακες, το καθημερινό πρόγραμμα του Kamishin είναι μυστικό και χωρίζεται από την οικογένειά του. Κουβαλάει παντού μαζί του ένα όπλο και το γεμισμένο παιχνίδι κουκουβάγιας του μικρού του γιου.

Μετά την επίθεση της Ρωσίας, λέει το αφεντικό των σιδηροδρόμων, «εμείς [οι Ουκρανοί] δείξαμε ότι είμαστε πιο Ευρωπαίοι από οποιονδήποτε άλλον», λέει. μια αναφορά στο αίτημα της κυβέρνησής του για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πορεία, το τρένο σταματά επίσης σε δύο από τους έξι ηλεκτρικούς υποσταθμούς που δέχθηκαν επίθεση από ρωσικούς πυραύλους στις 3 Μαΐου, ώστε το Kamishin να επιθεωρήσει αυτές τις κρίσιμες τοποθεσίες για την υποδομή της αντίστασης της Ουκρανίας. Προσφέρει ενθάρρυνση στους υπαλλήλους και επανεξετάζει τις επισκευές ανάμεσα σε καμένους μετασχηματιστές και νέες στρωτήρες σιδηροδρόμου. Αργότερα θα υπάρξει χρόνος για την αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών και την επισκευή άλλων λιγότερο επείγουσας ζημιάς.

Ο Oleksandr Kamishin (r) ενημερώνεται από τον διευθυντή υποδομής της σιδηροδρομικής εταιρείας, Roman Chernitski.ΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΒΕΓΚΑ

Δεν έχασαν τη ζωή τους ενώ εργάζονταν όλοι οι εργάτες της Ukrzaliznitsya που σκοτώθηκαν από την αρχή της εισβολής. κάποιοι ήταν στο σπίτι. Από αυτούς που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία, μόνο ένας αφέθηκε ελεύθερος. «Τους χρειαζόμαστε», λέει για τους αγνοούμενους εργάτες.

Ο Kamishin, με sneakers, cargo παντελόνι και κοντομάνικο πουκάμισο, λέει: «Δεν ξέρω αν θα φορέσω ξανά γραβάτα». Στον αριστερό του καρπό, φοράει βραχιόλια στα εθνικά χρώματα του κίτρινου και του μπλε και έχει μια αλογοουρά δεμένη με ένα λάστιχο στο κεφάλι του που είναι ξυρισμένο και στις δύο πλευρές. Δέχεται βιντεοκλήσεις ενώ περπατά στις πλατφόρμες, παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις για την Ουκρανία μέσω της οθόνης του smartphone του. Δύσκολα αφήνει στον εαυτό του την απόσπαση της προσοχής του να παρακολουθήσει ένα επεξεργασμένο βίντεο του Bono, τραγουδιστή του συγκροτήματος U2, που παίζει σε έναν σταθμό του μετρό του Κιέβου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκκενωθεί μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου της Ουκρανίας, το οποίο περιλαμβάνει 107 σταθμούς και 22.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής. Το 20% του δικτύου ελέγχεται από τους Ρώσους

.

Δύο στρατιωτικοί δίπλα σε μια σιδηροδρομική γέφυρα που καταστράφηκε από ρωσική επίθεση τον Μάρτιο.

Από τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, οι 600.000 μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας, παρέχονται δωρεάν σιδηροδρομικές υπηρεσίες. Τρεις μήνες αργότερα, πολλοί από αυτούς που τράπηκαν σε φυγή επέστρεψαν. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που επιστρέφουν παρά φεύγουν.

Πράγματι, οι απλοί Ουκρανοί βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών του Kamishin, όπως είναι εμφανές στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Lviv, τη μεγαλύτερη πόλη στα δυτικά της χώρας. Εδώ, ο Kamishin παρακολουθεί την άφιξη των κατοίκων που φεύγουν από τις μάχες στα ανατολικά καθώς κάνουν ουρές για να λάβουν την κρατική τους βοήθεια 80 $, 100 $ εάν έχουν αναπηρία ή εξαρτώμενα ανήλικα.

Στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymir Zelensky σημείωσε τις προσπάθειες του Kamishin, λέγοντας ότι οι σιδηρόδρομοι είναι το κλειδί για να βγουν εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία τώρα που τα περισσότερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ έχουν μπλοκαρίστηκε από τη σύγκρουση.

Σίγουρα, μέχρι τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία εξήγαγε έξι εκατομμύρια τόνους σιτηρών κάθε μήνα. Μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μόνο 200.000 τόνοι έφευγαν από τη χώρα.

Ο Okelsandr Pertsovskii, ο οποίος διαχειρίζεται τη ροή επιβατών για τη σιδηροδρομική εταιρεία, λέει ότι μόνο δύο λιμάνια – αυτά του Izmail και του Reni, στα νερά του ποταμού Δούναβη πριν εκβάλει στη Μαύρη Θάλασσα– εξακολουθούν να λειτουργούν και δεν επαρκούν. Το μισό του καλαμποκιού και το ένα τρίτο του σιταριού που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από την Ουκρανία, αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα.

Τον παρακολουθεί ένας από τους σωματοφύλακές του, ο Kamishin (αριστερά) παρακολουθεί μια βιντεοκλήση στο σταθμό Lviv με τον Oleksandr Pertsovskii, τον διευθυντή μεταφοράς επιβατών της εταιρείας.

Οι σημαίες της ΕΕ και της Πολωνίας σηματοδοτούν τα επικείμενα σύνορα με την Ουκρανία καθώς το τρένο σταματάει και δύο ένοπλοι στρατιώτες παρακολουθούν από μια σιδερένια πεζογέφυρα πάνω από το δρόμο. Ο Oleksandr Kamishin περπατά κατά μήκος των γραμμών, μιλώντας με το προσωπικό και τους ειδικούς παρατηρητές. Επιβεβαιώνει ότι 82.000 τόνοι σιτηρών περιμένουν αυτή τη στιγμή στις συνοριακές αποθήκες. Το να φτάσουν τα σιτηρά στα σύνορα με την Πολωνία δεν ήταν πρόβλημα, λέει, αλλά το να το φτάσεις στην Ευρώπη είναι. Ζητά περισσότερη συνεργασία από την άλλη πλευρά.

Όταν ξεκινά μια ρωσική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, λέει ο Oleksandr Pertsovskii, οι διευθυντές της εταιρείας λαμβάνουν εικόνες στα τηλέφωνά τους και λαμβάνουν αποφάσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με όσο το δυνατόν περισσότερη φροντίδα για τους υπαλλήλους.

Κατεχόμενο από τους Ναζί στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Lviv δεν είναι ξένο στη σημασία των σιδηροδρομικών δικτύων , όπως επισημαίνει ο Pertsovskii. «Ο παππούς μου, που δεν γνώρισα ποτέ, βρισκόταν στο Λβιβ και υπερασπιζόταν τα σύνορα ενάντια στους Γερμανούς Ναζί», λέει. «Η οικογένειά μας εκκενώθηκε σε ένα φορτηγό τρένο στο Τουρκμενιστάν. Η γιαγιά μου μας έλεγε ιστορίες για το τρένο όταν ήμουν παιδί, για το πώς τα γερμανικά αεροπλάνα τα βομβάρδιζαν ενώ βρίσκονταν στα βαγόνια».

Οκτώ δεκαετίες αργότερα, ο Oleksandr Kamishin ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής των σιδηροδρόμων τον Αύγουστο του 2021, έχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα καθώς και στο Υπουργείο Υποδομών.

Ο Oleksandr Kamishin, γενικός διευθυντής της ουκρανικής εταιρείας σιδηροδρόμων, χαιρετά αρκετούς σε ένα από τα τελευταία σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου που βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό.ΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΒΕΓΚΑ

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, ο Kamishin ανοίγει τη συλλογή φωτογραφιών στο τηλέφωνό του και αφηγείται τη ζωή του τους τελευταίους μήνες. «Ήταν 23:00 το βράδυ στις 23 Φεβρουαρίου», λέει, δείχνοντας μια φωτογραφία της γυναίκας και των παιδιών του στο σπίτι. «Δεν ξέραμε ότι ο πόλεμος θα ξεκινούσε».

Προχωρά σε μια φωτογραφία του γιου του να φτιάχνει βραχιόλια στα εθνικά χρώματα που πουλάνε αργότερα για να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό. Ενώ αγγίζει ένα από αυτά τα ίδια βραχιόλια που φοράει, ο Kamishin λέει: «Η οικογένειά μου είναι ασφαλής». Με αυτή τη γνώση, προσθέτει, «μπορώ να αντέξω να ζω έτσι… μέχρι θανάτου αν χρειαστεί».

Καθώς το τρένο σταματά για άλλη μια φορά, ο Kamishin αποχαιρετά και κατεβαίνει με την ομάδα και τους σωματοφύλακές του. Το χέρι του στο πιστόλι που φουσκώνει στην τσέπη του δεξιού του ποδιού με φερμουάρ, ο ηγέτης των σιδηροδρόμων της Ουκρανίας λέει: «Είμαστε Ευρωπαίοι στην Ευρώπη που πολεμάμε εναντίον αυτών των βαρβάρων και δεν θα σταματήσουμε ποτέ».

Παλεύουμε μέχρι τέλους, λέει. «Υπάρχει μόνο μία επιλογή, η νίκη».

ΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΒΕΓΚΑ

english.elpais.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ