2022-08-17 01:00:05
Φωτογραφία για Τα γερμανικά στρατεύματα επιστρέφουν στη Βοσνία καθώς ο φόβος της αστάθειας αυξάνεται
Την Τρίτη, οι πρώτοι Γερμανοί στρατιώτες που επέστρεψαν στη χώρα έγιναν δεκτοί σε μια τελετή στο αρχηγείο της δύναμης EUFOR στο Σαράγεβο που σηματοδότησε την έναρξη της αποστολής τους, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού στρατού.

Η Γερμανία ανέπτυξε στρατεύματα με την ειρηνευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, καθώς οι ανησυχίες για την αυξανόμενη αστάθεια από τον πόλεμο της Ουκρανίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Την Τρίτη, οι πρώτοι Γερμανοί στρατιώτες που επέστρεψαν στη χώρα έγιναν δεκτοί σε μια τελετή στο αρχηγείο της δύναμης EUFOR στο Σαράγεβο που σηματοδότησε την έναρξη της αποστολής τους, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού στρατού.

Η Γερμανία θα αναπτύξει περίπου 30 στρατιώτες συνολικά στη Βοσνία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, επιστρέφοντας στη δύναμη που είχε αφήσει στα τέλη του 2012.

Η Βοσνία απέχει εκατοντάδες μίλια από τις μάχες στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο διεκδικητικό αυτονομιστικό κίνημα Σερβοβόσνιων που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει τουλάχιστον σιωπηρή υποστήριξη από τη Μόσχα.


Το ΝΑΤΟ και ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η αστάθεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μόνο μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αποφάσισε να διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της ειρηνευτικής της δύναμης EUFOR σε 1.100 από 600 στρατιώτες, στέλνοντας εφεδρείες για να αποτρέψει πιθανή αστάθεια.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βόρεια πόλη Novi Grad την Τρίτη, ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων αυτονομιστών Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι τα γερμανικά στρατεύματα δεν είναι ευπρόσδεκτα, αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντόντικ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μετάνιωσε που συμφώνησε ως μέλος της κρατικής προεδρίας να παρατείνει την εντολή της EUFOR.

Η εντολή της EUFOR λήγει τον Νοέμβριο και εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει εάν θα την παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο. Οι ανησυχίες αυξάνονται στη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να αποτρέψει μια συμφωνία.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ