2022-10-09 22:01:26
Φωτογραφία για Και αν χρειαστεί να ζήσουμε σε 20τμ;
Τα σπίτια λίγων τμ σε αστικές περιοχές είναι μια πραγματικότητα όλο και πιο διαδεδομένη παγκοσμίως. Μια ανάγκη λόγω όχι μόνο του κτιριακού κορεσμού των μεγαλουπόλεων και την έλλειψη χώρων ανέγερσης μεγαλύτερων σπιτιών, αλλά και του υψηλού κόστους ενοικίασης. 

Έτσι η διαμονή σε μικρά σπίτια που παλαιότερα τα θεωρούσαμε αποκλειστικά "φοιτητικά" είναι μια επιλογή που προτιμούν όλο και περισσότεροι ενήλικες, αντί της συγκατοίκησης σε ένα μεγαλύτερο και κατά πολύ ακριβότερο σπίτι, μια τάση επίσης όλο και πιο διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη και που επίσης παλαιότερα συνηθιζόταν μόνο από νέους και φοιτητές. 

Οι δυνατότητες διαμόρφωσης ενός τέτοιου μικρού χώρου εξαρτάται ασφαλώς σε σημαντικό βαθμό από την αρχιτεκτονική του διαρρύθμιση και κυρίως από το αν πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο ή αν ο χώρος της κουζίνας είναι ξεχωριστός. 

Στοιχεία όπως ο προσανατολισμός, ο φυσικός φωτισμός και η ύπαρξη ή όχι έστω και μικρού χώρου εισόδου επίσης διαφοροποιούν τις πιθανές λύσεις στον τρόπο διαμόρφωσης ενός τέτοιου μικρού σπιτιού, ενώ με παρεμβάσεις όπως πχ χωρίσματα με γυψοσανίδα ή προσθήκες εντοιχισμένων στοιχείων μπορεί να τροποποιηθεί η αρχική διαμόρφωση, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα όλων των σημείων.   


Τα δύο συγκεκριμένα διαμερίσματα 20τμ, αν και εντελώς διαφορετικά διαμορφωμένα, σε ό,τι αφορά κυρίως τον χώρο κουζίνας, φαγητού και τις λύσεις που έχουν επιλεγεί για αποθηκευτικούς χώρους, εξυπηρετούν ικανοποιητικά τις ανάγκες ενός ατόμου, σε έναν συνολικό χώρο που δεν υπερβαίνει τις διαστάσεις ενός άνετου καθιστικού σε ένα σπίτι πχ 80-90τμ. 

Οι μικροί χώροι είναι προφανές ότι εύκολα γίνονται περισσότερο "πληκτικοί", ενώ ταυτόχρονα κανένα στοιχείο μεγάλου όγκου - έπιπλο δεν μπορεί να μην πρωτίστως λειτουργικό και όχι διακοσμητικό χαρακτήρα. Έτσι η αισθητική βασίζεται στις αποχρώσεις αλλά και σε μικρά ιδιαίτερα στοιχεία και αντικείμενα πχ μια πρωτότυπη ταπετσαρία, ένας ιδιαίτερος πίνακας - πόστερ, φυσικά λουλούδια κλπ, διακοσμητικές πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ πετυχημένα και στα δύο αυτά σπίτια δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. 

_____________________________

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

historiskahem.se
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ