2022-11-20 07:26:03
Φωτογραφία για Ο Σταθμός Μετρό του Τολέδο της Ιταλίας
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι σταθμοί του ναπολιτάνικου μετρό υποβλήθηκαν σε μια περίφημη αναμόρφωση, με την ευγενική προσφορά διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων. 

Ένας από αυτούς, ο σταθμός του μετρό Τολέδο, σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Oscar Tusquets, του οποίου η έμπνευση προήλθε από τη γη, το νερό και το φως. Ο νέος σταθμός, που έκανε το ντεμπούτο του το 2012, είναι μια εντυπωσιακή εμφάνιση περίπλοκων ψηφιδωτών.

Κάθε επίπεδο του σταθμού έχει σχεδιαστεί γύρω από ένα διαφορετικό χρώμα που αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό θέμα που σχετίζεται με την πόλη. Οι τοίχοι και το δάπεδο του αίθριου στο πρώτο επίπεδο είναι μαύροι, θυμίζοντας την άσφαλτο του σύγχρονου πολιτισμού. Τα ερείπια των τειχών της Αραγωνίας είναι επίσης ενσωματωμένα στο αίθριο, το οποίο είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά εμπνευσμένα από την ιστορία της Νάπολης.

Καθώς κατεβαίνετε την κυλιόμενη σκάλα, οι τοίχοι γίνονται ώχρα και κίτρινοι, παραπέμποντας στα χρώματα του ναπολιτάνικου τούφ και του ήλιου
. Πιο κάτω, στο βαθύτερο επίπεδο, ο συνδυασμός χρωμάτων γίνεται μπλε και πράσινος σαν τη θάλασσα. Στο διάδρομο που οδηγεί στο δάπεδο της προκυμαίας, υπάρχει μια περιβαλλοντική εγκατάσταση μήκους 80 ποδιών με δύο φωτιστικά LED που αναπαράγουν την εικόνα μιας θάλασσας, που κυματίζεται από τη συνεχή κίνηση των κυμάτων.

Ένας μεγάλος κώνος που ονομάζεται «Crater de Luz» διασχίζει όλους τους ορόφους του σταθμού, δημιουργώντας ένα άνοιγμα πάνω από την όμορφη κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στην προκυμαία, ακτινοβολώντας φως σε όλη τη διαδρομή. Έξω από το σταθμό, υπάρχουν τρεις εξαγωνικές πυραμίδες και ένα άγαλμα από ατσάλι που ονομάζεται «Ιππότης του Τολέδο» φρουρεί μια από τις εισόδους. Ο ανελκυστήρας βρίσκεται κοντά στην κυλιόμενη σκάλα, εφοδιασμένος με κυματοειδή οροφή και ακολουθείται από ένα διάδρομο που σχηματίζεται από μεγάλους πορτοκαλί κύκλους και είναι εξοπλισμένο με καθίσματα από ηφαιστειακή πέτρα.

architecturaldigest.in, atlasobscura.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ