2023-01-04 16:24:16
Φωτογραφία για Δειλινό. Ένα πανεύκολο φυτό με εντυπωσιακή ανθοφορία
Ανθεκτικός και χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες ο Γουνίπερος είναι κατάλληλος για φύτευση σε κήπους και μπαλκόνια, μεμονωμένα αλλά και σε συνδυασμό με άλλα κωνοφόρα ή καλλωπιστικά  είδη. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Μirabilis jalapa η βοτανολογική ονομασία του αν και διεθνώς συχνά αναφέρεται ως  "4 o'clock plant" λόγω της ιδιότητας των λουλουδιών του να ανοίγουν το σούρουπο (μεταξύ των ωρών 4-8). Για τον ίδιο λόγο στην χώρα μας αποκαλείται Δειλινό, ενώ αρκετοί το αποκαλούν και νυχτολούλουδο όμως είναι εντελώς διαφορετικό είδος από το κανονικό και αρωματικό Νυχτολούλουδο. 

Ετήσια ή πολυετής πόα ανάλογα με το κλίμα της περιοχής που θα φυτευτεί. Στην χώρα μας λόγω της μικρής αντοχής τους στο κρύο καλλιεργείται ως ετήσιο.

Οι ποικιλίες διαφέρουν κυρίως στην απόχρωση των λουλουδιών που έχουν λευκό, ροζ, πορτοκαλί, κίτρινο ή μωβ χρώμα, ενώ πολύ κοινές είναι και οι ποικιλίες με δίχρωμα ή πολύχρωμα άνθη. Ανήκει σε ένα από τα λιγοστά ανθοφόρα που τα λουλούδια του ίδιου φυτού μπορεί να έχουν διαφορετικές αποχρώσεις ενώ πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο ποικιλίες ενός συγκεκριμένου χρώματος μετά τον πολλαπλασιασμό τους μέσω σπόρων να παρουσιάζουν άνθη άλλου χρώματος.   


 

Λιγοστές ποικιλίες διαθέτουν άρωμα, στην διάρκεια της νύχτας, όμως οι πιο κοινές δεν είναι αρωματικές. 

Το ύψος του φυτού στις πιο συνήθεις ποικιλίες φτάνει το ένα μέτρο και μόνο κάποια πιο σπάνια είδη ξεπερνούν τα δύο μέτρα. 

Αναπτύσει χοντρούς βλαστούς γι΄αυτό και παρά το σημαντικό ύψος του το Δειλινό δεν έχει ανάγκη στήριξης.

Οι ταξιανθίες που σχηματίζονται στις άκρες των βλαστών αποτελούνται από 4-7 άνθη, ενώ τα μεγάλα σκουροπράσινα, καρδιόσχημα και σκληρά φύλλα δημιουργούν πυκνό φύλλωμα που σε συνδυασμό με τα χρώματα των λουλουδιών δίνουν στο φυτό πολύ όμορφη εμφάνιση. 

Είναι κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις, για δημιουργία μπορντούρας ή χαμηλού φράχτη, για κάλυψη άσχημων σημείων σε κήπους ή σαν φυτό πίσω  σειρά σε παρτέρια σε συνδυασμό με χαμηλότερα είδη. 

Αν και κυρίως καλλιεργείται τοποθετημένο απ΄ευθείας στο έδαφος εξίσου ικανοποιητικά αναπτύσσεται και σε δοχεία φύτευσης. 

Φροντίδα

Χώμα: Το Δειλινό δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές  απαιτήσεις και αναπτύσσεται σε κάθε τύπο χώματος. 

Θέση: Προτιμά τα ηλιόλουλουστα ή ελαφρά σκιερά σημεία.

Ιδανικά τα σημεία με αρκετό πρωϊνό και απογευματινό ήλιο αλλά προστατευμένα από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Πότισμα: Ανήκει στα είδη που έχουν ανάγκη από έντονη υγρασία. 

Τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού απαιτεί ακόμη και καθημερινό πότισμα.

Συχνά στην διάρκεια του μεσημεριού τόσο τα φύλλα όσο και τα πέταλα των λουλουδιών γέρνουν προς τα κάτω όμως μετά το πότισμα το φυτό επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.  

Φυτά σε γλάστρες χρειάζονται ελαφρά συχνότεροο πότισμα σε σχέση με τα τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος. 

Κλάδεμα: Κατά την καλλιέργειά του ως ετήσιο δεν απαιτείται κλάδεμα.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί ελαφρύ κορφολόγημα για διάτηρηση του σχήματος όπως και αφαίρεση αδύναμων - ξερών βλαστών. 

Λίπανση: Χωρίς να του είναι απαραίτητη η λίπανση ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για καλλωπιστικά, αρχές της άνοιξη, συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία του.   

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Δειλινό ανθοφορεί από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Σε περιοχές με ιδιαίτερα ζεστές θερμοκρασίες η ανθοφορία του μπορεί να παραταθεί και έως τα μέσα του χειμώνα.

Ανήκει στα άκρως "επεκτατικά" είδη, αφού μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας οι σπόροι που πέφτουν στο έδαφος φυτρώνουν πολύ εύκολα δημιουργώντας νέα φυτά.

Η συλλογή των σπόρων, που βρίσκονται στο κέντρο των μαραμένων λουλουδιών και έχουν μαύρο χρώμα, μπορεί να γίνει στο τέλος του φθινοπώρου και η σπορά τους αρχές της άνοιξης. 

Στα φυτώρια θα βρείτε όχι μόνο έτοιμα φυτά αλλά και σπόρους Δειλινού για να προσθέσετε στον κήπο σας αυτό το πολύ εύκολης καλλιέργειας φυτό με την εντυπωσιακή ανθοφορία. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ