2023-01-11 18:23:11
Φωτογραφία για Δελφίνιο. Για έντονο χρώμα επί πολλούς μήνες, σε γλάστρες και παρτέρια
Xωρίς να απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα το Δειλινό είναι ιδανικό, ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική, για να προσθέσει έντονο χρώμα σε καλοκαιρινούς κήπους.  

Γενικά χαρακτηριστικά

Delphinium sp η βοτανολογική ονομασία του και πρόκειται για ετήσια ή πολυερή πόα, ανάλογα με τις κλιματολοικές συνθήκες, με καταγωγή από περιοχές των ΗΠΑ, του Καναδά αλλά και της Αφρικής. 

Η  καλλωπιστική του αξία οφείλεται κυρίως στις έντονα μπλε αποχρώσεις των λουλουδιών, αν και υπάρχουν ποικιλίες περισσότερες  από 300 ποικιλίες πολλές απο τις οποίες διαθέτουν άνθη σε  κόκκινο, ροζ, μωβ και λευκό χρώμα. 

Αναπτύσσεται ορθόκλαδα σε ύψος που κυμαίνεται από 90cm έως 1,20 μέτρα και παράπλευρη ανάπτυξη περίπου 30-50cm

 

Oι  συστοιχίες των ανθών  εμφανίζονται κατά μήκος του επάνω μέρους των βλαστών και το πράσινο φύλωμμα περιστοιχίζει την βάση  του φυτού.


Όμορφα και σε ιδιαίτερο σχηματισμό και τα μεγάλου μεγέθους παλαμοειδή φύλλα που διαθέτουν έντονα χωρίσματα και εσοχές.

Πολλά μέρη του φυτού είναι τοξικά γι΄αυτό και συστήνεται η προσοχή ώστε να αποφευχθεί  κατάποση από κατοικίδια και παιδικά μικρής ηλικίας.   

Είναι κατάλληλο για μαζικές φυτεύσεις, σαν φυτό πίσω σειράς σε παρτέρια, για οριοθέτηση ψηλών παρτεριών ή μονοπατιών κήπου, για ελεύθερη καλλιέργεια σε μεγάλους περιβάλλοντες χώρους εξοχικών σπιτιών και εξίσου ικανοποιητικά ευδοκιμεί και σε δοχεία φύτευσης. 

Κατάλληλο για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς δεν επηρεάζεται από την αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας.

Φροντίδα

Χώμα: Προτιμά τα όξινα και γόνιμα εδάφη. Χρησιμοποιείστε για το Δελφίνιο ένα πλήρως εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση. Σε κήπους με προβληματικό ή έντονα ασβεστώδες  χώμα προτιμήστε την φύτευση σε γλάστρες. 

Θέση: Προτιμά τα ηλιόλουλουστα ή ελαφρά σκιερά σημεία, προστατευμένα τόσο από τον ψυχρό όσο και τον ζεστό αέρα. Ιδανικά τα απάνεμα με αρκετό πρωϊνό και απογευματινό ήλιο αλλά προστατευμένα από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Πότισμα: Κατά το αρχικό στάδιο εγκατάστασής του και τους ζεστούς μήνες χρειάζεται μέτριο προς τακτικό πότισμα κάθε 2-3 ημέρες, αλλά το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Για φυτά σε γλάστρες φροντίζετα να μην παραμένει νερό στα πιατάκια.

Κλάδεμα: Κατά την καλλιέργειά του ως ετήσιο δεν απαιτείται κλάδεμα.

Λίπανση: Ένα σκεύασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά ανά 20-30 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο ενισχύει την ανθοφορία και την γενική του ευρρωστία. 

Όπως και σε όλα τα είδη αποφύγεται τις λιπάνσεις τα καλοκαιρινά διαστήματα που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Δελφίνιο ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. 

Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας  οι βλαστοί μπορούν να κοπούν όσο πιο κοντά στην βάση τους και το φυτό  να παραμείνει  μόνο με  το φύλλωμά του. Με τον τρόπο αυτό όλες του οι δυνάμεις επιστρατεύονται για την δημιουργία νέων βλαστών και έτσι συχνά, ειδικά αν επικρατούν σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, επιτυγχάνεται και μια δεύτερη ανθοφορία που διαρκεί έως και τον μαρασμό του φυλλώματος στις αρχές-μέσα στου χειμώνα.  

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που φυτεύονται αρχές της άνοιξης, όταν οι θερμοκρασίες έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, η στην διάρκεια του φθινοπώρου.
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ