2023-01-25 09:36:00
Φωτογραφία για Λίγα λεπτά σωματικής άσκησης αρκούν για να βάλουν «φρένο» στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ



«Η άσκηση μπορεί να είναι ένα υγιές ερέθισμα για τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου», αναφέρει ο μεταπτυχιακός ερευνητής στην καρδιαγγειακή φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο του Otago στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής - συγγραφέας της μελέτης Travis Gibbons, προσθέτοντας πως «η αγγειακή άνοια είναι μια κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και οι βελτιώσεις στην αγγειακή υγεία πιθανότατα προστατεύουν από αυτή τη μορφή άνοιας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ερευνητή και τους επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας, η έντονη άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου καθώς μέσω αυτής αυξήθηκε η παραγωγή μιας εξειδικευμένης πρωτεΐνης (BDNF) που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του εγκεφάλου, τη μάθηση και τη μνήμη και θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την ηλικία.

Το πόρισμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, ενόσω εντείνονται και οι ερευνητικές προσπάθειες εύρεσης προσιτών και αποτελεσματικών προσεγγίσεων που συμβάλλουν στην υγιή γήρανση και ξεφεύγουν από τις φαρμακευτικές μεθόδους.


Αναφορικά με την πρωτεΐνη BDNF (εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας, Brain Derived Neurotrophic Factor) αυτή φαίνεται ότι προάγει τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέες νευρωνικές συνδέσεις και να διασώζει τους νευρώνες.

Οι ιδιότητες της πρωτεΐνης

Στη συγκεκριμένη μελέτη έλαβαν μέρος δώδεκα σωματικά δραστήριοι συμμετέχοντες (έξι άνδρες, έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 56 ετών).

Διαχωρίζοντας την επίδραση της νηστείας και της άσκησης στην παραγωγή της πρωτεΐνης BDNF, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago της Νέας Ζηλανδίας συνέκριναν τους ακόλουθους παράγοντες για να μελετήσουν τις μεμονωμένες και τις αλληλένδετες επιδράσεις: 

Νηστεία για 20 ώρεςΉπιας έντασης άσκηση (90λεπτη ποδηλασία χαμηλής έντασης)Υψηλής έντασης άσκηση (εξάλεπτη δυναμική ποδηλασία)Συνδυασμός νηστείας και άσκησης

Διαπίστωσαν ότι η σύντομη αλλά έντονη άσκηση ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρωτεΐνης BDNF, σε σύγκριση με μία ημέρα νηστείας με ή χωρίς μία μακρά περίοδο ήπιας άσκησης.

Ειδικότερα, η πρωτεΐνη BDNF αυξήθηκε κατά τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερο μετά την έντονη άσκηση, σε σύγκριση με τη νηστεία ή την μακρόχρονη σωματική δραστηριότητα.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους εμπλεκόμενους μηχανισμούς που επιφέρουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι μεσολαβούν η εγκεφαλική μεταγωγή του υποστρώματος και ο μεταβολισμό της γλυκόζης, της κύριας πηγής ανεφοδιασμού του εγκεφάλου.

Η μεταγωγή του υποστρώματος πραγματοποιείται όταν ο εγκέφαλος αλλάζει την καθιερωμένη πηγή καυσίμου με μια άλλη, για να εξασφαλίσει την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του σώματος, για παράδειγμα, μεταβολίζοντας γαλακτικό οξύ αντί για γλυκόζη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η μετάβαση του εγκεφάλου από την κατανάλωση γλυκόζης σε γαλακτικό ξεκινά μονοπάτια που οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα BDNF στο αίμα.

Η αύξηση της πρωτεΐνης BDNF κατά τη διάρκεια της άσκησης θα μπορούσε να οφείλεται στον αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων, τα οποία αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες της πρωτεΐνης BDNF.

Η συγκέντρωση των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα επηρεάζεται περισσότερο από την άσκηση σε σχέση με τη νηστεία και αυξάνεται κατά 20%.

Πηγή: everydayhealth

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ