2023-01-26 21:00:25
Φωτογραφία για 8 Βήματα για την διαμόρφωση ενός όμορφου, σύγχρονου κήπου
Τα βασικά στοιχεία για τον σχεδιασμό και την διαμόρφωση ενός όχι μόνο όμορφου αλλά σύγχρονου και βιώσιμου κήπου. 

Φυτά κατάλληλα για το κλίμα της περιοχής

Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την δημιουργία ενός κήπου τα φυτά του οποίου δεν θα σας ...απογοητεύουν κάθε τόσο εξαιτίας του ότι δεν είναι τα κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. 

Ειδικά σε δέντρα, πολυετείς θάμνους και καλλωπιστικά αποφασίστε για τα καταλληλότερα απλώς και μόνο κάνοντας μια περιήγηση στην τοποθεσία που θα βρίσκεται ο κήπος και στο γύρω φυσικό περιβάλλον. 

Ακόμη και πολύ συνήθη είδη όπως τα κωνοφόρα ή τα εσπεριδοειδή χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν και είναι βέβαιο ότι τα πρώτα δεν θα τα καταφέρουν σε ένα γενικά ζεστό κλίμα με πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και τα δεύτερα σε περιοχές με πολύ κρύους και μεγάλης διάρκειας χειμώνες. 


Προσαρμόστε λοιπόν όλα τα μεγάλα και βασικά δέντρα-φυτά του κήπου σας στο κλίμα της περιοχής, ακόμη και συμβουλευόμενοι έναν κηποτέχνη, ειδικά όταν πρόκειται για κήπους σε παραθαλάσσιες περιοχές, και περιορίστε τους ...πειραματισμούς μόνο σε μικρά και ετήσια καλλωπιστικά είδη τοποθετημένα σε δοχεία φύτευσης.

 

Φυτά με  μειωμένες  ανάγκες σε νερό 

Ένας σύγχρονος κήπος πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να είναι οικολογικός και να σέβεται τις σύγχρονες συνθήκες και τις ραγδαία επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με κορυφαία την όλο και αυξανόμενη θερμοκρασία - ξηρασία που επηρεάζει τα υδάτινα αποθέματα. 

Επιλέξτε λοιπόν φυτά που αναπτυσσόμενα προσαρμόζονται και δεν έχουν ανάγκη από συχνά και βαθιά ποτίσματα. Είναι μια επιλογή όχι μόνο πρακτική για την τακτική φροντίδα ενός κήπου αλλά και ...σοφή σε γενικότερο επίπεδο, για όποιον πραγματικά νοιάζεται το φυσικό περιβάλλον σε ευρεία κλίμακα. 

Το σύστημα αυτόματης άρδευσης είναι ο πιο οικολογικός τρόπος ενώ ταυτόχρονα σας απαλάσσει από το άγχος του ποτίσματος ειδικά σε κήπους μη μόνιμων κατοικιών.

Η συλλογή του νερού της βροχής είναι επίσης ένας από τους πιο απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού στην λειτουργία ενός κήπου και μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο με χτιστές κατασκευές τύπου στέρνας αλλά και με πολύ πιο εύκολους τρόπους πχ συλλέγοντας το νερό σε κινητές δεξαμενές, μεγάλα βαρέλια κλπ 

Μεσογειακή έμπνευση

Ζούμε σε μια περιοχή όπου έχουμε την τύχη να ευδοκιμούν εξαιρετικά όλα τα Μεσογειακά ξηρόφυτα, βότανα, παχύφυτα, κάκτοι και είδη καλλωπιστιών, θάμνων, δέντρων και φυτά εδαφοκάλυψης με μειωμένες ανάγκες σε γενικές φροντίδες και νερό.

Οι άνυδροι κήποι χρησιμοποιούν κατά βάση είδη που ευδοκιμούν στην Μεσόγειο ενώ και οι κλασικοί Μεσογειακοί κήποι επίσης περιλαμβάνουν εύκολης καλλιέργειας είδη ικανά να προσφέρουν έντονο χρώμα και να δημιουργήσουν μια πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα σε έναν κήπο, όλες τις εποχές του χρόνου.  

Φυσικά υλικά.

Ξύλο, πέτρες, καλάμια, πηλός και ψάθα σε κάθε είδους πρόσθετο στοιχείο όπως έπιπλα, πέργκολες κλπ δημιουργούν μια αισθητική πολύ ανώτερη του πλαστικού ή άλλων παρεμφερών υλικών και ένα περιβάλλον συνολικά πολύ πιο φυσικό.

Το πλεονέκτημα του πλαστικού σε γλάστρες, έπιπλα - είδη κήπου κλπ είναι ασφαλώς η αντοχή του στις καιρικές συνθήκες και η μηδενική ανάγκη συντήρησης. Όμως αξίζει τελικά ο λίγο παραπάνω κόπος και φροντίδα όλων των υπόλοιπων φυσικών υλικών αντί για να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα φυτά και τα δέντρα σας πλαστικά αντιαισθητικά στοιχεία. 

Φυσική διαμόρφωση διαδρόμων - μονοπατιών 

Σε μεγάλους κήπους - περιβάλλοντες χώρους ο τρόπος - υλικά διαμόρφωσης διαδρόμων που διαχωρίζουν τις περιοχές φύτευσης είναι καθοριστικός για την γενική εικόνα. 

Αποφύγετε το παραδοσιακό γκαζόν, που επί της ουσίας είναι ένα είδος που δεν προσφέρεται για την ζέστη που επικρατεί τους περισσότερους μήνες στην περιοχή της Μεσογείου.

Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά είδη εδαφοκάλυψης η πέτρες, πλάκες επίστρωσης, χαλίκι ή ξύλο, διαμορφώνοντας διαδρόμους και μονοπάτια που οπτικά θα δημιουργούν μια ενιαία φυσική εικόνα με τα υπόλοιπα τμήματα του κήπου. 

 

 Ύπαρξη άγριας ζωής στον κήπο

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περιβάλλοντες χώροι σπιτιών εκτός αστικού ιστού  αποτελούν το φυσικό περιβάλλον άγριας ζωής και ότι πουλιά, ερπετά και έντομα είχαν το σπίτι τους εκεί πολύ πριν αποφασίσουμε εμείς να φτιάξουμε το δικό μας σε αυτό το σημείο.

Η χρήση χημικών σκευασμάτων με στόχο την ...εξολόθρευση κάθε ύπαρξης ζωής εκτός από επικίνδυνη και για εμάς δημιουργεί ένα τελικώς "αποστειρωμένο" περιβάλλον από το οποίο απουσιάζει το μισό από αυτό που αποκαλούμε "φυσικό περιβάλλον". 

Πολύ σημαντικό είναι να μάθουμε και τα παιδιά να μην φοβούνται και να συνυπάρχουν με πουλιά, ακρίδες, μερμύγκια, σαλιγκάρια, σκαντζόχοιρους, χελώνες και κάθε ακίνδυνο είδος που πολύ συχνά εμφανίζεται περιοδικά στον κήπο μας.  

Αν κάποια από αυτά αποτελούν κίνυνο για φυτά του κήπου, απλά χρησιμοποιούμε φυσικά απωθητικά όπως πχ στάχτη ή βιολογικά σκευάσματα. 

Ειδικά τα πουλιά είναι ένα αναντικατάστατο στοιχείο για την γενική ατμόσφαιρα ενός κήπου και ταϊστρες, ποτίστρες και συγκεκριμένα είδη φυτών τα προσελκύουν στον χώρο και η παρουσία τους τον ομορφαίνει με πραγματικά μοναδικό τρόπο. 

Φυτά ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο μας 

Σε όλους μας αρέσουν οι περίτεχνοι κήποι, οι καταπράσινοι περιβάλλοντες χώροι γεμάτοι χρώματα, οι εξωτερικοί χώροι κατοικιών που αποτελούν μια πραγματική όαση ηρεμίας και χαλάρωσης. 

Όμως στην προσπάθειά μας να αντιγράψουμε διαμορφώσεις κήπου παραβλέπουμε το γεγονός ότι συχνά οι χώροι αυτοί επιβλέπονται από επαγγελματίες κηποτέχνες - κηπουρούς ή οι ιδιοκτήτες τους αφιερώνουν σημαντικό χρόνο στην γενική φροντίδα του κήπου. 

Ακόμη και διαμορφωμένος γενικά με είδη μειωμένης φροντίδας ένας μεγάλος κήπος, ειδικά αν διαθέτει όχι μόνο θάμνους και χαμηλά καλλωπιστικά αλλά και δέντρα, αναρριχώμενα, θάμνους ψηλής ανάπτυξης κλπ απαιτεί όχι μόνο πότισμα αλλά και λιπάνσεις, κλαδέματα, συχνό καθάρισμα από φύλλα κλπ. 

Έτσι είναι προτιμότερο, για να διατηρείται η εικόνα του κήπου μόνιμα φροντισμένη, όχι μόνο η επιλογή των ειδών αλλά και ο συνολικός τους αριθμός να γίνεται σύμφωνα με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε για όλες τις εργασίες και που θα πρέπει να γίνονται συστηματικά και συγκεκριμένες εποχές. 

Υπομονή

Η βασική διαφορά ενός κήπου σε σχέση με έναν εσωτερικό χώρο είναι ότι απαιτεί χρόνο για να αποκτήσει την εικόνα που έχετε σχεδιάσει. 

Δέντρα και φυτά δεν αναπτύσσονται  ...μαγικά :) και το βασικότερο πλεονέκτημα ενός κηπουρού δεν είναι άλλο από την ...υπομονή. 

Καταγράψτε αρχικά τα ειδη που θέλετε να φυτέψετε, σχεδιάστε και μελετήστε την όψη που τελικά θα αποκτήσουν και με αγάπη και υπομονή φροντίστε τα και παρακολουθήστε τα να αναπτύσσονται και να ομορφαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού με τρόπο που κανένα άλλο άψυχο στοιχείο δεν είναι σε θέση να κάνει. Ο κάθε κήπος, μικρός ή μεγαλύτερος, είναι επί της ουσίας προέκταση του σπιτιού και με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ό,τι αφορά την σχεδίαση, την φροντίδα και τον χρόνο που ξοδεύουμε για αυτόν. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ