2023-02-05 09:33:28
Φωτογραφία για Πέντε βήματα για να φύγει το σπλαχνικό λίπος. Τι λένε οι διαιτολόγοι



Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αυτό το είδος λίπους μπορεί να καταπολεμηθεί με τουλάχιστον 30 λεπτά τακτικής άσκησης την ημέρα και περιορίζοντας την υπερβολική ζάχαρη, το λίπος και άλλα ανθυγιεινά στοιχεία στη διατροφή σας.

«Πρώτον, είναι λίπος που συγκεντρώνεται στο μπροστινό μέρος του σώματος, όπου δημιουργεί σημαντικό στρες στην καρδιά και σε άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό θέτει το άτομο σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, μεταξύ άλλων χρόνιων παθήσεων», λέει η διαιτολόγος Trista Best.

«Δεύτερον, εάν αφεθεί για καιρό, θα σχηματιστεί γύρω από όργανα και ιστούς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απώλεια, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο χρόνιας νόσου. Τρίτον, το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι ένας κρυφός κίνδυνος για εκείνους που κατά τα άλλα έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ένα άτομο με υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να έχει πολύ λίπος στην κοιλιά, ενώ άλλες περιοχές του σώματος είναι σχετικά χωρίς καθόλου λίπος. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση σιγουριάς ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την υγεία του, ή για απώλεια βάρους», πρόσθεσε.


Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να σας ξεκινήσουν στο σωστό δρόμο, αλλά ειδικοί προσθέτουν μερικές ακόμα αποδεδειγμένες μεθόδους που μπορούν να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος.

Πέντε μυστικά σε κάθε δίαιτα για να φύγει το σπλαχνικό λίπος

1. Μην παραλείπετε γεύματα

Φροντίστε να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα διατροφής.

“Κατανοώ την ιδέα ότι η μείωση του λίπους, ή η μείωση ορισμένων τροφών σε μια δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του λίπους», λέει η Blanca Garcia, διατροφολόγος από το Health Canal. Και συνεχίζει: «Ωστόσο, δεν είναι τόσο το φαγητό που επηρεάζει το σπλαχνικό λίπος, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει στην συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Ένα άτομο που παραλείπει ένα γεύμα λέει στο σώμα του, ότι βρίσκεται σε κατάσταση λιμοκτονίας και μόλις ξανατραφεί, θα σπεύσει να αποθηκεύσει άμεσα το λίπος ως τρόπο να αποκτήσει επαρκή αποθέματα ενέργειας για την επόμενη φάση… ασιτίας, που περιμένει να συμβεί. Ο λόγος που αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει το λίπος στην κοιλιά είναι ότι αυτό το αίσθημα πείνας κάνει αυτό το άτομο να τρώει πιο γρήγορα και πιθανώς να τρώει υπερβολικά. Η τεχνική είναι να επιλέγετε μια συγκεκριμένη ώρα για φαγητό κάθε 3 έως 4 ώρες, είτε είναι σνακ, είτε γεύμα και να παραμείνετε συνεπείς”.

2. Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη

Όταν προγραμματίζετε τα γεύματά σας, βεβαιωθείτε ότι η πρωτεΐνη παίζει βασικό ρόλο, εάν θέλετε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος.

“Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας”, λέει η Morgyn Clair, διαιτολόγος στο Fit Healthy Momma. «Καθώς χάνουμε κιλά, ο μεταβολισμός μας αλλάζει και οι διατροφικές ανάγκες είναι διαφορετικές. Πολλοί που χάνουν βάρος δεν λαμβάνουν απαραίτητα αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών μαζί με απώλεια λίπους. Οι μύες καίνε με φυσικό τρόπο περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περισσότερη μυϊκή μάζα ισοδυναμεί με ταχύτερο μεταβολισμό συνολικά”, επισημαίνει.

3. Καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες το βράδυ

Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να τρώτε τα πιο βαριά γεύματά σας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

“Μελέτες δείχνουν ξανά και ξανά, ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων πριν από τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή απώλεια βάρους”, συνεχίζει η Clair. “Κάντε πιο ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραλείψτε τα βαριά νυχτερινά σνακ”.

4. Να παρακολουθείτε τις θερμίδες που παίρνετε, για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής

Παρακολουθώντας στενά το πόσες θερμίδες τρώτε την ημέρα, θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και θα διατηρήσετε τα επίπεδα λίπους στην κοιλιά σας στο ελάχιστο.

“Για να χάσετε σπλαχνικό λίπος πρέπει να μάθετε να έχετε θερμιδικό έλλειμμα μέσα στην ημέρα”, λέει ο Jesse Feder, διαιτολόγος και personal trainer στο StrengthWarehouse USA.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνετε. Για παράδειγμα, εάν τρώτε 2.000 θερμίδες την ημέρα και καίτε συνολικά 2.000 θερμίδες την ημέρα, τότε τίποτα δεν θα συμβεί στο βάρος σας. Εάν αρχίσετε να τρώτε 1.500 έως 1.800 θερμίδες την ημέρα και καίτε 2.000, τότε είστε σε θερμιδικό έλλειμμα. Το σώμα σας θα αρχίσει να καίει σωματικό λίπος για να αναπληρώσει αυτό το έλλειμμα. Αυτό θα σας κάνει να χάσετε το κοιλιακό λίπος με την πάροδο του χρόνου», λέει ο ίδιος.

5. Δοκιμάστε τη διαλείπουσα νηστεία

Εάν δεν σας αρέσει να μετράτε θερμίδες, το να τηρείτε ένα απλό πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας μπορεί επίσης να κάνει θαύματα για… την μέση σας.

«Αντί να τρώτε από τη στιγμή που ξυπνάτε μέχρι την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο, περιορίστε την πρόσληψη τροφής μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο κάθε μέρα. Πιο δημοφιλής είναι η μέθοδος 16/8. Αυτό σημαίνει ότι νηστεύετε για 16 ώρες και έχετε παράθυρο 8 ωρών για να φάτε τα 2 έως 3 γεύματά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες, που καταναλώνετε σε μια μέρα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μειώσει και το σπλαχνικό λίπος», κατέληξε ο Feder.

Πηγές: health.harvard.edu / eatthis.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ