2023-02-07 18:34:38
Φωτογραφία για Πως θα βάψετε τσιμεντένια δάπεδα σε εξωτερικούς χώρους
Eύκολος  και  ιδιαίτερα οικονομικός τρόπος για να δώσετε σε μικρής επιφάνειας τσιμεντένια δάπεδα εξωτερικών χώρων όψη πέτρινου πλακόστρωτου.

Θα χρειαστείτε:

1)Χρώματα σε σπρέϋ σε 2 ή 3 αποχρώσεις

Ιδανικότερα είναι τα ακρυλικά χρώματα για γκράφιτυ. Έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες, εξαιρετική πρόσφυση σε τσιμεντένιες επιφάνειες και σε μεγάλα χρωματοπωλεία θα τα βρείτε σε πλήρες χρωματολόγιο για να επιλέξετε. Δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ. 

2) Πλαστικό Καλούπι τσιμέντου για μονοπάτια, δείτε ενδεικτικά EΔΩ

ή χαρτονένιο stencil  που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σχεδιάζοντας και στην συνέχεια κόβοντας με κοπίδι αντίστοιχα με του καλουπιού σχήματα "πέτρας"  πάνω σε χαρτόνι μακέτας.  Δείτε ενδεικτικά εδώ χαρτόνια μακέτας

3) Διαφανές Βερνίκι πέτρας

Επιλέξτε ένα ποιοτικό προϊόν στεγανοποίησης και προστασίας πέτρινων-τσιμεντένιων επιφανειών πλήρους απορρόφησης, που δεν θα αφήνει δηλαδή "φιλμ" πάνω στην επιφάνεια του τσιμέντου, ενώ ταυτόχρονα θα τονίζει τα χρώματα. 


1 Αρχικά καθαρίστε πολύ καλά με σκληρή βούρτσα και χλωρίνη το τσιμεντένιο δάπεδο ώστε να μην υπάρχουν στην επιφάνειά του σκόνες, λίπη κλπ. Αφήστε να στεγνώσει πολύ καλά πριν ξεκινήσετε το βάψιμο. 

2 Ξεκινήστε τοποθετώντας το καλούπι -από την πλευρά που εφάπτεται πλήρως στο δάπεδο- ή το stencil σας στην πρώτη γωνία-άκρη του δαπέδου.

Χρωματίστε τα κενά σχήματα με το σπρέϋ χρησιμοποιώντας εναλλάξ τις αποχρώσεις που έχετε επιλέξει και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο σε όλο το δάπεδο, επανατοποθετώντας διαδοχικά το καλούπι ή το stencil. 

3 Αφού στεγνώσει το χρώμα απλώστε με ρολό βαψίματος το προστατευτικό βερνίκι και αφήστε το δάπεδο να στεγνώσει, χωρίς να το πατήσετε, τουλάχιστον 12 ώρες ή ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε. 

Και * Καλούπια τσιμέντου για μονοπάτια θα βρείτε στην αγορά σε διάφορα σχέδια-τιμές. Για την συγκεκριμένη χρήση η ποιότητα δεν ενδιαφέρει, για αυτό και επιλέξτε το πιο οικονομικό. 

* Το χαρτόνι μακέτας στο οποίο με κοπίδι θα δημιουργήσετε ακανόνιστα σχήματα πέτρας, είναι ο πιο οικονομικός τύπος αυτσχέδιου "καλουπιού" για την συγκεκριμένη κατασκευή.

Σχεδιάστε αρχικά το σχήματα που θέλετε με μολύβι σε ένα πρόχειρο κοινό χαρτόνι, κάντε τις ...δοκιμές και τις διορθώσεις σας μέχρι να σας ικανοποιεί πλήρως ο τελικός σχηματισμός και στην συνέχεια μεταφέρετε το οριστικό σχέδιο στο χαρτόνι μακέτας και κόψτε το εσωτερικά με κοπίδι.

Θα πρέπει απλά να χρησιμοποιηθεί χαρτόνι που να διαθέτει ένα σχετικό πάχος, ώστε να είναι εύκολη η μετακίνησή του πάνω στην επιφάνεια του δαπέδου

* Επειδή συνήθως οι άστρωτες τσιμεντένιες επιφάνειες δεν είναι εντελώς επίπεδες και λείες, είτε χρησιμοποιήσετε κανονικό καλούπι είτε χαρτονένιο stencil, συγκρατείστε το κάθε φορά με το χέρι σας ώστε να εφάπτεται πλήρως στο δάπεδο. 

Για τέλειο αποτέλεσμα, σε δάπεδα με έντονες ανομοιομορφίες, εξογκώματα, θα πρέπει αρχικά αυτά να αφαιρεθούν ώστε να μην χαλούν την όψη του σχεδίου. 

* Πριν ξεκινήσετε κάντε έναν υπολογισμό με βάση το μέγεθος του καλουπιού για το πόσες φορές "χωράει" στο δάπεδο, κατά μήκος  και πλάτος, ώστε αν χρειάζεται στις άκρες να τοποθετήσετε εντός του τσιμέντου ένα μέρος και όχι ολόκληρο του καλούπι-stencil. Έτσι το τελικό σχέδιο θα είναι  σχετικά συμμετρικό  χωρίς να τελειώνει "άκομψα" σε κάποια από τις εξωτερικές πλευρές.

* Ένας εναλλακτικός τρόπος για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση πλακόστρωτου δαπέδου σε μια τσιμεντένια επιφάνεια είναι να δουλέψετε χρησιμοποιώντας προστατευτική ταινία βαψίματος. 

Απλώς δημιουργείστε με αυτή τα σχήματα που θέλετε και στην συνέχεια βάψτε με το σπρέϋ τα κενά και αφαιρέστε την ταινία. 

Με την χρήση της ταινίας μπορείτε να δημιουργήσετε και  συμμετρικά και όχι ακανόνιστα σχήματα, δίνοντας πχ σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο όψη πλακόστρωσης με τετράγωνες πλάκες. 

* Το καλούπι μπορεί να χρησιμοποιηθει και για να σχεδιάσετε με ένα λεπτό πινέλο τα σχήματα πάνω στην επιφάνεια του τσιμέντου και στην συνέχεια να τα βάψετε επίσης με πινέλο και ακρυλικό χρώμα ή τσιμεντόχρωμα.

Αυτός  είναι ο τρόπος που δημιουργεί το πιο πετυχημένο και πειστικό αποτέλεσμα όψης  παραδοσιακού δαπέδου σε λευκό - γρι ή λευκό- μπλε. 

* Χρησιμοποιώντας χαρτόνι μακέτας ή ταινία και όχι πλαστικό καλούπι έχετε την ευχέρεια να κανονίσετε σε όποιο πάχος εσείς θέλετε τον "αρμό" που θα υπάρχει ανάμεσα στα σχήματα. 

* Το χρώμα  του κενού ανάμεσα στα χρωματισμένα σχήματα, στο τελικό αποτέλεσμα, είναι προφανές πως  είναι το αρχικό χρώμα του δαπέδου.

Αν λοιπόν χρειάζεται πριν ξεκινήσετε με τα σχήματα βάψτε ολόκληρο το δάπεδο με τσιμεντόχρωμα ή ακρυλικό χρώμα για εξωτερικούς χώρους. Το άσπρο είναι το καταλληλότερο για την συγκεκριμένη χρήση αφού ταιριάζει αισθητικά με όποιες αποχρώσεις και αν επιλέξετε  για τον χρωματισμό των σχημάτων του καλουπιού. 

* Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή του χρώματος πάνω στο τισμέντο, κάντε μια δοκιμή σε ένα μεγάλο κομμάτι απλό χαρτόνι για να είστε σίγουροι ότι οι αποχρώσεις που έχετε επιλέξει δημιουργούν το αποτέλεσμα που θέλετε. 

* Η επιλογή-συνδυασμός των χρωμάτων είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας του τελικού αποτελέσματος. 

Επιλέξτε 2-3 χρώματα σε σπρέϋ που μπορεί να είναι παρεμφερή ή και να δημιουργούν μια αντίθεση μεταξύ τους.

Η επιλογή των χρωμάτων εξαρτάται από τον χώρο αφού πχ σε κήπους - αυλές εξοχικών σπιτιών πολύ όμορφες είναι τόσο οι φυσικές όσο και πιο έντονες αποχρώσεις, σε ένα νησιωτικο σπίτι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργηθεί με άσπρο ή γκρι και αποχρώσεις του μπλε κλπ

Πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα δημιουργούν και τα μεταλλικά χρώματα σε σπρέϊ ενώ σε όλες οι αποχρώσεις, πριν στεγνώσει το χρώμα, μπορεί να δημιουργηθεί υφή με ένα στεγνό πινέλο. 

* Ασφαλώς και το χρώμα δεν σας παρέχει ένα αποτέλεσμα με διάρκεια αντίστοιχη μιας κανονικής πλακόστρωσης. Όμως με την χρήση καλής ποιότητας υλικών τα χρώματα θα διατηρηθούν ανεξίτηλα για πολύ μεγάλο διάστημα και με ένα κόστος κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με οποιοδήποτε τύπο επένδυσης δαπέδου με άλλα υλικά, ενώ και η σταδιακή φθορά με την πάροδο του χρόνου δίνει στο χρωματισμένο τσιμέντο μια ιδιαίτερη όψη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ