2012-06-29 23:26:09
Φωτογραφία για Ανγκέλα αλλά με κομμένα φτερά.
Με μία οδυνηρή διπλωματική ήττα στις «αποσκευές» της επιστρέφει στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ για να μιλήσει το απόγευμα ενώπιον της Μπούντεσταγκ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής κατά την ψηφοφορία έγκρισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Η Μέρκελ αναχώρησε για τις Βρυξέλλες επιμένοντας ότι  δεν θα κάνει παραχωρήσεις έναντι του ευρωπαϊκού νότου, όμως ο άξονας Μάριο Μόντι - Φρανσουά Ολάντ και η πίεση του Μαριάνο Ραχόι «έσπασαν» την άκαμπτη γραμμή της σιδηράς καγκελαρίου, η οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει το συμβιβασμό επιμένοντας ότι παραμένει πιστή στις αρχές της: «καμία παροχή, χωρίς αντάλλαγμα».

«Πιστεύω ότι πετύχαμε κάτι σημαντικό, αλλά παραμείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας. Καμία παροχή χωρίς αντάλλαγμα» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής τη στιγμή που ο ιταλικός Τύπος χειροκροτούσε τον «Σούπερ» Μάριο Μόντι διότι κατάφερε τελικά να επιβάλει στις Βρυξέλλες έναν πρώτο μηχανισμό για τον έλεγχο των spread και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης κατέγραφαν την σαφή, οδυνηρή ήττα της καγκελαρίου.


«Παραμένουμε απολύτως στο προηγούμενο σχήμα: παροχή, αντάλλαγμα, όροι και έλεγχος» επέμεινε από τη βελγική πρωτεύουσα η Άνγκελα Μέρκελ, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της στροφής, την ίδια ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφραζε ικανοποίηση για τα «ευχάριστα αποτελέσματα» της Συνόδου.

Η Μέρκελ έρχεται το απόγευμα ενώπιον της Μπούντεσταγκ για να μιλήσει για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής και να δικαιολογήσει πώς έφυγε από το Βερολίνο επιμένοντας πως δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το δόγμα «πρώτα δημοσιονομική πειθαρχία, μετά ανακούφιση», και τελικά επιστρέφει έχοντας συναινέσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και αγορά ομολόγων χωρών που πιέζονται από τις αγορές από τους μηχανισμούς στήριξης.

Παραμονές της Συνόδου οι σύμβουλοι της Μέρκελ απέκλειαν την πιθανότητα χαλάρωσης των κανόνων που διέπουν την πρόσβαση στον Μηχανισμό Στήριξης, και η ίδια η καγκελάριος θεωρούσε μη διαπραγματεύσιμη την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε όσους ζητήσουν βοήθεια.

Τελικά, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική και ήδη συνεργάτες της Μέρκελ επιχειρούν να περιορίσουν τις «ζημιές» και να δώσουν μία θετική νότα στη συμφωνία που οριστικοποιήθηκε τα ξημερώματα έπειτα από μαραθώνιο συνομιλιών και μία διαπραγματευτική τακτική του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι που άφησε χωρίς άμυνες την Γερμανίδα καγκελάριο (απειλώντας με βέτο στη συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης, χωρίς άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους δανεισμού).

Η άμεση βοήθεια του ESM στις τράπεζες θα επιτραπεί μόνο αφότου δημιουργηθεί ο μηχανισμός εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τόνισε ο γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως, από γερμανικής πλευράς αυτή είναι μικρή παρηγοριά, όπως αναγνωρίζει το περιοδικό Spiegel. Οι χώρες της Μεσογείου, αντίθετα, μπορούν να πανηγυρίζουν.

πηγή:tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ