2023-02-26 21:41:56
Φωτογραφία για «Μετάνοια ο ένας μετάνοια ο άλλος. Ένα πράγμα... που το διάβαζα ότι γίνεται, αλλά δεν το είχα ιδεί ποτέ»
Δημήτριος Παναγόπουλος (1916 - 1982)

Προ ετών βρέθηκα την εβδομάδα της Τυροφάγου στον Βόλο και μίλησα εκεί στην Εκκλησία. Έπειτα μίλησα στην Μητρόπολη και το απόγευμα μου τηλεφωνούν να πάω να ομιλήσω στον εσπερινό. Μου είπαν, ότι θα είναι παρών και όλος ο κλήρος της περιοχής.

Εγώ ντράπηκα να ομιλήσω στον εσπερινό, διότι εφόσον θα είναι παρών όλος ο κλήρος της Μητροπόλεως εκεί, θα ήταν και ιεροκήρυκες. Δεν νοείται λοιπόν σε τόσους ιεροκήρυκες, να μιλήσω εγώ ο λαϊκός από την Αθήνα. Δεν ταίριαζε αυτό το πράγμα.

- Θα έρθεις! επέμενε ο πάτερ.

Εν πάση περιπτώσει, πείστηκα και πήγα.

Όταν ήρθε η ώρα, ανέβηκα να ομιλήσω. Εκείνο όμως που είδα εκ των υστέρων με συγκλόνισε! Τί να σας πω... Η καρδιά μου τσάκισε!

Γονάτισε ο Δεσπότης στην Ωραία Πύλη και ζήτησε με λόγια κατανυκτικά, συγχώρηση από τον κλήρο του και από όλον τον λαό. Και ήρθε και τους έβαλε 3 μετάνοιες.


Και αυτό έγινε, διότι από την αυριανή εισερχόμασταν στην Αγία Τεσσαρακοστή, σε περίοδο προσευχής, νηστείας και προετοιμασίας και δεν μπορούμε να μπούμε με πικρία και με αμαρτίες στην περίοδο αυτήν.

Και έπειτα έρχονταν ένας - ένας από τους κληρικούς, μετάνοια ο ένας μετάνοια ο άλλος, ασπαζόντουσαν και περνούσαν μέσα στον Ιερό. Κατ' αυτήν την έννοια. Τρεις ώρες έκανε ο Δεσπότης... Έπειτα με όλον τον λαό που ήταν παρών εκεί. Μετάνοια ο ένας μετάνοια ο άλλος. Ένα πράγμα... που το διάβαζα ότι γίνεται, αλλά δεν το είχα ιδεί ποτέ.

Αν δεν γίνει αυτό μεταξύ των αδερφών, μεταξύ του κλήρου και του λαού, μεταξύ των συγγενών, μεταξύ των οικείων, μη περιμένουμε έλεος από τον Θεό. Συμφιλιωθείτε, αγαπήσετε, συγχωρεθείτε και έτσι θα προχωρήσουμε να μπούμε στην Καθαρά Εβδομάδα.

Πηγή: FB Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ