2023-03-23 09:25:11
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: SOS και από το φαρμακείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού - «Να ισχύσουν τα μέτρα της καραντίνας»
Ερημωμένα τα μαγαζιά μέσα στον ΝΣΣ Θεσσαλονίκης - Ζητούν μειωμένα ενοίκια και μέτρα στήριξης για τους υπαλλήλους

Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες οι καταστηματάρχες μέσα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης ο οποίος μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έχει ερημώσει. 

Οι περισσότεροι καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες ζητώντας να ισχύσουν αναδρομικά από 1 Μαρτίου τα μέτρα που είχαν μπει σε εφαρμογή για τον κορωνοϊό με μειωμένα ενοίκια και πρόβλεψη για τους υπαλλήλους για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Συγκεκριμένα, πάνω από 10 καταστήματα λειτουργούν μέσα στον Σταθμό και το φρένο που έχει μπει στον Σιδηρόδρομο έχει μειώσει τους τζίρους έως και 80%. Πολλοί, μάλιστα, φοβούνται και για λουκέτο καθώς αν δεν επανεκκινήσουν τα τρένα όπως πριν δεν θα μπορούν να κρατήσουν όλους τους υπαλλήλους καθώς τα ενοίκια τρέχουν.

Ο κ. Κώστας Σλαβάκης, 


.....που εδώ και πέντε χρόνια διατηρεί κατάστημα καφέ μέσα στον Σταθμό δίπλα από τα εκδοτήρια, εκφράζει την αγανάκτησή του καθώς ένας άδειος σταθμός ισοδυναμεί με άδεια ταμεία σε κάθε επιχείρηση. «Σήμερα είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Έδεσσα και Φλώρινα και από Θεσσαλονίκη για Σέρρες και Δράμα. Όμως, ακόμα και στις καλές ημέρες οι δύο αυτοί προορισμοί έχουν συνολικά μαζί 50-60 άτομα. Το Θεσσαλονίκη Αθήνα και ο προαστιακός της Λάρισας είναι τα δρομολόγια που δίνουν ζωή στον Σταθμό. Αν δεν επανεκκινήσουν αυτά δεν θα μπορέσουμε να δούμε άσπρη μέρα», τονίζει.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει στήριξη για τους επιχειρηματίες καθώς δεν θα μπορέσουν αλλιώς να επιβιώσουν. «Μιλάμε για μείωση τζίρου πάνω από 85% από 1 Μαρτίου, την ημέρα που έγινε το δυστύχημα», είπε. Ο κ. Σλαβάκης ανέφερε πως κρατά ανοιχτό το κατάστημά του καθώς πέραν των επιβατών -που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών του- εξυπηρετεί τους οδηγούς ταξί που επίσης βρίσκονται στα κάγκελα, του αστυνομικούς του ΑΤ μέσα στον Σταθμό, τους υπαλλήλους των άλλων καταστημάτων, τα γραφεία του ΟΣΕ, του ΚΤΕΛ αλλά και τα άτομα που καθαρίζουν. «Όμως δεν γίνεται να στηριχθούμε σε αυτούς», είπε. Ο ίδιος τόνισε πως ήδη ένας υπάλληλός του έφυγε οικειοθελώς για να μπορέσει να βρει δουλειά αλλού.

Από την πλευρά της η Βάσω Σκαπέρδα, που είναι υπεύθυνη φαρμακοποιός στο φαρμακείο εντός του Σταθμού, είπε πως νιώθουν ότι βρίσκονται σε καραντίνα. «Στον Σταθμό υπήρχε ζωή και τώρα δεν υπάρχει τίποτα, δεν συνηθίζεται εύκολα αυτό», πρόσθεσε. «Το φαρμακείο είναι σημείο αναφοράς για τον Σταθμό αφενός γιατί πολλοί επιβάτες χρειαζόταν φάρμακα και αφετέρου διότι όποιος είχε ανάγκη για βοήθεια ερχόταν εδώ. Όμως, δεν υπάρχει η δουλειά που υπήρχε πριν», σημείωσε.

«Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει άμεσα και να ισχύσουν τα μέτρα για τα ενοίκια και τους εργαζόμενους που ίσχυαν στην καραντίνα», τόνισε.

Μάλιστα, η ίδια ανέφερε πως ο κόσμος φοβάται ακόμα να και περάσει μέσα από τον Σταθμό. «Υπάρχουν πολλοί που τρομάζουν να περάσουν από τον Σταθμό. Ακόμα και εμείς που δουλεύουμε εδώ και γνωρίζαμε τα παιδιά που εργάζονταν -σκεφτείτε λίγες ημέρες πριν το δυστύχημα ήρθαν και έκαναν rapid test- δυσκολευτήκαμε να συνηθίσουμε.

Ζητούν να ισχύουν τα μέτρα που ίσχυαν στην καραντίνα

Οι ίδιοι ζητούν να ισχύσουν αναδρομικά από 1 Μαρτίου τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί με την πανδημία για την απαλλαγή ενοικίου αλλά και να μπορεί να βγει το προσωπικό σε αναστολή ούτως ώστε να μην απολυθεί κανείς.

Μάλιστα, ο κ. Σλαβάκης επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, προκειμένου να του ζητήσει να εφαρμοστούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, όμως τον παρέπεμψε στον κ. Τριαντόπουλο που είναι υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και αρμόδιος για έκτακτες καταστάσεις. Παρά το γεγονός πως έκανε ήδη δύο απόπειρες να μιλήσει μαζί του, ο ίδιος δεν επικοινώνησε. «Περιμένουμε αλλά δεν γίνεται κάτι ακόμα, δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε», σημείωσε.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ