2023-05-21 15:41:24
Φωτογραφία για Εκλογικό στρες: Yπάρχει και δεν αφορά μόνο τους υποψήφιους
«Διαταραχή του εκλογικού στρες». Μπορεί να ακούγεται ως σύντομο ανέκδοτο όμως Αμερικανοί αρθρογράφοι και ειδικοί ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν τον όρο ήδη από το 2016.

O ψυχολόγος και συγγραφέας Steven Stosny, PhD, τον εισήγαγε πρώτος σε ένα άρθρο του στην Washington Post πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Όπως σημείωνε τότε, ήταν ο όρος που περιέγραφε το περιεχόμενο δεκάδεων κλήσεων ασθενών του που δήλωναν ότι το άγχος που ένιωθαν για την εκλογική διαδικασία ήταν τόσο έντονο ώστε να επηρεάζει ακόμα και την προσωπική τους ζωή.

Τι είναι η «διαταραχή εκλογικού στρες»;

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για επίσημη ιατρική διάγνωση. Ο όρος χρησιμοποιείται άτυπα για να περιγράψει μια σειρα ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που εκδηλώνουν κάποιοι το χρονικό διάστημα πριν από εκλογές.

«Οι εκλογές είναι γεγονότα υψηλού διακυβεύματος που έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις και σοβαρές συνέπειες», εξηγεί η Αμερικανίδα ψυχίατρος Monifa Seawell προσπαθώντας να αποδώσει την αιτία που μια τέτοια διαδικασία μπορεί να γίνει πηγή μεγάλου άγχους ακόμα και σε άτομα που συμμετέχουν μόνο ως εκλογείς.


ADVERTISING

Ιδιαίτερα αν οι εκλογές συνδέονται με συμπεριφορές πόλωσης, λένε οι ειδικοί, οι πιθανότητες να δημιουργήσουν άγχος στην καθημερινότητα απλών πολιτών αυξάνουν αφού η εκλογική διαδικασία «αναβαθμίζεται» κατά κάποιο τρόπο σε μάχη ανάμεσα σε βασικές αρχές και αξίες.

 

Πώς αποτυπώνεται το άγχος της κάλπης;

Η εκδήλωση του «εκλογικού στρες» δεν φαίνεται να διαφέρει κλινικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται σε καταστάσεις άγχους.

Κάποιοι εκδηλώνουν διαταραχές ύπνου ή παρουσιάζουν συμπτώματα απόσπασης καθώς είναι μονοπλευρα συγκεντρωμένοι μόνο σε ειδήσεις που αφορούν στις εκλογές.

Η διαδικασία, προκαλεί εκνευρισμό συχνά ιδίως όταν δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί κοινωνική συναναστροφή με άτομα που έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τον «εκλογικό πυρετό»;

Το να συμμετέχετε ενεργά με κάποιον τρόπο στην εκλογική διαδικασία, μπορεί να ανακατευθύνει και αποσυμπιέσει το άγχος σας, λένε Αμερικανοί επιστήμονες.

Λόγου χάρη, βοηθώντας στην εκστρατεία του υποψηφίου της προτίμησης σας χωρίς ωστόσο να παραμελείτε τις υπόλοιπες καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η δεύτερη συμβουλή, είναι η συνειδητή επιλογή του χρόνου που θα ξοδεύετε στην εκλογική επικαιρότητα, κάθε μέρα. Θέτοντας έναν χρονικό περιορισμό στον εαυτό σας, αφήνετε χώρο για άλλες ασχολίες που θα λειτουργήσουν χαλαρωτικά.

Μείνετε μακριά από διαδυκτιακές μάχες σε Facebook και Twitter, ιδίως αν η κλιμάκωση αυτών των «κοκορομαχιών« σας αγχώνει. Θυμηθείτε, ότι επειδή τα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ανώνυμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα μοχθηρά και ενοχλητικά. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να εκτεθεί σε ανούσιο διαξιφισμό με αγνώστους.

Μπορείτε πάντα, να αποφύγετε εντελώς συζητήσεις για το θέμα, ακόμα κι αυτό φανεί σε κάποιους σαν υπεκφυγή. Δεν χρωστάτε εξηγήσεις σε κανέναν.

Και τελικά, υπομονή. Εκλογές είναι, θα περάσουν.

Με πληροφορίες από: www.health.com και www.nytimes.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ