2012-06-30 17:54:06
Φωτογραφία για Ρωσία: Δεν έχουμε ιδέα για αίτημα της Κύπρου για δανειο!
Μετά την έγκριση του αιτήματος της Κύπρου για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ ο Βάσος Σιαρλή παραχώρησε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις επικείμενες εξελίξεις.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε πως το αίτημα για δάνειο από την Ρωσία έχει κατατεθεί εδώ και καιρό και πως σύντομα αναμένεται η απάντηση, θετική ή αρνητική.

Ρωσία: Δεν έχουμε ιδέα

Την επόμενη ημέρα ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει από την Κύπρο επίσημο αίτημα για χορήγηση δανείου.

«Δεν έχω λάβει επίσημο αίτημα από το κράτος αυτό για τη χορήγηση δανειακών πόρων», είπε επιλέξει ο κ. Σιλουάνοφ απόψε σε δημοσιογράφους, θυμίζοντας ότι ήδη έχουν χορηγηθεί «3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κ. Σιλουάνοφ «το ζήτημα ενός πρόσθετου δανείου θα εξεταστεί κατά την προβλεπόμενη τάξη, όμως προς το παρόν δεν είδα κάποια αίτηση για τη χορήγηση ενός δεύτερου μέρους δανείου».


Ο πρώην επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλιών των Πολιτών Αλεξέι Κούντριν δήλωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανή τη διάλυση της ευρωζώνης.

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, μιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της διάσκεψης της περασμένης Τετάρτης σημειώθηκε πως η σύναψη του όποιου διακρατικού δανείου δεν τηρεί διαδικασίες που τηρούνται στις περιπτώσεις εξασφάλισης δανείων από οργανισμούς και τράπεζες. «Είναι σε επίπεδο πολιτικής που γίνεται η συζήτηση» τόνισε ο κ. Σιαρλή.

Την ίδια ώρα εξάλλου οι επαφές με την Ρωσία θα κρίνουν και το ύψος της δανειακής σύμβασης με την τρόικα. Δηλώνεται πλέον ξεκάθαρα ότι αυτή είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ωστόσο, η επικείμενη κάθοδος του ΔΝΤ στην Κύπρο περιορίζει τις δυνατότητες εξασφάλισης διακρατικού δανείου αφού η τρόικα θεωρεί πως η όποια βοήθεια χρειάζεται η Κύπρος είναι καλύτερο να παρθεί από μία πηγή χρηαμτοδότησης και να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για τις εξε΄λίξεις ενώ θεωρείται βέβαιο πως εντός του Ιουλίου θα ξεκαθαριστούν όλα τα σενάρια σχετικά με τα δάνεια που θα πάρει η Κύπρος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και το πρώτο δάνεθιο που η Κύπρος πήρε από τους Ρώσους εξασφαλίστηκε έπειτα από πολύμηνο διάλογο. Συγκεκριμένα οι πληοροφορίες αναφέρουν πως Κύπρος και Ρωσία ήταν σε επαφή για το εν λόγω ζήτημα τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2011 έως την εκταμίευση των τριών δόσεων κατά τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο που πέρασαν.

www.sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ