2023-06-11 13:39:25
Φωτογραφία για Με θετικούς οιωνούς μπήκε το καλοκαίρι για το ηλεκτρικό σύστημα - Iσχυρές εφεδρείες κ μειωμένες τιμές
Με τους καλύτερους οιωνούς εισέρχεται στο καλοκαίρι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς τα υψηλά λιγνιτικά αποθέματα όσο και η υψηλή στάθμη των ταμιευτήρων στα υδροηλεκτρικά απομακρύνουν το ενδεχόμενο στενότητας και ελλείψεων στο ηλεκτρικό ισοζύγιο. 

Και βέβαια εκτός από τους λιγνίτες και τα νερά, μια ακόμη θετική είδηση αφορά στην είσοδο στο σύστημα των δύο νέων μονάδων της Mytilineos και της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα που αναμένεται να προσθέσουν ακόμη μεγαλύτερη "δύναμη κρούσης" στη διάθεση του διαχειριστή του συστήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα και διαθέτουν στοκ 3000GWh έναντι 2940GWh το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν. Αυτό κατέστη εφικτό εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων του Μαΐου και μέχρι στιγμής του Ιουνίου αλλά και στην λειτουργία των αντλησιοταμιευτικών έργων της ΔΕΗ στη Συκιά (Αλιάκμονας) και τον Θησαυρό (Νέστος). Ουσιαστικά στα δύο συγκροτήματα της ΔΕΗ αξιοποιήθηκε η φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ προκειμένου να αντληθούν ύδατα από τους κάτω ταμιευτήρες, που αποθηκεύτηκαν στους άνω ταμιευτήρες αυξάνοντας το υδροηλεκτρικό στοκ.


Την εικόνα θωράκισης του συστήματος ενισχύουν και οι αυξημένες ΑΠΕ που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρικό σύστημα τον τελευταίο χρόνο και οι οποίες αθροίζουν 1,39GW. Επιπλέον στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων υπάρχουν υψηλά αποθέματα λιγνίτη διαθέσιμα προκειμένου, εφόσον παραστεί ανάγκη, να ενισχυθεί η λιγνιτική παραγωγή. Τέλος σημαντική θα είναι για το σύστημα και η προσθήκη των 1500MW από τις νέες μονάδες της Mytilineos και της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις ισχυρές εφεδρείες του ηλεκτρικού συστήματος που δημιουργούν αισιοδοξία για την πλήρη και επιτυχή κάλυψη της αυξημένης καλοκαιρινής ζήτησης, θετική είναι η εικόνα και σε επίπεδο τιμών αφού η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς έχει υποχωρήσει σε χαμηλά διετίας στα επίπεδα των 83 – 85 ευρώ η μεγαβατώρα../πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ