2023-06-12 11:21:59
Φωτογραφία για 5 Ανακαινίσεις που αυξάνουν την αξία κάθε σπιτιού
Το σπίτι εκτός από τον απόλυτα προσωπικό μας χώρο, το καταφυγιό μας, αποτελεί και ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο η αξία του οποίου αυξάνεται και από τις κατά καιρούς αναδιαμορφώσεις - ανακαινίσεις που πραγματοποιούμε στους χώρους του.

Έτσι έχει παρατηρηθεί ότι συχνά σπίτια παλαιότερης κατασκευής λόγω μεγαλύτερων χώρων, ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κλπ είναι περισσότερο θελκτικά για πώληση-ενοικίαση από νεόδμητα, αρκεί να πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις σε στοιχεία που μπορούν να ανακαινιστούν ή να προστεθούν σε κάθε παλιό σπίτι.   

Σε περιπτώσεις πώλησης παλαιών ακινήτων συχνά εφαρμόζεται η τακτική μείωσης της τιμής του, ανάλογικά και συμψηφιστικά με τις εργασίες ανακαίνισης που αυτά θα χρειαστούν, ώστε το κόστος να επιβαρύνει τον νέο ιδιοκτήτη. Αυτή είναι μια τακτική όχι πάντα επωφελής, αφού οι ανακαινίσεις που απαιτεί ένα σπίτι πριν πωληθεί μπορούν να γίνουν σταδιακά, με την εκμεταλλευση προσφορών, διευκολύνσεις αποπληρωμής κλπ έτσι που τελικά να κοστίσουν λιγότερο από το ποσό που θα απαιτηθεί να αφαιρεθεί από το τίμημα πώλησής του.


Πρόκειται επίσης για αναδιαμορφώσεις-ανακαινίσεις αναγκαίες στις περιπτώσεις ακινήτων προς ενοικίαση, που μάλιστα μπορούν να κάνουν ένα παλιό σπίτι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό όταν προσφερθεί σε ένα λογικό ανάλογα με τον χώρο ενοίκιο, αφού δυστυχώς οι τιμές ενοικίου όχι μόνο νεόδμητων αλλά και παλαιών σπιτιών σε πολύ κακή κατάσταση είναι πολύ συχνά αδικαιολόγητα υψηλές. 

Κουφώματα

Η ανακαίνιση που από μόνη της είναι συχνά αρκετή ακόμη και για την αλλαγή ενεργειακής κατηγορίας ενός ακινήτου, με όσα θετικά αποτελέσματα αυτό συνεπάγεται για την λειτουργικότητα αλλά και την εμπορική αξία του. 

Πρόκειται βεβαίως για μια αλλαή με αρκετά σημαντικό κόστος, αφού καλής ποιότητας αλουμίνια και διπλά τζάμια στοιχίζουν, όμως ακόμη και η σταδιακή αντικατάσταση των κουφωμάτων με ενεργειακά είναι σχεδόν επιβεβλημένη σε σπίτια παλαιάς κατασκευής που τα υπάρχοντα κουφώματα αυξάνουν κατά πολύ το κόστος θέρμανσης - ψύξης, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέχουν κανενός είδους ασφάλεια.

Τα επιδοτούμενα προγράμματα "Εξοικονομώ" στα οποία περιλαμβάνεται το κόστος αλλαγής κουφωμάτων με ενεργειακά είναι επίσης μια λύση μείωσης του κόστους αλλαγής τους, για όσους βεβαίως πληρούν τα κριτήρια επιλογής. 

Δάπεδο

Παραπάνω από το 50% της γενικής εικόνας ενός εσωτερικού χώρου δημιουργεί η όψη του δαπέδου. 

Μωσαϊκά, παλιά πλακάκια, φθαρμένα παρκέ κλπ είναι σοβαρός αποτρεπτικός λόγος αγοράς ή ενοικίασης παλιών σπιτιών, ακόμη και αν τα υπόλοιπα στοιχεία τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Laminate αλλά και Βινυλικά δάπεδα διατίθενται πλέον στην αγορά σε τεράστια ποικιλία σχεδίων-αποχρώσεων και αποτελούν την πιο καλαίσθητη αλλά και εύκολη σε τοποθέτηση επιλογή για κάθε χώρο, αφού μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στα υπάρχοντα δάπεδα από το σαλόνι και τα υπνοδώματια έως την κουζίνα ή και το μπάνιο. 

Τζάκι

Πριν μερικές δεκαετίες, σε αστικά ακίνητα, αποτελούσε ένα δείγμα πολυτέλειας και σε αρκετές περιπτώσεις ο ρόλος του ήταν σχεδόν αποκλειστικά διακοσμητικός.

Στις μέρες μας πρόκειται για έναν εναλλακτικό και πλήρως αυτόνομο τρόπο θέρμανσης, που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα όπως αποδείχθηκε και κατά την πρόσφατη κρίση και το υπέρογκο κόστος πετρελαίου θέρμανσης και ρεύματος. 

Τα σύγχρονα ενεργειακά τζάκια με απόδοση κατά πολύ μεγαλύτερη των συμβατικών μπορούν με την δημιουργία της κατάλληλης υποδομής να ζεστάνουν ακόμη και όλους τους χώρους ενός σπιτιού (με εσωτερικούς σωλήνες) ενώ το τζάκι είναι αναντικάστατο στοιχείο σε περιοχές με δύσκολους χειμώνες και πρόβλημα συχνών διακοπών ρεύματος καθώς είναι το μοναδικό που μπορεί να λειτουργεί όταν καλοριφέρ ή όποιο άλλο ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Κουζίνα

Από τους πιο συχνούς αποτρεπτικούς λόγους αγοράς - ενοικίασης ενός σπιτιού και στοιχείο που μειώνει κατά πολύ την εμπορική αξία του είναι η ύπαρξη μιας παλιάς κουζίνας. 

Ντεμοντέ πλακάκια τοίχου - δαπέδου, παλιά - φθαρμένα ντουλάπια και γενικά μια αντιαισθητική εικόνα σε έναν χώρο τόσο ευρείας χρήσης όσο η κουζίνα του σπιτιού, μειώνει σημαντικά την γενική εικόνα και κατ΄επέκταση την εμπορική αξία ενός σπιτιού. 

Η συνολική ανακαίνιση της κουζίνας είναι επίσης μια κοστοβόρα αλλαγή, όμως η σύγχρονη αγορά διαθέτει πολύ πιο οικονομικές επιλογές από όσο στο παρελθόν. Ντουλάπια μελαμίνης και όχι ξύλινα, βυνιλικά δάπεδα που τοποθετούνται πάνω από το υπάρχον δάπεδο χωρίς προεργασία, τοίχοι χωρίς πλακάκια βαμμένοι με ειδικά καθαριζόμενα επιχρίσματα είναι κάποιες από τις επιλογές για να μειωθεί το συνολικό κόστος ανακαίνισης, ώστε ο χώρος της κουζίνας ενός παλιού σπιτιού να γίνει σύγχρονα λειτουργικός και ταυτόχρονα να αποκτήσει καλαίσθητη εμφάνιση.

Κουζίνα βαμμένη με χρώματα κιμωλίας Clalk of the Town

Σε περιπτώσεις που τα ντουλάπια διατηρούνται σε γενικά καλή κατάσταση και δεν απαιτείται πλήρης αλλαγή τους μπορούν να αντικατασταθούν μόνο τα πορτάκια ή και να βαφτούν με χρώματα κιμωλίας, μια ιδιαίτερα οικονομική διαδικασία που πραγματικά ανανεώνει και χαρίζει εντελώς νέα όψη συνολικά στον χώρο. 

Μπάνιο

Όπως ακριβώς ή και περισσότερο από τον χώρο της κουζίνας ένα ...απαρχαιωμένο λειτουργικά και αισθητικά μπάνιο αποτελεί σημαντικό λόγο που ένα σπίτι χάνει μεγάλο μέρος της αξίας του και γίνεται κάθε άλλο παρά θελκτικό για ενοικιαστές - αγοραστές. 

Η επισμάλτωση των ειδών υγιεινής, αν αυτά βρίσκονται σε γενικά καλή κατάσταση, όπως και αυτή στα πλακάκια που μπορεί να γίνει πολύ πιο οικονομικά και χωρίς μεγάλης έκτασης "μερεμέτια" είναι η πιο πρακτική επιλογή για να εκσυχγρονιστεί ένα παλιό μπάνιο, ενώ η αλλαγή μιας παλιάς μπανιέρας με ντουζιέρα είναι ο τρόπος για να μειωθεί το σημαντικότερο κόστος σε είδη υγιεινής, όταν αυτά πρέπει στο συνολό τους να αντικατασταθούν. 

Οι επι μέρους χρωματικές επιλογές, σε όλες αυτές τις ανακαινίσεις, επίσης καθορίζουν σημαντικά την γενική εικόνα των χώρων. 

Έτσι το μπεζ-λευκό σε ό,τι αφορά πλακάκια, ντουλάπια, είδη υγιεινής κλπ, μια φυσική απόχρωση ξύλου σε laminate ή βινυλικά δάπεδα, ένα απλό μαύρο τζάκι-κασέτα κλπ δημιουργούν ένα διαχρονικά καλαίσθητο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την χρήση στα στοιχεία αυτά έντονων αποχρώσεων που δεσμεύει γενικά όλες τις υπόλοιπες επιλογές εξοπλισμού του χώρου. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
elmueble.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ